Suomen Akatemia

Luonnontieteiden ja tekniikan aloille valittiin kansainvälisesti korkeatasoisiksi arvioituja akatemiatutkijoita

Jaa

Suomen Akatemian luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunta (LT) on valinnut rahoitettaviksi 22 uutta akatemiatutkijaa. Toimikunta käyttää uusien akatemiatutkijoiden rahoitukseen noin kymmenen miljoonaa euroa. Rahoituksen saaneista 18 prosenttia oli naisia. Naisten osuus hakijoista oli 22 prosenttia.

Toimikunta myöntää akatemiatutkijoille määrärahan palkkaan ja lisäksi rahoitusta oman tutkimusryhmän perustamiseen ja muihin tutkimuskuluihin. Seuraavien viiden vuoden aikana toimikunta on varautunut rahoittamaan nyt valittujen akatemiatutkijoiden tutkimuskuluja lähes yhdeksällä miljoonalla eurolla.

Erinomaisen arvosanan (6 tai 5) sai 43 prosenttia hakemuksista. Kaikista hakuun jätetyistä hakemuksista rahoitettiin noin yhdeksän prosenttia. Valinnassa toimikunta painotti hakijoiden henkilökohtaista pätevyyttä ja tutkimuksen tieteellistä laatua.

”Toimikunnan pitkäjänteinen panostus tutkijatohtorien tehtävien riittävään määrään näyttää selvästi kantavan hedelmää. Entiset tutkijatohtorit pärjäävät erinomaisesti akatemiatutkijan tehtävien hauissa. Hakijoiden korkea taso kautta linjan kertoo siitä, että Suomessa on luonnontieteiden ja tekniikan aloilla suuri joukko kansainvälisellä tasolla kilpailukykyisiä nuoren sukupolven tutkijoita. Harmillista on tietenkin se, että erittäin paljon erinomaisiksi arvioituja hakijoita jäi rahoittamatta.”, toteaa toimikunnan puheenjohtaja Reko Leino.

Esimerkkejä valittujen akatemiatutkijoiden hankkeista:

Andreas Hauptmann Oulun yliopistosta tekee projektissaan uraauurtavaa menetelmäkehitystä valon ja äänen käyttämiseksi tarkassa biolääketieteellisessä kuvantamisessa. Projektissa käytettävässä uudessa opitun rekonstruktion menetelmässä yhdistetään keinoälyä ja matemaattista teoriaa. Kaikki menetelmät kehitetään yhteistyössä lääketieteellisen tekniikan asiantuntijoiden kanssa, jotta uusien kuvantamislaitteiden käytännön toteuttaminen ja käyttöönotto olisi mahdollista terveydenhuollon alalla.

Eliisa Lotsari Itä-Suomen yliopistosta määrittää, miten vuodenaikaiset jääolosuhteet, hydrologia ja jokiuoman morfologian dynamiikka muuttuvat ympäristön lämpenemisen vaikutuksesta kolmessa eri joessa Pohjois-Suomessa ja -Ruotsissa. Lisäksi Lotsari selvittää, kuinka paljon sedimenttiä lopulta kulkeutuu valuma-alueilta jokiin nyt ja tulevaisuudessa. Projekti auttaa ymmärtämään jokiekosysteemien pitkän aikavälin muutoksia, kun ainutlaatuiset maastoaineistot yhdistetään virtauskourukokeisiin, kaukokartoitukseen ja numeerisen mallin kehittämiseen. Uudet teoriat ja tulevaisuuden ennusteet vuodenaikaisesta jokidynamiikasta ja sen vaikutuksista kylmän ilmastoalueen yhteisöihin ja ekosysteemeihin tarjoavat tietoa päätöksentekoon, ympäristönsuojeluun, infrastruktuurin rakentamiseen ja kestävän yhteiskunnan ylläpitämiseen.

Hao Zeng Tampereen yliopistosta kehittää projektissaan älykkäistä materiaaleista valmistetun valo-ohjattavan pienen lentorobotin. Haaste on valmistaa pieniä, ilmavirran kanssa vuorovaikuttavia siipiä, jotka tuottaisivat tehokkaan ilman työntövoiman ja mahdollistaisivat näin robotin lentämisen. Huomiota on kiinnitettävä erityisesti lentorobotin aerodynamiikkaan ja uudenlaiseen robotin suunnitteluun, mikä tekee projektista kunnianhimoisen. Projektin lopputulokset avaavat uusia mahdollisuuksia materiaalitieteissä ja edesauttavat innovatiivisten pienten robottilaitteiden valmistamista.

Lisätietoja:

Suomen Akatemian viestintä
verkkotiedottaja Vesa Varpula
p. 029 533 5131
etunimi.sukunimi(at)aka.fi

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Suomen Akatemia
Suomen Akatemia
Hakaniemenranta 6, PL 131
00531 HELSINKI

029 533 5000http://www.aka.fi/fi

Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa yhteiskunnassa. Pyrimme toiminnassamme siihen, että suomalainen tutkimus uusiutuu, monipuolistuu ja kansainvälistyy. Luomme edellytyksiä tutkijankoulutukselle ja tutkijanuralle, kansainvälistymiselle ja tutkimustulosten hyödyntämiselle. Katamme kaikki tieteen ja tutkimuksen alat. Vuonna 2021 rahoitamme tutkimusta 437 miljoonalla eurolla. Akatemia toimii opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia

Akatemiahankerahoitusta tieteellisesti ja yhteiskunnallisesti vaikuttavalle luonnontieteiden ja tekniikan alojen tutkimukselle3.6.2021 13:44:29 EEST | Tiedote

Suomen Akatemian luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunta (LT) on myöntänyt rahoituksen 72 akatemiahankkeelle, joissa on kaikkiaan yhteensä sata osahanketta. Toimikunta rahoittaa akatemiahankkeita yhteensä noin 44 miljoonalla eurolla. Rahoituspäätöksissä toimikunta korosti etenkin tutkimuksen tieteellistä laatua, uutuusarvoa ja mahdollisuutta läpimurtoihin sekä hankkeen toteutettavuutta.

Ikäihmisten enemmistö selviytyy koronasta kokemuksensa avulla - heikoimmat kärsivät27.5.2021 09:30:00 EEST | Tiedote

Ikäihmiset ovat enimmäkseen selviytyneet korona-ajan rajoituksista hyvin. Tässä ovat auttaneet sopeutumiskyky, kekseliäisyys ja elämänkokemuksen tuoma suhteellisuudentaju. Tämä selviää Tampereen yliopiston professorin Marja Jylhän johtamasta Suomen Akatemian rahoittamasta tutkimuksesta, jossa selvitettiin haastatteluin koronarajoitusten vaikutuksia ikääntyneiden elämään.

Etäopetuksessa oppilaat kokivat saaneensa riittävästi apua27.5.2021 09:30:00 EEST | Tiedote

Suurin osa oppilaista odotti koronan aikaisen etäopetuksen aikana lähiopetukseen palaamista. Vain vajaat 12 prosenttia olisi toivonut etäopetuksen jatkumista. Suurin osa koki, että opettaja tiesi, mitä oppilaalle kuului. Yhteyttä pidettiin videotapaamisilla, oppimispäiväkirjoin tai henkilökohtaisilla viesteillä. Lähes kaikkien oppilaiden mukaan he saivat riittävästi apua, eniten omilta vanhemmiltaan sekä myös kavereilta ja sisaruksilta. Opettajalta ei niin helposti kysytty apua, mutta monien oppilaiden mielestä opettaja oli tarvittaessa käytettävissä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme