Lupta Femeilor -näyttely antaa äänen Helsingin katujen romaninaisille

Näin sanoo romanialainen Rodica Isabela Avram, joka tienaa elantoaan Helsingin kaduilla kerjäämällä. Hän on yksi seitsemästä romaninaisesta, joka kertoo oman tarinansa ”Lupta Femeilor” -näyttelyssä. Kyseessä on ainutlaatuinen taideprojekti, joka on esillä Kulttuurikeskus Caisassa lokakuun ajan, 4. lokakuuta alkaen.
”Lupta Femeilor” on syntynyt taiteilija Katriina Haikalan, tuottaja Anna Miettisen ja seitsemän romanainaisen – Elena Diman, Maria Caldararun, Ioana Silionin, Rodica Isabela Avramin, Gina Stanescun, Gabriela Bancutan ja Mariana Dinun - yhteistyönä. Se antaa äänenRomaniasta Suomeen tulleille naisille, jotka usein nähdään täällä pelkästään kerjääjinä, uhreina tai rikollisina.
Projekti sai alkunsa syksyllä 2018 romaninaisten omasta aloitteesta. Myös projektin nimi “Lupta Femeilor”, joka on romaniaa ja tarkoittaa naisten taistelua, syntyinaisten ideoinnin tuloksena. ”Naiset halusivat tulla nähdyksi uudenlaisessa valossa, henkilöinä, joilla kaikilla on oma tarinansa. Tätä naisten toivetta kunnioittaen olemme toteuttaneet tämän taideprojektin”, tuottaja Anna Miettinen kertoo.
Projekti lähti liikkeelle työpajoista, ja projektin taiteellisena lopputuloksena on syntynyt videoteos, seitsemän vahvaa muotokuvaa naisista sekä satoja valokuvia, joita naiset ottivat omasta arjestaan. Kuvista nelisenkymmentä on esillä näyttelyssä. Projektin työskentelyssä käytettiin taidelähtöisiämetodeja, sillä viisi seitsemästä projektiin osallistuneesta naisesta on sekä luku- ettäkirjoitustaidottomia.
”Annoimme naisille digitaaliset kamerat, joilla he kuvasivat arkeaan viikon ajan. Autoimme heitä ymmärtämään kameran käyttöä ja valokuvauksen perusteita, mikä innosti heitä dokumentoimaan arkeaan ja näkemään sen kuvaamisen arvoisena”, Katriina Haikala kertoo.
Videoteoksessa romaninaiset kertovat olosuhteista, jotka ovat pakottaneet heidät jättämään lapsensa kotimaahan ja lähtemään etsimään parempaa tulevaisuutta toisaalta. Naiset valottavat myös arkeaan Suomessa, sekä sitä miten he tulevat kohdatuiksi Helsingin kaduilla. Naiset kertovat myös tulevaisuudenhaaveistaan ja siitä, miltä heidän arkensa näyttäisi, jos kaikki asiat olisivat kuten he toivovat.
“Naisten tarinat avaavat meille ikkunan heidän elämäänsä, ja mahdollistavat ymmärtämisen sekä myötäelämisen ennakkoluuloisen hämmennyksen ja pelon sijaan. Ryhmämme naisilla on selkeät suunnitelmat tulevaisuuden varalle, ja he ovat valmiita sekä taistelemaan, että kärsimään saavuttaakseen nuo tavoitteet. Syrjivistä, ankarista elinolosuhteista huolimatta naiset eivät ole lannistuneet, vaan halu rakentaa parempaa huomista lapsille ja perheelle on valtava. Toisenlainen tulevaisuus rakentuu jokapäiväisten ponnistelujen avulla. Työskentely projektissa on vahvistanut näkemystäni siitä, mikä merkitys toivolla on elämää kannattelevana voimana", taiteilija Katriina Haikala sanoo.
Näyttely toteutetaan yhteistyössä Diakonissalaitoksen, Suomen Kulttuurirahaston, AVEKin ja Helsingin kaupungin kanssa.
Diakonissalaitos on jo pitkään tukenut Euroopan liikkuvaa väestöä sekä lähtömaissa Romaniassa ja Bulgariassa että Suomessa. Se muun muassa ylläpitää liikkuvalle väestölle tarkoitettua päiväkeskus Hirundoa, jossa Itä-Euroopan romanit voivat käydä syömässä eväitä, peseytyä ja pestä pyykkiä. Diakonissalaitoksen tavoitteena on, että kerjääminen poistetaan kaduilta ja liikkuvalla väestöllä olisi mahdollisuus ansaita toimeentuloa työtä tekemällä.
Lupta Femeilor -näyttely Caisan galleria, kulttuurikeskus Caisa (Kaikukatu 4 B) 4.10.– 31.10. arkisin klo 9–19 ja lauantaisin kello 10–19. Näyttelyyn on vapaa pääsy.
Kuvia median käyttöön
(Kunkin kuvan perään, tiedostonimeen on merkitty, kenen ottama kuva on.)
Työryhmä
Muotokuvat:
Taiteilija Katriina Haikala
Assistentti Uupi Tirronen
Video:
Ohjaus: Taiteilija Katriina Haikala
Tuotanto: Anna Miettinen
Käsikirjoitus: Katriina Haikala & Anna Miettinen
Kuvaus: Alex Alex
Leikkaus: Katriina Haikala & Petri Krook
Asiantuntija: Anca Enache & Maria Dorofte
Kääntäjä: Delia Manea
Esiintyjät: Elena Dima, Ioana Silion, Gina Stanescu, Gabriela Bancuta, Rodica Isabela Avram, Mariana Dinu ja Maria Caldarar
Valokuvat:
Elena Dima, Ioana Silion, Gina Stanescu, Gabriela Bancuta, Rodica Isabela Avram, Mariana Dinu ja Maria Caldarar
Projektin dokumentointi:
Uupi Tirronen
Yhteyshenkilöt
LISÄTIEDOT
- Lupta Femeilor -projektista:
Katriina Haikala, p. 0500 778 123, bosslady@katriinahaikala.com
www.katriinahaikala.com
- Liikkuvan väestön asema ja Diakonissalaitoksen tavoitteet:
Kehittämispäällikkö, romanityön asiantuntija Anca Enache, p. 044 027 0887
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Diakonissalaitos toimii rohkeasti ihmisarvon puolesta yhteiskuntaa uudistaen
Olemme jo lähes 160 vuoden ajan kehittäneet kunnianhimoisesti luovia ratkaisuja yksilön arkeen ja yhteiskunnan haasteisiin. Yhdessä yhteiskunnallisen yrityksemme Rinnekotien kanssa elämme rinnalla, luomme kohtaamisia ja yhteisöjä, joissa jokainen löytää paikkansa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos
Kidutettujen kuntoutus on osa Suomen ihmisoikeusvastuuta26.6.2025 08:28:56 EEST | Tiedote
YK:n kansainvälistä päivää kidutuksen uhrien puolesta vietetään vuosittain 26. kesäkuuta. Päivän tarkoituksena on muistuttaa valtioiden vastuusta ehkäistä kidutusta ja tukea sen uhreja. Suomi on sitoutunut tarjoamaan kidutuksen uhreille kuntoutusta, mutta sitoumus ei toteudu ilman pysyvää rahoitusta ja kansallista osaamista.
Kutsu medialle: Voiko hyvinvointia rahoittaa upottamatta velkalaivaa?23.6.2025 07:21:15 EEST | Kutsu
Mitä tehdä, kun rahat ovat loppu, mutta pahoinvointi yhteiskunnassa lisääntyy? Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan hyvinvointivaltion rahoituksesta ja vaikuttavuusperusteisista hankinnoista Diakonissalaitoksen kuivan maan leikkimieliselle miniristeilylle Poriin keskiviikkona 25.6.2025 klo 17–19!
Tukea siellä missä tarve on – uusi opas tukee etsivää ja jalkautuvaa päihdetyötä16.6.2025 09:59:19 EEST | Tiedote
Diakonissalaitoksen kehittämä toimintamalli tarjoaa konkreettisia työkaluja ja näkökulmia päihde- ja mielenterveysongelmista kärsivien ihmisten tukemiseen heidän omassa elinympäristössään. Oppaassa kuvataan matalan kynnyksen työmuoto, joka on tavoittanut yli 5 500 ihmistä ja tuottanut 28 000 kohtaamista vuosina 2019–2024.
Oppeja kadulla tehtävästä päihdetyöstä | Webinaari 16.6. klo 13–14.306.6.2025 14:10:53 EEST | Kutsu
Päihdeongelmat ovat Suomessa viime vuosina lisääntyneet. Katukulttuurissa tapahtuneet muutokset ja päihteiden saatavuuden lisääntyminen ovat tehneet etsivästä ja jalkautuvasta työstä entistäkin tärkeämpää.
Diakonissalaitos käynnistää Suomen ensimmäisen kanssatutkimuksen neurokirjosta2.6.2025 09:39:23 EEST | Tiedote
Miten neurokirjon aikuiset kokevat arjen haasteet, vahvuutensa ja saamansa tuen? Kokemusosaamisesta ammentava tutkimus tuottaa uutta ja ainutlaatuista tietoa neurokirjon aikuisten kokemuksista ja tuen tarpeista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme