Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Maataloussektorille tarvitaan oma valmiusharjoituksensa ja alkutuotannon varautumisen opas

Jaa
Länsi- ja Sisä-Suomen alueellinen tilavalvonta- ja lupafoorumi kokoontui vuoden viimeiseen kokoukseensa. Maatalouden tuottajajärjestöjen mukaan yhteiskunnan on ymmärrettävä alkutuotannon merkitys huoltovarmuuden kannalta alkutuotannon haasteellisessa tilanteessa.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on aloittanut maataloussektoria koskevan viranomaisharjoituksen suunnittelun yhteistyössä ELY-keskuksen kanssa. Harjoitusta on suunniteltu ensi vuodelle.

NÄLKÄ 2023 - Maatalous poikkeusoloissa -harjoituksen taustaskenaariona on tänä syksynä pidetty LSS22-valmiusharjoitus, joka testasi väestönsuojelun järjestelyjä väestönsiirtotilanteessa.

”Harjoitellaan sitä, mitä väestönsiirto meidän alueellamme tarkoittaisi maatiloille, maanviljelijöille ja alkutuotannolle”, huoltovarmuuden ylitarkastaja Taru Ruutiainen Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta sanoo.

Alkutuotannon alueellisen ja paikallisen varautumisen opas suunnittelussa

Maatalouden poikkeusolojen valmiusharjoitus niveltyy osin ALUE2030-hankkeen tuoreeseen projektiin, jossa on tavoitteena laatia varautumisopas maataloushallinnon alue- ja paikallistasolle.

Oppaan laadinnassa otetaan huomioon kansalliset ja alueelliset riskiarviot. Opas sisältää yhtenäisen valmiussuunnitelmapohjan ja toimintamallin alkutuotannon turvaamiseksi vakavissa häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa. Projekti tuottaa myös mahdolliset kehittämistarpeet lainsäädäntöön.

Alkutuotannon alueellisen ja paikallisen varautumisen opas -projektia koordinoi Ruokavirasto.

Länsi-Suomen ELVAR-työryhmissä (elinkeinoelämän alueellinen varautumisyhteistyö) on myös jatkokäsitelty LSS21-valmiusharjoituksen teemaa eli säteilylaskeumalta suojautumista. Toimialakohtaisessa tarkastelussa ovat muiden muassa alkutuotanto ja elintarviketeollisuus.

Alkutuotannon turvaaminen on ensisijaisen tärkeää

Sekä aluehallintovirasto että tuottajajärjestöt ovat saaneet tuotantotiloilta samaa viestiä syksyn aikana: tilanne on haasteellinen hintojen nousun ja tuotantopanosten heikon saatavuuden vuoksi. Tilojen keskimääräinen taloudellinen tilanne on mennyt yhä huonompaan suuntaan.

Joitakin lannoitteita ei ole saatavissa ollenkaan. Tuotantopanosten (esimerkiksi lannoitteet) hinnat ovat liian kalliit suhteessa tuottajahintoihin.

Sähkön hinta ja polttoainekustannukset vaikuttavat tiloilla suoraan, mutta myös välillisesti. Energian hinnannousu nostaa myös tuotantotarvikkeiden hintaa – esimerkiksi muovien, voiteluaineiden ja rehujen hintaa.

Haasteellinen tilanne voi johtaa muun muassa siihen, että tiloilla kasvi- ja kotieläintuotantoa supistetaan ja tai lopetetaan. Tuottajajärjestöt pitävät erittäin tärkeänä, että yhteiskunnan on ymmärrettävä alkutuotannon merkitys huoltovarmuuden kannalta ja tuotannon kannattavuus on turvattava.

Alueellisen huoltovarmuuden tuoreimmassa tilannekatsauksessa todetaan, että alkutuotannon turvaaminen on ensisijaisen tärkeää, jotta ruuantuotanto voidaan varmistaa kansalaisille myös poikkeusoloissa: alueellisin ja kansallisin toimenpitein tulee varmistaa maatalousyrittäjien määrää, osaamista ja jaksamista.

Länsi- ja Sisä-Suomen alueellinen tilavalvonta- ja lupafoorumi kokoontuu seuraavan kerran huhtikuussa 2023.

Lisätietoja

johtaja Leena Laajala, p. 0295 018 549

ylitarkastaja Taru Ruutiainen, p. 0295 018 536

etunimi.sukunimi@avi.fi

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket



Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Supervision of wild berry picking: occupational safety and health authority is prepared to investigate pickers’ status26.6.2025 07:57:00 EEST | Press release

According to preliminary information received by the occupational safety and health authority, the organisation of picking and pickers’ backgrounds will be even more diverse this year. Inspectors will likely need to determine whether pickers are in an employment relationship or if they fall under the category of pickers as defined in the Berry Act. This determination is not based on the title of the contract, but rather on how the work is actually organized in practice.

Tillsyn över plockning av vilda bär: arbetarskyddsmyndigheten förbereder sig på att utreda plockarnas ställning26.6.2025 07:57:00 EEST | Pressmeddelande

Enligt de förhandsuppgifter som arbetarskyddsmyndigheten fått kommer organiseringen av plockningen och plockarnas bakgrund i år att vara mer varierande än tidigare. Vid inspektionerna blir man sannolikt tvungen att utreda om plockarna är anställda eller sådana plockare som avses i bärlagen. Det är inte avtalets namn som avgör, utan hur arbetet de facto har ordnats.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye