Aluehallintovirasto

Määräysten vastainen teline ja valvontapuutteet – sakkoja ja yhteisösakko työturvallisuusrikoksista

Jaa

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi rakennustyömaan vastaavan mestarin ja aliurakoitsijan työnjohtajan sakkorangaistuksiin työturvallisuusrikoksista. Kummallekin tuomittiin 25 päiväsakkoa. Lisäksi pääurakoitsijana toiminut yhtiö tuomittiin 15 000 euron yhteisösakkoon.

Työmaalla oli ollut käytössä työturvallisuussäännösten vastainen työteline. Siitä olivat puuttuneet askelmallinen nousutie ja putoamiselta estävät suojakaiteet tai muut suojarakenteet. Telinettä ei myöskään ollut ollut käyttöönottotarkastettu. Näistä syistä teline olisi tullut asettaa työmaalla käyttökieltoon, mutta tämäkin oli laiminlyöty. Telinettä käyttänyt aliurakoitsijan vuokratyöntekijä oli telineeltä poistuessaan loukkaantunut.

Käräjäoikeus katsoi, että kyseistä työntekijää ei ollut asianmukaisesti perehdytetty työvälineiden käyttöön ja työmenetelmiin. Tämä olisi kuulunut aliurakoitsijan vastuulle. Lisäksi käräjäoikeus katsoi, että molempien yhtiöiden tuomitut edustajat olivat laiminlyöneet työsuojeluun liittyviä valvontavelvoitteitaan.

Koska vastaava mestari oli samalla edustamansa yhtiön hallituksen jäsen, myös yhtiö tuomittiin yhteisösakkoon. Käräjäoikeus katsoi myös, ettei yhtiössä ollut ollut noudatettu vaadittavaa huolellisuutta ja varovaisuutta rikosten ehkäisemiseksi.

Käräjäoikeus totesi, että työturvallisuuslaki asettaa työnantajalle laajan yleisen työsuojelun huolehtimisvelvoitteen. Työturvallisuusrikos ei edellytä työtapaturman sattumista tai muuta vahinkoseurausta, siihen riittää turvamääräysten rikkominen ja vaaran syntyminen. Työnantajan on siten myös jatkuvasti tarkkailtava työympäristöä, työyhteisön tilaa ja työtapojen turvallisuutta. Turvallisuusasioiden valvonta on osa normaalia työmaalla tapahtuvaa valvontaa ja töiden johtamista. Työmaalla pitää aina puuttua vaaralliseen toimintaan, kuten riskinottoon tai ohjeiden vastaiseen toimintaan.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden tuomio 25.5.2020, asianumero R 18/3260/702
Tuomio ei ole lainvoimainen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot:
Lakimies Tiia Harainen, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoEtelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue toimii alueellisena työsuojeluviranomaisena. Se valvoo, että työnantajat noudattavat työelämän lainsäädäntöä ja että työ on tervettä ja turvallista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Suomen on oltava oikeudenmukainen ja yhdenvertainen maa myös pohjoissuomalaisille ikääntyville ihmisille (Pohjois-Suomi)24.9.2020 11:11:38 EESTTiedote

Ylijohtaja Terttu Savolainen esitteli Oulun seurakuntien 24.9.2020 järjestämässä Eloisa ikääntyminen -seminaarissa Pohjois-Suomen aluehallintoviraston näkemyksiä hyvästä ja arvokkaasta vanhuudesta sekä valvonnan roolista vanhusten perusoikeuksien toteutumisessa. Ylijohtaja korosti puheessaan, että yhtä tekijää, joka olisi ratkaiseva vanhustyön onnistumisessa tai kehittämiskohteissa ei ole.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme