Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Maailmaa muutetaan yhdessä - kehittämishankkeilla lisätään nuorten osallisuutta ja yhteisöllisyyden tunnetta

Jaa

Aluehallintovirastot jakoivat avustusta nuorisoalan kehittämiseen vuoden 2022 aikana lähes kolme miljoonaa euroa yhteensä 91 hankkeelle. Kehittämishankkeissa pystytään nopeasti reagoimaan ilmiöihin ja vaikkapa maailmantilanteen heijastamiin vaikutuksiin nuorten elämässä. Vuonna 2022 avustettujen hankkeiden tavoitteissa näkyivät nuorten osallisuuden, yhdenvertaisuuden ja yhteisöllisyyden vahvistaminen.

Nuorisoalan paikallisissa ja alueellisissa kehittämishankkeissa nuoret ja nuorten parissa työskentelevät vastaavat ajankohtaisiin ilmiöihin kehittämällä nuorisotyötä ja -toimintaa yhdessä. Aluehallintovirastojen myöntämillä avustuksilla tuetaan nuorisolain ja valtakunnallisen nuorisotyön ja -politiikan ohjelman 2020–2023 tavoitteiden toteutumista käytännönläheisesti. 

Vuonna 2022 avustetuissa hankkeissa näkyy reagointi maailmanlaajuisiin tai yhteiskunnallisiin huoliin ja ongelmiin. Hankkeissa korostuvat nuorten äänen ja yhteiskunnallisen osallisuuden vahvistaminen sekä eriarvoistumisen ehkäisy ja yhdenvertaisten mahdollisuuksien edistäminen. Useissa hankkeissa edistetään myös vuorovaikutusta nuorten ja muiden sukupolvien välillä. Kulttuuri ja taiteen eri muodot näkyivät tärkeinä menetelminä monissa hankkeissa, samoin teknologian ja tekoälyn valjastaminen nuorisotyön tarkoitukseen.

Poimintoja avustusta saaneista hankkeista

Nuorisotyön yhdenvertaisuus (Oulu)

Rauhankasvatusinstituutti on yhteistyössä Oulun kaupungin nuorisotyöntekijöiden ja nuorten kanssa kehittänyt tapoja seurata ja mitata yhdenvertaisuuden toteutumista nuorisotyössä. Hankkeessa on kehitetty arviointityökalu, Yhdenvertaisuusavain, jota nyt kehitetään myös rakentavan keskustelun välineeksi nuorten ja päättäjien välillä. Hanke on ollut käynnissä jo kaksi vuotta ja on nyt vaiheessa, jossa hankkeen tuloksia levitetään myös laajemman yleisön käytettäväksi. Hankkeelle myönnettiin avustusta Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta.

Kiusaamista ehkäisevä työ peruskouluikäisten kanssa (Turku)

Lounais-Suomen aluehallintoviraston rahoittamassa hankkeessa puututaan koulukiusaamiseen ja peruskouluikäisten konflikteihin, kuten ryhmien tai luokkien välisiin riitoihin tai somessa tapahtuvaan kiusaamiseen. Turun NMKY:n hanke toteutetaan moniammatillisessa yhteistyössä Katusovittelutyön, nuorisotoimen, Turun ja lähikuntien koulujen, Lounais-Suomen poliisilaitoksen Ankkuri-tiimin ja Rikosuhripäivystyksen kanssa. Ratkaisuja etsitään osapuolten kuulemisen, keskustelujen ja ryhmäyttämisharjoitteiden avulla sekä tunne- ja kaveritaitoja kehittämällä.

Älyteko - tekoälytaide nuorisotyössä (Jyväskylä)

Tekoälytaide nuorisotyössä -hankkeessa testataan ja kehitetään tekoälyn hyödyntämistä nuorten matalan kynnyksen toiminnassa ja palveluissa. Tekoälyn avulla nuoret voivat käsitellä ajatuksiaan ja ilmaista itseään ja tunteitaan, joita voi muuten olla vaikea sanoittaa. Valo-Valmennusyhdistyksen hankkeessa lisätään myös nuorten parissa toimivien tietoa ja ymmärrystä tekoälystä ja hyödyntämisestä työssään. Hanke sai avustusta Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta.

Vuonna 2022 avustusta sai yhteensä 91 hanketta: katso myönnetyt valtionavustukset alueittain.

Kehittämisavustusta voi hakea ympäri vuoden 

Avustusta nuorisoalan paikalliseen ja alueelliseen kehittämiseen voi hakea jatkuvan haun periaatteella 2.1.–10.11.2023. Saapuneet hakemukset käsitellään 2–4 kertaa vuoden aikana. Lisätietoa avustuksesta ja hakukriteereistä aviavustukset.fi-sivustolla: Nuorisoalan alueellisen ja paikallisen toiminnan kehittäminen.

Lisätietoja:   

Etelä-Suomen aluehallintovirasto:  

Kaija Blom, p. 0295 016 265  
Kati Myyryläinen, p. 0295 016 446  

Itä-Suomen aluehallintovirasto:   

Kirsi Kohonen, p. 0295 016 514
Laura Oksanen, p. 0295 016 150 

Lapin aluehallintovirasto:  

Marja Hanni, p. 0295 017 393 

Lounais-Suomen aluehallintovirasto:  

Niclas Risku, p. 0295 018 051
Elli-Noora Rinne, p. 0295 018 085 

Länsi-ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto: 

Simo Luukkainen, p. 0295 018 824
Päivi Pienmäki-Jylhä, p. 0295 018 819
Annika Palola, p. 0295 018 817

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto:  

Kirsi-Marja Stewart, p. 0295 017 652

sähköpostiosoitteet: etunimi.sukunimi@avi.fi  

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Pohjois-Suomen alueellisen maanpuolustuskurssin jatkokurssi alkoi 2.2.2023 Oulussa – päivitykset tarpeen yhteiskunnan kokonaisturvallisuudesta2.2.2023 14:27:12 EET | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto ja Kainuun prikaati järjestävät alueellisen maanpuolustuskurssin jatkokurssin kuntien, viranomaisten, elinkeinoelämän, järjestöjen ja median avainhenkilöille. Osallistujat jatkokurssille tulevat peruskurssit 72 - 75 vuosina 2013 - 2016 suorittaneille henkilöille Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnista.

Ilman putoamissuojausta työskennellyt työntekijä putosi ja loukkasi itsensä – päätoteuttajan vastaavalle työjohtajalle ja aliurakoitsijan työnjohtajalle tuomiot työturvallisuusrikoksesta1.2.2023 15:27:38 EET | Tiedote

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Helsingissä rakennustyötä päätoteuttajana suorittaneen yhtiön vastaavalle työnjohtajalle työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta 30 päiväsakkoa ja aliurakoitsijan työnjohtajalle 20 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta. Käräjäoikeus antoi ratkaisunsa 27.1.2023.

EU-omfattande tillsynskampanj för arbetarskyddet: I Finland förebyggs sjukdomar i stöd- och rörelseorganen för arbetstagare i social- och hälsovårdsbranschen mycket väl1.2.2023 07:58:19 EET | Tiedote

Europeiska unionens medlemsländer genomförde förra sommaren en tillsynskampanj för arbetarskyddet som främjade förebyggandet av sjukdomar i stöd- och rörelseorganen. Inom hela EU genomfördes drygt 2 600 inspektioner av kampanjer, i vilka 27 länder deltog. I Finland gjordes 103 inspektioner.

Pohjois-Suomen valmiustoimikunta kävi läpi suunnitelman alkaneelle vuodelle31.1.2023 13:04:14 EET | Tiedote

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui vuoden ensimmäiseen kokoukseen uudessa kokoonpanossa. Valmiustoimikunta on oman toimialueensa kokonaisturvallisuuteen liittyvän yhteistoiminnan edistämiseksi perustettu alueellinen toimielin, jollainen toimii jokaisen aluehallintoviraston alueella. Tänä keväänä Pohjois- Suomen valmiustoimikunta keskittyy kokouksissaan erityisesti alueellisiin riskiarvioihin ja niihin liittyviin tilannekatsauksiin sekä varautumisen yhteensovittamiseen ja alueelliseen huoltovarmuuteen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme