Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Maa-aineksen ottotoiminta Kerolankankaalla keskeytyy

Jaa

Pohjois-Karjalan ELY-keskus on päättänyt keskeyttää maa-aineksen ottotoiminnan Kontiolahden Kerolankankaalla. Maa-aineksen ottotoiminta vaarantaa tärkeän pohjavesialueen vedenlaadun.

Kerolankankaan maa-aineksen ottoalue 23.10.2019. Kuva: Hanna Keski-Karhu / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Kerolankankaan maa-aineksen ottoalue 23.10.2019. Kuva: Hanna Keski-Karhu / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.

Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (jäljempänä ELY-keskus) on 9.5.2022 päivätyillä päätöksillä päättänyt keskeyttää välittömästi maa-ainesten ottotoiminnan kymmeneltä ottoalueelta Kontiolahden kunnassa Kerolankankaalla. ELY-keskuksen näkemyksen mukaan alueella tehdyt tutkimukset osoittavat vähintään sen, että laaja-alainen maa-ainestenotto voi aiheuttaa muutoksia alueen pohjaveden laatuun.

ELY-keskus on päätöksissään määrännyt, että päätöksiä on noudatettava mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, jollei muutoksenhakutuomioistuin toisin määrää.

Joensuun Vesi -liikelaitos laittoi 3.11.2021 Pohjois-Karjalan ELY-keskukseen vireille vaatimuksen maa-ainesten ottotoiminnan keskeyttämiseksi. Keskeyttämisvaatimus koskee 11 voimassa olevaa maa-aineslupaa. Keskeyttämisvaatimusta Joensuun Vesi perusteli sillä, että maa-ainesten otolla on vaikutusta alueen pohjaveden nikkelipitoisuuden kasvuun ja näin ollen pohjaveden laatu heikkenisi ottotoiminnan jatkuessa. Joensuun Veden Kerolan vedenottamo sijaitsee Kulhon vedenhankintaa varten tärkeällä pohjavesialueella.

Maa-ainestenottotoiminnan jatkuessa ei voida poissulkea sitä, että ottamisen seurauksena pohjaveden laatu saattaa vaarantua maa-aineslaissa kielletyllä tavalla. Näin ollen tässä tapauksessa maa-aineslaissa säädetyt keskeyttämisedellytykset täyttyvät. ELY-keskuksen arvioinnin mukaan maa-ainesten ottotoiminnan jatkaminen edellyttää vesilain mukaisen luvan. Lisäksi toiminnanharjoittajan tulee selvittää ennen vesiluvan hakemista ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain mukaisen arviointimenettelyn (YVA-menettely) soveltamisen tarve hankkeessa.

Keskeyttämispäätökset eivät koske ottamisalueilla olevien varastokasojen käyttöä tai kasoissa olevien maa-aineksien pois kuljettamista.

Yhden ottoalueen osalta ELY-keskus hylkäsi keskeytysvaatimuksen. Kyseisen maa-ainesluvan mukaiselta ottoalueelta on vuoden 2021 marraskuuhun mennessä otettu luvassa sallittu kokonaisottomäärä. Ottotoiminnan keskeyttämistä ei ollut enää tarvetta harkita, koska uutta maa-ainesta ei voida enää voimassa olevan maa-ainesluvan nojalla ottaa. Alueen maisemointivelvoitteiden toteutumista valvoo Kontiolahden kunnan ympäristönsuojeluviranmainen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ari Heiskanen
yksikön päällikkö, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
p. 0295 026 177
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Heikki Holopainen
lakimies, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
p. 0295 026 142
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Janne Kärkkäinen
johtaja, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
p. 0295 026 197
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Kerolankankaan maa-aineksen ottoalue 23.10.2019. Kuva: Hanna Keski-Karhu / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Kerolankankaan maa-aineksen ottoalue 23.10.2019. Kuva: Hanna Keski-Karhu / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Torikatu 36 A, PL 69
80101 Joensuu

0295 026 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-karjala

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus

ELY-keskuksen rahoituksella tukea työllisyyden ja digiosaamisen edistämiseen sekä ilmastonmuutokseen sopeutumiseen9.5.2022 08:30:00 EEST | Tiedote

ELY-keskus myönsi Pohjois-Karjalaan alkuvuodesta kehittämisrahoitusta yli 4,7 miljoonaa euroa. Eniten tukea myönnettiin digiosaamista, työllisyyttä ja osallisuutta parantavaan toimintaan. Maaseuturahaston vajaan puolen miljoonan euron tuella käynnistyvät yli miljoonan euron investoinnit. Uuden ohjelmakauden yritystukihaku on lähtenyt hyvin käyntiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme