If Vakuutus

Maailman vesipäivä: Kyllähän tuhansien järvien maassa vettä riittää – vaan ei vahingoksi asti

Jaa

Suomalainen haluaa kotonaan säästää vettä ennen kaikkea vesivarojen suojelun takia. Maailman vesipäivänä 22.3. 2020 If ja Uponor muistuttavat, että kiinnittämällä huomiota järkevään vedenkäyttöön sekä vesi- ja vuotovahinkojen ennaltaehkäisyyn säästät luontoa, pienennät lovea lompakossasi ja rauhoitat mielesi.

Uponorin tuoreen vedenkäyttötutkimuksen tulokset osoittavat, että suomalaiset haluavat säästää vettä enemmän vesivarojen suojelun kuin oman taloudellisen säästön takia. Vain harva oli sitä mieltä, ettei vettä tarvitse säästää millään tavalla. Jopa 67 prosentilla on kodissaan vettä säästävä wc-istuin ja 80 prosentilla uusi tai uutta vastaava astianpesukone.

Vuotava vesikaluste on todellinen tuhlaaja

Suomalainen käyttää vettä keskimäärin noin 155 litraa vuorokaudessa. Nelihenkisessä perheessä kulutus on jo 18 000 litraa kuukaudessa. Asuinmukavuudesta ei tarvitse nykyään juurikaan tinkiä säästääkseen vettä. Merkittävää säästöä kun saadaan aikaan jo rikkinäiset vesikalusteet korjaamalla.

-Pelkästään harmittomalta vaikuttava vuotava hana saattaa kuluttaa 1 200 litraa kuukaudessa ja vuotava wc-istuin jopa 33 000 litraa kuukaudessa. Vuotava pytty vie siis vettä jopa noin kahden perheen vedenkulutuksen verran kuukaudessa. Jos vesikuution hinta on keskimäärin noin kolme euroa, voi nopeasti laskea, että vuotava wc on kuin vetäisi pöntöstä alas satalappusen kuussa tai reippaasti yli tuhat euroa vuodessa, kertoo tuotepäällikkö Laura Utunen Ifistä.

 Vesivahinko huolestuttaa etenkin putkiremonttia odottelevia

Vuosittain suomalaiskodeissa sattuu yhteensä jopa 40 000 vesivuotoa. Se tarkoittaa noin sataa vahinkoa joka päivä.

Uponorin vedenkäyttötutkimuksen vastaajista yli 40 prosenttia olikin huolissaan vesivahingon mahdollisuudesta. Eikä syyttä. Pahimmassa tapauksessa vahinko ajaa asukkaan evakkoon, kun kostuneita lattioita ja rakenteita kuivataan ja korjataan jopa kuukausikaupalla. Huolestuneimpia olivat 20-30 vuotta vanhojen talojen omistajat. Toisin sanoen juuri ne, joilla putkiremontti todennäköisesti vielä on tekemättä.

–Merkittävä osa suomalaiskotien vesivahingoista aiheutuu putkistojen vuodoista. Erityisesti 1970-luvulla rakennetuissa taloissa on jo ikänsä puolesta tarvetta putkien saneeraukselle, eikä tälle tosiseikalle kannata ummistaa silmiään, muistuttaa Utunen.

Vuotovahti pysäyttää vahingon

Asukas voi kuitenkin omalla toiminnallaan välttää suuren osa vuotovahingoista tai ainakin rajata niiden laajuutta. Esimerkiksi vesivuotovahti sulkee automaattisesti veden tulon vesivuodon ilmetessä. Valppaan ja säälimättömän vahdin haaviin jäävät myös salakavalasti vuotavat hanat ja wc-istuimet.

-Vuotovahti on suhteellisen edullinen ja suositeltava hankinta jokaiseen kotiin. Siksi on harmillista, että vain joka viidennellä oli tutkimuksen mukaan käytössä vuotovahti, sanoo Utunen.

Eniten vesivuotovahteja on hankittu uudempiin, alle 20 vuotta vanhoihin taloihin. Yllättäen yli 20 vuotta vanhoissa taloissa, joissa putkirikon riski on suurin, vesivuotovahdin hankinta kiinnostaa vähiten.

Tarkasta liitokset ja hanki vuotokaukalo

Toinen yksinkertainen keino vuotovahinkojen ehkäisemiseen on tarkastaa säännöllisesti pyykin- ja astianpesukoneiden liitäntäletkut. Löysistä liitoksista ja murtuneista pesukoneiden putkista aiheutuneet vahingot ovat toiseksi yleisimpiä vesivuotoja suomalaiskodeissa.

Liitosten testaaminen on helppoa: pyyhkäise talouspaperilla letkujen liitoksia sen jälkeen, kun koneet ovat olleet käytössä. Jos paperiin tulee vettä, liitoksessa on vuoto, joka pitää korjata välittömästi. Yli viisi vuotta vanhan astianpesukoneen poistoletku kannattaa vähintään koneen korjauksen yhteydessä vaihtaa uuteen. Astian- ja pyykkikoneen asennustyöt tulee jättää ammattilaiselle.

Hanki sekä pesukoneiden että kodin kylmälaitteiden alle vuotokaukalo, joka ohjaa karanneen veden näkyville. Pesukonetta ei pidä jättää päälle ilman valvontaa, ja käytön jälkeen vesihanat tulee muistaa sulkea.

Uponorin vedenkäyttötutkimus toteutettiin joulukuussa 2019 yhteistyössä Rakentaja.fi:n kanssa. Vastaajia oli yhteensä 1 448 ympäri Suomea.

Ifin Kunnon koti -palvelussa rakennusalan asiantuntijat auttavat Ifin kotivakuutusasiakkaita pitämään parempaa huolta omaisuudestaan ja muun muassa ennaltaehkäisemään vesivahinkoja.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

If Vakuutus
If Vakuutus
Niittyportti 4
02200 Espoo

010 191 515http://www.if.fi

 If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiseteläimetkoditautot ja paljon muuta. Me hoidamme vakuutusasiat mutkattomasti, helposti ja hetkessä. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 6 700 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,7 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta If Vakuutus

Veikö huijari henkilöllisyyden? Ifin kotivakuutus kattaa myös identiteettivarkaudet3.6.2020 08:00:00 EESTTiedote

Viime vuonna 3 900 suomalaista ilmoitti tulleensa identiteettivarkauden uhriksi ja huomattavasti useampi joutui huijausyrityksen kohteeksi. Alkuvuodesta tahti on kiihtynyt. Nyt rikolliset hyödyntävät häikäilemättä koronakriisiä. If alkoi kesäkuun alussa tarjota kaikille kotivakuutusasiakkailleen kahden vuoden määräaikaista turvaa myös identiteettivarkauksien varalta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme