Maaseuturahoitus tuotti tulosta Pirkanmaalla – maakuntaan satoja uusia työpaikkoja ja investointeja
Pirkanmaalla on saatu erinomaisia tuloksia viime vuoden lopussa päättyneestä kahdeksan vuotta kestäneestä EU:n maaseudun kehittämisen rahoituskaudesta. Sen myötä Pirkanmaalla rahoitettiin vuosina 2014-2022 kaikkiaan 112 miljoonalla eurolla maaseudun yritysten ja yhteisöjen hankkeita, investointeja sekä maatilainvestointeja ja nuorten viljelijöiden aloitustukia. Investointien seurauksena maakuntaan syntyi yli 700 uutta työpaikkaa.

Ennätyksellisen pitkäksi venyneen rahoituskauden tulokset on nyt kerätty yhteen. Pirkanmaan ELY-keskuksen ja paikallisten maaseudun kehittämisyhdistysten Leader-ryhmien myöntämän rahoituksen vaikutuksia on tarkasteltu eri mittarein. Yhtenä keskeisenä tavoitteena oli luoda maakuntaan uusia työpaikkoja, joita tämän myötä syntyi yli tavoitteen eli yhteensä yli 700. Yritystukien saajista 30 prosenttia oli metallialan ja 13 prosenttia elintarvikealan yrityksiä.
Pirkanmaan maaseudun kehittämiseen myönnetyn rahoituksen avulla toteutettiin noin 500 kehittämis- ja investointihanketta, joihin myönnettiin yhteensä 32 miljoonaa euroa. Myönnetyn rahoituksen lisäksi hankkeissa tehtiin talkootyönä arviolta 90 000 henkilötyötuntia ja lähes 15 000 konetyötuntia.
Yritystukia myönnettiin yli 770 hakemukseen yhteensä 35 miljoonaa euroa. Yritystuilla on rahoitettu pääsääntöisesti 20 prosenttia investointien kokonaistarpeesta. Lisäksi maatilainvestointeja tehtiin yli 900 kappaletta ja niitä avustettiin yhteensä 45 miljoonalla eurolla. Yhteensä 153 sukupolvenvaihdosta sai tukea.
- Yritysten investointiaktiivisuus pysyi koko rahoituskauden hyvällä tasolla. Maaseudun yritykset investoivat tuotantotiloihin sekä koneisiin ja laitteisiin kehittääkseen kilpailukykyään ja tuotevalikoimaansa, kertoo maaseudun kehittämisen asiantuntija Anne Värilä Pirkanmaan ELY-keskuksesta.
ELY-keskus rahoitti myös yhteensä 19 laajakaistainvestointia Pirkanmaalla.
- Panostus laajakaistainvestointeihin on tuottanut tulosta ja Pirkanmaalla on aktiivisia yhteisötoimijoita, jotka kehittävät maaseudun tietoliikenneyhteyksiä jatkossakin, Anne Värilä kertoo.
Pirkanmaalla on vahvaa luomutuotantoa
Luomutuotantoon sitoutuneiden tilojen osuus on ylittänyt tavoitteen koko kauden ajan, myös viljelyksessä oleva luomupinta-ala on kasvanut vuosittain. Luomutiloja on nyt 55 enemmän kuin rahoituskauden alkaessa eli yhteensä 504. Niiden yhteenlaskettu pinta-ala on yli 30 000 hehtaaria, mikä on noin 10 000 hehtaaria enemmän kauden alkuun verrattuna.
Uusi rahoituskausi tuo uusia painotuksia
Vuoden 2023 alussa käynnistynyt uusi EU:n maatalouspolitiikan rahoituskausi vaikuttaa myönnettävään rahoitukseen ja maaseudun toimijoihin. Uudistuksen tavoitteena on parantaa elintarviketurvaa varmistamalla kestävä ja monipuolinen maatalousala, edistää yhteisiä ympäristö- ja ilmastotavoitteita sekä lujittaa maaseutualueiden sosioekonomista rakennetta.
- Maatalouspolitiikan toimeenpanosta hyötyvät kaikki, sillä viljelijöiden tulotason ja ruuantuotannon turvaaminen, ilmastonmuutoksen hillintä ja siihen sopeutuminen sekä maaseutualueiden työllisyyden ja kasvun edistäminen ovat osaltaan ylläpitämässä alueiden huoltovarmuutta, sanoo Anne Värilä.
Rahoituskauden vaihtumisen vuoksi myönnettävässä rahoituksessa on tauko ja uusia hakemuksia otetaan vastaan keväällä, siitä tiedotetaan erikseen.
Viljelijätukiin muutoksia, satelliittiseuranta avuksi valvontoihin
Maatalouspolitiikan uudistuminen vaikuttaa myös viljelijätukiin.Sekä eläin- että peltotukien tukimuodot pysyvät pääosin entisellään, mutta tukiehtoihin tulee muutoksia. Täysin uutta on peltolohkoihin tehtävä satelliittiseuranta. Esimerkiksi, jos peltolohkon hakemustiedot eivät vastaa satelliittikuvaa, viljelijä saa ELY-keskukselta asiasta tiedon niiden korjaamiseen. Eläin- ja peltotukia haetaan pelkästään sähköisesti.
Tällä hetkellä on käynnissä eläintukien haku. Tarkempaa tietoa viljelijätukien hakuajoista ja tukimuodoista löytyy Ruokaviraston sivuilta. Lisätietoja uuden rahoituskauden tukiehdoista löytyy valtakunnallisesti MMM:n ja Ruokaviraston sivuilta. Lisäksi Pirkanmaan alueella järjestetään alueellisia viljelijäkoulutuksia yhteistyössä Pirkanmaan ELY-keskuksen, kuntien yhteistoiminta-alueiden ja MTK-Pirkanmaan kanssa.
Tutustu myös, miten Pälkäneellä sijaitseva Suttisen marjatila on hyötynyt maaseuturahastosta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Maaseudun kehittämisen asiantuntija Anne Värilä, puhelin 0295036048
Luomutilojen osalta ympäristöasiantuntija Marika Arrajoki-Alanen, 0295036040
Viljelijätukien osalta valvontapäällikkö Juha Levomäki, puhelin 0295036067
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaalla työttömiä joulukuussa 2022 yli 2000 henkilöä vähemmän kuin vuotta aiemmin – työttömyysaste oli joulukuussa 8,7 %27.1.2023 08:00:00 EET | Tiedote
Pirkanmaalla työttömien työnhakijoiden määrä oli vuoden 2022 joulukuussa 21 814 henkilöä. Marraskuusta 2022 nousua oli noin 2 200 henkilöä johtuen kausivaihtelusta.
Kokemäenjoen tammikuun tulva näkyy Pirkanmaalla vedenkorkeuksissa25.1.2023 12:31:43 EET | Tiedote
Tammikuun puolenvälin lämpimät päivät sekä sateet nostivat Etelä-Suomessa jokien virtaamia tulvalukemiin. Pirkanmaan keskeisiin säännösteltyihin järviin varastoitiin tulvahuipun aikana vettä Kokemäenjoen tulvahuipun pienentämiseksi.
Pirkanmaan ELY-keskus antoi perustellun päätelmänsä Tevaniemen tuulivoimahankkeen YVA-selostuksesta24.1.2023 13:18:12 EET | Tiedote
Pirkanmaan ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisena perustellun päätelmänsä Tevaniemen Tuuli Oy:n suunnitteleman Tevaniemen tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta. Perustellussa päätelmässä otetaan kantaa arviointien riittävyyteen ja laatuun sekä esitetään yhteysviranomaisen käsitys hankkeen merkittävistä ympäristövaikutuksista. Yhteysviranomainen katsoo, että arviointi on riittävä, mutta jatkosuunnittelussa tulee kiinnittää huomiota esimerkiksi pohjaveden suojeluun sekä maisemavaikutusten ja ihmisiin kohdistuvien vaikutusten minimoimiseen.
Helmi-ohjelmassa selvitettiin Pirkanmaan lintuvesikohteiden rantalaidunnuksen mahdollisuuksia24.1.2023 07:56:09 EET | Tiedote
Rantalaidunnukseen sopivia kohteita löytyi 320 hehtaaria eri puolilta Pirkanmaalta. Rantalaidunnus on yksi keino kunnostaa arvokkaita lintuvesiä.
Pirkanmaan pienvesien kartoitukset edenneet, ennallistamiskohteita etsitään!23.1.2023 08:28:53 EET | Tiedote
Pienvesien luonnontilaa ja ennallistamistarpeita kartoitetaan Pirkanmaalla osana HELMI-elinympäristöohjelmaa. Tavoitteena on parantaa näiden uhanalaisten luontotyyppien tilaa. Pirkanmaan ELY-keskus kartoitti vuonna 2022 kaikkiaan 110 kohdetta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme