Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ryMaa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Maailman metsät palavat – miksi meillä on toisin?

Jaa
Maailmassa on tänäkin vuonna palanut metsää moninkertaisesti Suomen metsien pinta-alan verran. MTK:n metsäjohtokunta muistuttaa, että metsät säilyvät ilmastonmuutoksen hillitsijöinä silloin kun niiden omistus- ja käyttöoikeudet on selkeästi määritelty ja metsien tuottamalla puulla on omistajalleen arvoa. Suomalaisella metsätalouden mallilla on tarjota ratkaisun avaimia maailmanlaajuisesti.

Ilmastonmuutos lisää metsätuhojen riskiä, mikä näkyy tällä hetkellä mm. laajoina paloina niin Brasiliassa kuin muuallakin, erityisesti alueilla, joilla metsänomistus on epäselvää ja metsien kestävä hyödyntäminen vielä alkutekijöissään. Keski-Euroopassa ilmastonmuutos on näkynyt jo nyt vanhojen metsien hyönteistuhoalttiutena.

Metsien tuottaman puun ja muiden hyödykkeiden tuottama taloudellinen hyöty antaa omistajalle sekä mahdollisuuden että kannustimen turvata metsän säilyminen metsänä ja panostaa kestävään ja aktiiviseen metsien hoitoon ja käyttöön.

Suomessa metsänomistajat ovat pitkäjänteisesti panostaneet metsien hoitoon. Aktiivisella hoidolla on myös Suomessa pystytty välttämään erilaisia metsätuhoja. Viimeisen 40 vuoden aikana metsien puuvaranto on 1,5 kertaistunut ja metsien vuotuinen kasvu noussut 71 miljoonasta kuutiometristä nykyiseen 107 miljoonaan kuutiometriin.

Samaan aikaan niiden tuottamasta puusta on valmistettu energiaa ja tuotteita, joilla on voitu korvata ilmaston kannalta haitallisempia vaihtoehtoja. Tähän metsävaramme antavat mahdollisuuden ja metsien käyttöä voidaan myös lisätä.

Metsien osalta ilmastokeskustelun keskiössä tulisikin olla metsien kestävä käyttö. Metsien aktiivinen uudistaminen, taimikoiden hoito, oikea-aikaiset harvennushakkuut ja lannoitus lisäävät kasvua, hiilensidontaa ja kestävän puunkäytön mahdollisuuksia.

Tehokkaalla metsänhoidolla myös torjutaan tehokkaasti metsätuhoja. Keski-Euroopan vanhat metsät ovat osoittautuneet hyvin alttiiksi hyönteis- ja myrskytuhoille. Ilmastonmuutos lisää metsätuhojen riskiä myös meillä, joten hyvään metsien hoitoon on tarve panostaa aiempaakin enemmän.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Metsäasiantuntija Lea Jylhä puh. 040 848 8081

Tietoja julkaisijasta

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Simonkatu 6
00100 HELSINKI

020 4131http://www.mtk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

MTK-Vähäkyrö on Vuoden Helmi24.4.2024 12:06:17 EEST | Tiedote

MTK-Vähäkyrö on valittu Vuoden 2023 Helmeksi. Palkinto luovutettiin MTK-Vähäkyrölle MTK:n valtuuskunnan kokouksessa 24.4. Espoossa. Vuoden Helmi on MTK-yhdistysten ja metsänhoitoyhdistysten arvostettu tunnustus, joka myönnetään vuosittain yhdistykselle, joka on osoittanut erityistä ansioitumista maaseudun kehittämisessä ja yhteisöllisyyden edistämisessä. MTK-Vähäkyrö ansaitsi tunnustuksen erityisesti ideoimalla ja järjestämällä maaseutuaiheisen valokuvanäyttelyn keväällä 2023. Näyttely koottiin Viljelijä välittää -valokuvakilpailun kuvista.

Mediakutsu: MTK:n valtuuskunnan kevätkokous 24.4. – pääministeri Orpo vierailee kokouksessa klo 1022.4.2024 14:33:21 EEST | Kutsu

Median edustajat ovat lämpimästi tervetulleita seuraamaan MTK:n valtuuskunnan kevätkokousta keskiviikkona 24.4.2023 klo 9.00 – n. 18.00. Pääministeri Petteri Orpo vierailee kokouksessa klo 10. Kokousta voi seurata paikan päällä Hanasaaren kulttuurikeskuksessa, Hanasaarenranta 5, Espoo. Median edustajat ovat tervetulleita myös valtuuskunnan tulevaisuusseminaariin 23.4. "Kestävä ja turvallinen Suomi 2030".

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye