Maailmaa muutetaan yhdessä - kehittämishankkeilla lisätään nuorten osallisuutta ja yhteisöllisyyden tunnetta
Nuorisoalan paikallisissa ja alueellisissa kehittämishankkeissa nuoret ja nuorten parissa työskentelevät vastaavat ajankohtaisiin ilmiöihin kehittämällä nuorisotyötä ja -toimintaa yhdessä. Aluehallintovirastojen myöntämillä avustuksilla tuetaan nuorisolain ja valtakunnallisen nuorisotyön ja -politiikan ohjelman 2020–2023 tavoitteiden toteutumista käytännönläheisesti.
Vuonna 2022 avustetuissa hankkeissa näkyy reagointi maailmanlaajuisiin tai yhteiskunnallisiin huoliin ja ongelmiin. Hankkeissa korostuvat nuorten äänen ja yhteiskunnallisen osallisuuden vahvistaminen sekä eriarvoistumisen ehkäisy ja yhdenvertaisten mahdollisuuksien edistäminen. Useissa hankkeissa edistetään myös vuorovaikutusta nuorten ja muiden sukupolvien välillä. Kulttuuri ja taiteen eri muodot näkyivät tärkeinä menetelminä monissa hankkeissa, samoin teknologian ja tekoälyn valjastaminen nuorisotyön tarkoitukseen.
Poimintoja avustusta saaneista hankkeista
Nuorisotyön yhdenvertaisuus (Oulu)
Rauhankasvatusinstituutti on yhteistyössä Oulun kaupungin nuorisotyöntekijöiden ja nuorten kanssa kehittänyt tapoja seurata ja mitata yhdenvertaisuuden toteutumista nuorisotyössä. Hankkeessa on kehitetty arviointityökalu, Yhdenvertaisuusavain, jota nyt kehitetään myös rakentavan keskustelun välineeksi nuorten ja päättäjien välillä. Hanke on ollut käynnissä jo kaksi vuotta ja on nyt vaiheessa, jossa hankkeen tuloksia levitetään myös laajemman yleisön käytettäväksi. Hankkeelle myönnettiin avustusta Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta.
Kiusaamista ehkäisevä työ peruskouluikäisten kanssa (Turku)
Lounais-Suomen aluehallintoviraston rahoittamassa hankkeessa puututaan koulukiusaamiseen ja peruskouluikäisten konflikteihin, kuten ryhmien tai luokkien välisiin riitoihin tai somessa tapahtuvaan kiusaamiseen. Turun NMKY:n hanke toteutetaan moniammatillisessa yhteistyössä Katusovittelutyön, nuorisotoimen, Turun ja lähikuntien koulujen, Lounais-Suomen poliisilaitoksen Ankkuri-tiimin ja Rikosuhripäivystyksen kanssa. Ratkaisuja etsitään osapuolten kuulemisen, keskustelujen ja ryhmäyttämisharjoitteiden avulla sekä tunne- ja kaveritaitoja kehittämällä.
Älyteko - tekoälytaide nuorisotyössä (Jyväskylä)
Tekoälytaide nuorisotyössä -hankkeessa testataan ja kehitetään tekoälyn hyödyntämistä nuorten matalan kynnyksen toiminnassa ja palveluissa. Tekoälyn avulla nuoret voivat käsitellä ajatuksiaan ja ilmaista itseään ja tunteitaan, joita voi muuten olla vaikea sanoittaa. Valo-Valmennusyhdistyksen hankkeessa lisätään myös nuorten parissa toimivien tietoa ja ymmärrystä tekoälystä ja hyödyntämisestä työssään. Hanke sai avustusta Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta.
Vuonna 2022 avustusta sai yhteensä 91 hanketta: katso myönnetyt valtionavustukset alueittain.
Kehittämisavustusta voi hakea ympäri vuoden
Avustusta nuorisoalan paikalliseen ja alueelliseen kehittämiseen voi hakea jatkuvan haun periaatteella 2.1.–10.11.2023. Saapuneet hakemukset käsitellään 2–4 kertaa vuoden aikana. Lisätietoa avustuksesta ja hakukriteereistä aviavustukset.fi-sivustolla: Nuorisoalan alueellisen ja paikallisen toiminnan kehittäminen.
Lisätietoja:
Etelä-Suomen aluehallintovirasto:
Kaija Blom, p. 0295 016 265
Kati Myyryläinen, p. 0295 016 446
Itä-Suomen aluehallintovirasto:
Kirsi Kohonen, p. 0295 016 514
Laura Oksanen, p. 0295 016 150
Lapin aluehallintovirasto:
Marja Hanni, p. 0295 017 393
Lounais-Suomen aluehallintovirasto:
Niclas Risku, p. 0295 018 051
Elli-Noora Rinne, p. 0295 018 085
Länsi-ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto:
Simo Luukkainen, p. 0295 018 824
Päivi Pienmäki-Jylhä, p. 0295 018 819
Annika Palola, p. 0295 018 817
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto:
Kirsi-Marja Stewart, p. 0295 017 652
sähköpostiosoitteet: etunimi.sukunimi@avi.fi
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Kontaktpunkttjänsterna i Tillstånds- och tillsynsverket1.7.2025 13:57:59 EEST | Pressmeddelande
Kontaktpunktsuppgifterna enligt Europeiska unionens direktiv om förnybar energi, förordningen om kritiska råmaterial och förordningen om nettonollindustrin kombineras i Tillstånds- och tillsynsverket som inleder verksamheten 2026.
Yhteyspistepalvelut Lupa- ja valvontavirastossa26.6.2025 10:31:47 EEST | Tiedote
Euroopan unionin uusiutuvan energian direktiivin, kriittisten raaka-aineiden asetuksen sekä nettonollateollisuuden asetuksen mukaiset yhteyspistetehtävät yhdistyvät vuonna 2026 aloittavassa Lupa- ja valvontavirastossa.
Supervision of wild berry picking: occupational safety and health authority is prepared to investigate pickers’ status26.6.2025 07:57:00 EEST | Press release
According to preliminary information received by the occupational safety and health authority, the organisation of picking and pickers’ backgrounds will be even more diverse this year. Inspectors will likely need to determine whether pickers are in an employment relationship or if they fall under the category of pickers as defined in the Berry Act. This determination is not based on the title of the contract, but rather on how the work is actually organized in practice.
Tillsyn över plockning av vilda bär: arbetarskyddsmyndigheten förbereder sig på att utreda plockarnas ställning26.6.2025 07:57:00 EEST | Pressmeddelande
Enligt de förhandsuppgifter som arbetarskyddsmyndigheten fått kommer organiseringen av plockningen och plockarnas bakgrund i år att vara mer varierande än tidigare. Vid inspektionerna blir man sannolikt tvungen att utreda om plockarna är anställda eller sådana plockare som avses i bärlagen. Det är inte avtalets namn som avgör, utan hur arbetet de facto har ordnats.
Luonnonmarjanpoiminnan valvonta: työsuojeluviranomainen varautuu selvittämään poimijoiden asemaa26.6.2025 07:57:00 EEST | Tiedote
Työsuojeluviranomaisen saamien ennakkotietojen mukaan poiminnan organisointi ja poimijoiden taustat tulevat tänä vuonna olemaan entistä moninaisempia. Tarkastuksilla joudutaan todennäköisesti selvittämään, ovatko poimijat työsuhteessa vai marjalain tarkoittamia poimijoita. Sopimuksen nimi ei ratkaise, vaan se, miten työ on tosiasiallisesti järjestetty.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme