Kaakkois-Suomen ELY-keskusKaakkois-Suomen ELY-keskus

Maaseuturahaston tuella 140 uutta yritystä ja 500 työpaikkaa Kaakkois-Suomeen

Jaa
EU:n ohjelmakauden 2014–2020 tuloksia on raportoitu. Yksi suurimmista EU-rahastoista on Maaseuturahasto (Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto), jonka kautta Kaakkois-Suomen ELY-keskus kohdisti maaseutualueilleen 76 miljoonaa euroa. Yleisimmät rahoituksen saajat olivat maatiloja ja muita maaseudulla toimivia yrityksiä sekä organisaatioita. Maaseutu käsitteenä on tässä tapauksessa laaja, sillä vain alueen suurimpien kaupunkien ydinkeskustat on rajattu maaseutuohjelman ulkopuolelle.
Kaakkois-Suomen ELY-keskus kohdisti alueelleen maaseuturahaston tukia 76 miljoonaa euroa.
Kaakkois-Suomen ELY-keskus kohdisti alueelleen maaseuturahaston tukia 76 miljoonaa euroa.

Kaakkois-Suomen Leader-ryhmien rahoitusosuudet eivät sisälly esitettyihin lukuihin. Ohjelmakausi jatkuu vuosina 2021–2022 siirtymäkauden rahoituksella, joten luvut kasvavat vielä tästä.

Yritykset investoivat ahkerasti

Suurin osa maaseudun yritystuesta kohdistui investointeihin, joissa tuen suuruus vaihtelee 10–35 % välillä. Yleisin tukiprosentti on 20. Tuettujen investointien kokonaisrahoitus oli 35 miljoonaa, josta tuen osuus 8 miljoonaa. Yritys- ja kehittämishanketukien myötä alueelle syntyi 140 uutta yritystä sekä yli 500 työpaikkaa.  

Kehittämishankkeiden tuloksena syntyi 310 uutta tuotetta tai menetelmää

Hanketukea myönnettiin 24 miljoonaa euroa yhteisten alueiden ja toimien kehittämiseen. Kehittämishankkeissa tukiprosentti vaihtelee 50–100 välillä. Tuensaajina olivat pääasiassa organisaatiot ja yhdistykset, mutta myös yritykset, jotka toteuttivat elinkeinollisia yhteistyöhankkeita. Yhteensä hankkeiden tuloksena kirjattiin 3500 koulutukseen osallistunutta sekä 310 uutta tuotetta tai menetelmää. Lisäksi kehittämishankkeilla luotiin yrityksille 250 uutta yhteistä tuotetta tai palvelua.

Maatilarahoitusta myönnettiin eniten investointeihin

Maatilojen kehittämiseen kohdistettiin 21 miljoonaa euroa. Tästä potista 18 miljoonaa myönnettiin maatilojen investointeihin. Avustuksen määrä vaihtelee 20–40 % välillä tuettavan kohteen mukaan. Suurimman tuen voi saada lypsy- ja nautakarjataloudessa tai lammas- ja vuohitaloudessa tarvittaviin rakentamisinvestointeihin sekä uusiutuvan energian tuotantoon liittyviin rakentamisinvestointeihin. Nuoren viljelijän aloitustukea myönnettiin 3 miljoonan edestä 110 yrittäjälle.

Kilpailukyvyn parantaminen suosituin aihe maatilojen neuvonnassa

Ohjelmakauden alussa lanseerattiin uusi maatilojen neuvontapalvelu eli Neuvo2020, jonka avulla maatalousyrittäjä voi hankkia asiantuntija-apua vain arvonlisäveron hinnalla. Yksi maatila voi saada neuvontaa 15 000 euron edestä vuosina 2015–2022. Kaakkois-Suomessa rahoitusta on maksettu 1 miljoonan edestä, yhteensä 1100 tilalle. Tämä on reilu kolmannes kaakkoissuomalaisista tiloista. Suosituin aihealue oli kilpailukyvyn parantaminen.

Peltoalasta 16 % luomua, ympäristösopimuksia yli 200

Luonnonmukaisesta kasvi- tai kotieläintuotannosta sekä avomaanvihannesten viljelystä maksetaan korvausta luomusitoumuksen perusteella. Tällä hetkellä Kaakkois-Suomen peltopinta-alasta luomuviljeltynä on noin 16 %, mutta esimerkiksi Kouvolan seudulla (Kouvolan YTA) vastaava luku on jo noin 22 %. Suomessa luomuviljelty peltopinta-ala on tällä hetkellä noin 14 % ja EU:ssa noin 8,5 %.

Ympäristösopimuksia tehtiin ohjelmakaudella 2014–2020 seuraaviin kohteisiin: kosteikkojen hoito, maatalousluonnon monimuotoisuuden ja maiseman hoito (perinnebiotoopit, luonnonlaitumet), kurki-, hanhi- ja joutsenpellot, alkuperäisrotujen kasvattaminen ja alkuperäiskasvien ylläpitosopimus. Kaakkois-Suomessa tehtiin yli 200 sopimusta. Suurin osa sopimuksista koski maatalousluonnon monimuotoisuuden ja maiseman hoitoa.

Luomusitoumusten ja ympäristökorvausten yhteenlaskettu osuus oli 22 miljoonaa euroa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Asiantuntija Jukka Penttilä, Kaakkois-Suomen ELY-keskus, p. 0295 029 077

Kuvat

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kohdisti alueelleen maaseuturahaston tukia 76 miljoonaa euroa.
Kaakkois-Suomen ELY-keskus kohdisti alueelleen maaseuturahaston tukia 76 miljoonaa euroa.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Salpausselänkatu 22 (PL 1041)
45101 Kouvola

0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kaakkois-suomi

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan elinvoimainen, kestävä ja saavutettava Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson elävöittämiseen 2,5 miljoonaa euroa23.4.2024 10:48:38 EEST | Tiedote

Kaakkois-Suomen ELY-keskus ja Leader-ryhmät myönsivät EU:n maaseuturahoitusta vuoden 2024 tammi–maaliskuussa 22 kehittämishankkeelle yhteensä runsaat kaksi miljoonaa euroa. Yritysten kehittämistä ja investointeja ELY-keskus ja Leader-ryhmät rahoittivat samalla ajanjaksolla yhteensä noin 69 000 eurolla. Viime vuoden puolella 13 yritystä ehti saada myönteisen rahoituspäätöksen, joissa tukien osuus oli yhteensä noin 400 000 euroa.

Kesänopeuksiin aletaan siirtyä 8.4. alkaen Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa5.4.2024 08:33:02 EEST | Tiedote

Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitusten poisto aloitetaan Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen alueella Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa maanantaina 8.4.2024, mikäli sää- ja keliolosuhteet sen sallivat. Koko maassa on määrä palata kesäajan nopeusrajoituksiin huhtikuun loppuun mennessä. Tielläliikkujien on otettava kevään mahdollisesti vaihtelevat olosuhteet huomioon niin ajamisessa kuin rengasvalinnassakin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye