HSY

Maailmanluokan jätevedenpuhdistus suojelee Itämerta

Jaa

Jätevedenpuhdistus on tärkeä osa rannikkovesien ja Itämeren suojelua, sillä puhdistettavaksi tuleva jätevesi sisältää runsaasti fosfori- ja typpiravinteita, jotka suoraan mereen johdettuna aiheuttaisivat voimakasta rehevöitymistä. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY puhdistaa jätevedet paremmin kuin mitä viranomaismääräykset edellyttävät.

Jätevedenpuhdistus on tärkeä osa rannikkovesien ja Itämeren suojelua. (kuva HSY)
Jätevedenpuhdistus on tärkeä osa rannikkovesien ja Itämeren suojelua. (kuva HSY)

HSY:n kaksi jätevedenpuhdistamoa Helsingin Viikinmäessä ja Espoon Suomenojalla puhdistavat tehokkaasti yli miljoonan asukkaan ja teollisuuden jätevedet. Pääkaupunkiseudun lisäksi HSY:n jätevedenpuhdistamoille virtaa jätevedet Järvenpäästä, Keravalta, Kirkkonummelta, Sipoosta, Siuntiosta ja Tuusulasta.

- Tänä syksynä otamme käyttöön vaiheittain Blominmäen jätevedenpuhdistamon Espoossa, joka puhdistaa jätevedet vielä paremmin korvaten samalla Suomenojan puhdistamon, kertoo HSY:n uusi jätevedenpuhdistuksen osastonjohtaja Kristian Sahlstedt. Puhdistamo poistaa jätevedestä yli 96 prosenttia sen sisältämästä fosforista ja orgaanisesta aineesta sekä yli 90 prosenttia typestä. Vaikka asukasmäärä ja puhdistettavan jäteveden määrä kasvaa, sekä asukaskohtainen kuormitus että kokonaiskuormitus Itämereen vähenevät nykyisestä erityisesti typen osalta, hän jatkaa.

Viikinmäessä ja Blominmäessä on pitkälti samanlainen puhdistusprosessi. Blominmäessä kiekkosuodattimilla fosforinpoisto nousee hieman Viikinmäkeen verrattuna, jossa se jo on myös huipputasoa. Jätevedenpuhdistamolta lähtevän veden fosforipitoisuus saadaan 0,1 mg/l tuntumaan, kun se Viikinmäessä on 0,2 mg/l tasolla ja Suomenojan jätevedenpuhdistamolla n. 0,2–0,25 mg/l.

Aiemmin AFRY:llä suunnittelu-, päällikkö- ja johtotehtävissä työskennelleellä tekniikan lisensiaatti Kristian Sahlstedtilla on pitkä kokemus jätevedenpuhdistuksen parissa ja hän tietää, miten ala on kehittynyt vuosien aikana. Näin korkeiden puhdistustulosten saavuttaminen on ison työn takana ja maailman mittakaavassakin huipputasoa.

- Kun saavutetaan noin kovat puhdistustulokset, alkaa olla yhä vaikeampaa ja myös hinnakkaampaa saavuttaa vielä parempia tuloksia. Esimerkiksi jäännösfosforin pudottaminen pysyvästi 0,2:sta 0,1 mg:aan litrassa vaatii käytännössä oman prosessiyksikkönsä, kertoo Kristian Sahlstedt.

HSY tekee jatkuvaa tutkimus- ja kehitystyötä, jonka päämääränä on varmistaa korkeatasoinen jätevedenpuhdistus myös tulevaisuudessa.

- Tutkimus- ja kehitystyömme painottuu vahvasti resurssitehokkuuden parantamiseen, ravinteiden talteenottoon sekä jätevedenpuhdistuksen ilmastovaikutusten minimointiin, sanoo Kristian Sahlstedt.

HSY on mukana Itämeripäivässä 25.8. Se haluaa tapahtumien ja kampanjoiden avulla välittää tietoa muun muassa kotitalouksien haitallisista aineista ja ruuan sopivasta proteiinimäärästä. Katso tarkempi ohjelma: hsy.fi/itameripaiva

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kristian Sahlstedtjätevedenpuhdistuksen osastonjohtaja

Puh:050 331 2256

Kuvat

Jätevedenpuhdistus on tärkeä osa rannikkovesien ja Itämeren suojelua. (kuva HSY)
Jätevedenpuhdistus on tärkeä osa rannikkovesien ja Itämeren suojelua. (kuva HSY)
Lataa
Viikinmäessä ja Blominmäessä on pitkälti samanlainen puhdistusprosessi. Kuvassa Viikinmäen ilmastusaltaat (kuva HSY)
Viikinmäessä ja Blominmäessä on pitkälti samanlainen puhdistusprosessi. Kuvassa Viikinmäen ilmastusaltaat (kuva HSY)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.                         

HSY – Puhtaasti parempaa arkea

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

Biojätteen keräys laajenee kaikkiin asuinkiinteistöihin HSY:n alueella23.9.2022 10:35:28 EEST | Tiedote

Uudet jätehuoltomääräykset laajentavat biojätteen erilliskeräyksen koskemaan kaikenkokoisia asuinkiinteistöjä pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella. Kotitalousjätteiden lajittelumahdollisuudet paranevat uudistuksen myötä noin 50 000 pienkiinteistössä. Uudistus astuu voimaan porrastetusti vuosien 2023–24 aikana, ja kaikkia pienkiinteistöasukkaita tiedotetaan siitä hyvissä ajoin etukäteen. Omaehtoinen kompostointi on vaihtoehto biojätteen erilliskeräykselle, mutta siihen sisältyy jatkossa ilmoitusvelvollisuus. Uudistuksen ja uusien palvelukokonaisuuksien ansiosta kotien seka- ja biojäteastioiden tyhjennysvälejä voi muuttaa joustavammiksi. Lisäksi kiinteistöjen omistamat, käsin siirrettävät jäteastiat korvataan HSY:n vuokra-astioilla niiden tullessa elinkaarensa päähän.

HSY:n hallituksen päätökset 23.9.202223.9.2022 10:30:36 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallitus päätti muun muassa hyväksyä uudet jätehuoltomääräykset. Ne tulevat voimaan 1.11.2022, lukuun ottamatta biojätteen erilliskeräysvelvoitetta pienkiinteistöille, joka tulee voimaan Espoossa, Kauniaisissa ja Kirkkonummella 1.7.2023, Vantaalla 1.1.2024 ja Helsingissä 1.7.2024. Lisäksi siirtymäaikoja on kunnan hallinto- ja palvelutoimintaa koskevissa erilliskeräysvelvoitteissa, joissa hyötyjätteiden keräysvelvoitteiden rajoja on madallettu. Hallitus päätti esittää seuraavat asiat yhtymäkokoukselle: - HSY:n hallintosäännön hyväksyminen - talousarviovuotta 2022 koskevan vesihuollon sidotun investointimäärärahan ja sidotun toimintamenomäärärahan korottaminen. Hallitus päätti hyväksyä seuraavat hankesuunnitelmat ja hankinnat: - Hämeentien (Kustaa Vaasan tie – Koskelantie) vesihuollon hankesuunnitelma - Kaisaniemenpuiston vesihuollon hankesuunnitelma - Laajasalon vesihuollon kapasiteetin parantamisen hankesuunnitelma - Haukilahden painepii

Ennakkotiedote HSY:n hallituksen kokouksesta 23.9.202220.9.2022 15:37:29 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallituksen kokous pidetään perjantaina 23.9.2022 Kokouksen esityslista on nähtävissä osoitteessa https://hsy10.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting_frames Hallitus päättää muun muassa jätehuoltomääräysten hyväksymisestä. Jos määräykset hyväksytään, ne tulevat voimaan 1.11.2022, lukuun ottamatta biojätteen erilliskeräysvelvoitetta pienkiinteistöille, joka tulee voimaan Espoossa, Kauniaisissa ja Kirkkonummella 1.7.2023, Vantaalla 1.1.2024 ja Helsingissä 1.7.2024. Lisäksi siirtymäaikoja on kunnan hallinto- ja palvelutoimintaa koskevissa erilliskeräysvelvoitteissa, joissa hyötyjätteiden keräysvelvoitteiden rajoja on madallettu. Hallitus päättää seuraavien asioiden esittämisestä yhtymäkokoukselle: - HSY:n hallintosäännön hyväksyminen - talousarviovuotta 2022 koskevan vesihuollon sidotun investointimäärärahan ja sidotun toimintamenomäärärahan korottaminen. Hallitus päättää seuraavista hankesuunnitelmista ja hankinnoista: - Hämeentien (

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme