Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Maataloussektorille tarvitaan oma valmiusharjoituksensa ja alkutuotannon varautumisen opas

Jaa

Länsi- ja Sisä-Suomen alueellinen tilavalvonta- ja lupafoorumi kokoontui vuoden viimeiseen kokoukseensa. Maatalouden tuottajajärjestöjen mukaan yhteiskunnan on ymmärrettävä alkutuotannon merkitys huoltovarmuuden kannalta alkutuotannon haasteellisessa tilanteessa.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on aloittanut maataloussektoria koskevan viranomaisharjoituksen suunnittelun yhteistyössä ELY-keskuksen kanssa. Harjoitusta on suunniteltu ensi vuodelle.

NÄLKÄ 2023 - Maatalous poikkeusoloissa -harjoituksen taustaskenaariona on tänä syksynä pidetty LSS22-valmiusharjoitus, joka testasi väestönsuojelun järjestelyjä väestönsiirtotilanteessa.

”Harjoitellaan sitä, mitä väestönsiirto meidän alueellamme tarkoittaisi maatiloille, maanviljelijöille ja alkutuotannolle”, huoltovarmuuden ylitarkastaja Taru Ruutiainen Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta sanoo.

Alkutuotannon alueellisen ja paikallisen varautumisen opas suunnittelussa

Maatalouden poikkeusolojen valmiusharjoitus niveltyy osin ALUE2030-hankkeen tuoreeseen projektiin, jossa on tavoitteena laatia varautumisopas maataloushallinnon alue- ja paikallistasolle.

Oppaan laadinnassa otetaan huomioon kansalliset ja alueelliset riskiarviot. Opas sisältää yhtenäisen valmiussuunnitelmapohjan ja toimintamallin alkutuotannon turvaamiseksi vakavissa häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa. Projekti tuottaa myös mahdolliset kehittämistarpeet lainsäädäntöön.

Alkutuotannon alueellisen ja paikallisen varautumisen opas -projektia koordinoi Ruokavirasto.

Länsi-Suomen ELVAR-työryhmissä (elinkeinoelämän alueellinen varautumisyhteistyö) on myös jatkokäsitelty LSS21-valmiusharjoituksen teemaa eli säteilylaskeumalta suojautumista. Toimialakohtaisessa tarkastelussa ovat muiden muassa alkutuotanto ja elintarviketeollisuus.

Alkutuotannon turvaaminen on ensisijaisen tärkeää

Sekä aluehallintovirasto että tuottajajärjestöt ovat saaneet tuotantotiloilta samaa viestiä syksyn aikana: tilanne on haasteellinen hintojen nousun ja tuotantopanosten heikon saatavuuden vuoksi. Tilojen keskimääräinen taloudellinen tilanne on mennyt yhä huonompaan suuntaan.

Joitakin lannoitteita ei ole saatavissa ollenkaan. Tuotantopanosten (esimerkiksi lannoitteet) hinnat ovat liian kalliit suhteessa tuottajahintoihin.

Sähkön hinta ja polttoainekustannukset vaikuttavat tiloilla suoraan, mutta myös välillisesti. Energian hinnannousu nostaa myös tuotantotarvikkeiden hintaa – esimerkiksi muovien, voiteluaineiden ja rehujen hintaa.

Haasteellinen tilanne voi johtaa muun muassa siihen, että tiloilla kasvi- ja kotieläintuotantoa supistetaan ja tai lopetetaan. Tuottajajärjestöt pitävät erittäin tärkeänä, että yhteiskunnan on ymmärrettävä alkutuotannon merkitys huoltovarmuuden kannalta ja tuotannon kannattavuus on turvattava.

Alueellisen huoltovarmuuden tuoreimmassa tilannekatsauksessa todetaan, että alkutuotannon turvaaminen on ensisijaisen tärkeää, jotta ruuantuotanto voidaan varmistaa kansalaisille myös poikkeusoloissa: alueellisin ja kansallisin toimenpitein tulee varmistaa maatalousyrittäjien määrää, osaamista ja jaksamista.

Länsi- ja Sisä-Suomen alueellinen tilavalvonta- ja lupafoorumi kokoontuu seuraavan kerran huhtikuussa 2023.

Lisätietoja

johtaja Leena Laajala, p. 0295 018 549

ylitarkastaja Taru Ruutiainen, p. 0295 018 536

etunimi.sukunimi@avi.fi

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Ylijohtaja Savolaisen delegaatio Pohjois-Suomesta vieraili Baden-Württembergissa25.11.2022 08:24:56 EET | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Terttu Savolaisen johtama delegaatio on ollut viikolla 47/2022 vierailulla Baden-Württembergin osavaltiossa Saksassa. Delegaatioon kuuluu pohjoissuomalaisia kuntajohtajia, alueellisten organisaatioiden ja elinkeinoelämän edustajia, poliittisia vaikuttajia sekä koulutusalan asiantuntijoita, jotka ovat tavanneet paikallisia oman alansa edustajia.

Rättelse av intervjun om tillsynen över småbarnspedagogiken i Yles nyhet 21.11.202221.11.2022 16:20:00 EET | Tiedote

Regionförvaltningsverket rättar de uppgifter om regionförvaltningsverket som getts till Yle och som använts i Yles nyhet 21.11.2022. Nyheten gällde födelsedagsfester inom småbarnspedagogiken i Kajana (Barnen firar födelsedag fastspända i stolar – tiotals bilder på sociala medier visar daghemmets kutym som även överraskar barnombudsmannen (yle.fi). Inom småbarnspedagogiken tillämpas inte sådana begränsningar som enligt barnskyddslagen används inom vård utom hemmet. Regionförvaltningsverket lämnar en begäran om utredning till anordnaren av småbarnspedagogik i Kajana för att utreda de missförhållanden som kommit fram i programmet med tanke på lagen om småbarnspedagogik. Tillsynsmyndigheterna behandlar varje anmälan om missförhållanden som de fått och de missförhållanden som de själva upptäcker. Om eventuella påföljder beslutar tillsynsmyndigheterna enligt den gällande lagen. Mer information: Marja-Liisa Keski-Rauska, direktör, tfn 0295 018 815, fornamn.efternamn@rfv.fi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme