Maataloussektorille tarvitaan oma valmiusharjoituksensa ja alkutuotannon varautumisen opas
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on aloittanut maataloussektoria koskevan viranomaisharjoituksen suunnittelun yhteistyössä ELY-keskuksen kanssa. Harjoitusta on suunniteltu ensi vuodelle.
NÄLKÄ 2023 - Maatalous poikkeusoloissa -harjoituksen taustaskenaariona on tänä syksynä pidetty LSS22-valmiusharjoitus, joka testasi väestönsuojelun järjestelyjä väestönsiirtotilanteessa.
”Harjoitellaan sitä, mitä väestönsiirto meidän alueellamme tarkoittaisi maatiloille, maanviljelijöille ja alkutuotannolle”, huoltovarmuuden ylitarkastaja Taru Ruutiainen Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta sanoo.
Alkutuotannon alueellisen ja paikallisen varautumisen opas suunnittelussa
Maatalouden poikkeusolojen valmiusharjoitus niveltyy osin ALUE2030-hankkeen tuoreeseen projektiin, jossa on tavoitteena laatia varautumisopas maataloushallinnon alue- ja paikallistasolle.
Oppaan laadinnassa otetaan huomioon kansalliset ja alueelliset riskiarviot. Opas sisältää yhtenäisen valmiussuunnitelmapohjan ja toimintamallin alkutuotannon turvaamiseksi vakavissa häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa. Projekti tuottaa myös mahdolliset kehittämistarpeet lainsäädäntöön.
Alkutuotannon alueellisen ja paikallisen varautumisen opas -projektia koordinoi Ruokavirasto.
Länsi-Suomen ELVAR-työryhmissä (elinkeinoelämän alueellinen varautumisyhteistyö) on myös jatkokäsitelty LSS21-valmiusharjoituksen teemaa eli säteilylaskeumalta suojautumista. Toimialakohtaisessa tarkastelussa ovat muiden muassa alkutuotanto ja elintarviketeollisuus.
Alkutuotannon turvaaminen on ensisijaisen tärkeää
Sekä aluehallintovirasto että tuottajajärjestöt ovat saaneet tuotantotiloilta samaa viestiä syksyn aikana: tilanne on haasteellinen hintojen nousun ja tuotantopanosten heikon saatavuuden vuoksi. Tilojen keskimääräinen taloudellinen tilanne on mennyt yhä huonompaan suuntaan.
Joitakin lannoitteita ei ole saatavissa ollenkaan. Tuotantopanosten (esimerkiksi lannoitteet) hinnat ovat liian kalliit suhteessa tuottajahintoihin.
Sähkön hinta ja polttoainekustannukset vaikuttavat tiloilla suoraan, mutta myös välillisesti. Energian hinnannousu nostaa myös tuotantotarvikkeiden hintaa – esimerkiksi muovien, voiteluaineiden ja rehujen hintaa.
Haasteellinen tilanne voi johtaa muun muassa siihen, että tiloilla kasvi- ja kotieläintuotantoa supistetaan ja tai lopetetaan. Tuottajajärjestöt pitävät erittäin tärkeänä, että yhteiskunnan on ymmärrettävä alkutuotannon merkitys huoltovarmuuden kannalta ja tuotannon kannattavuus on turvattava.
Alueellisen huoltovarmuuden tuoreimmassa tilannekatsauksessa todetaan, että alkutuotannon turvaaminen on ensisijaisen tärkeää, jotta ruuantuotanto voidaan varmistaa kansalaisille myös poikkeusoloissa: alueellisin ja kansallisin toimenpitein tulee varmistaa maatalousyrittäjien määrää, osaamista ja jaksamista.
Länsi- ja Sisä-Suomen alueellinen tilavalvonta- ja lupafoorumi kokoontuu seuraavan kerran huhtikuussa 2023.
Lisätietoja
johtaja Leena Laajala, p. 0295 018 549
ylitarkastaja Taru Ruutiainen, p. 0295 018 536
etunimi.sukunimi@avi.fi
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Viestintä
Aluehallintoviraston viestintä palvelee toimittajia arkisin klo 9 - 16. Oheinen numero ohjaa vaihteeseen.
Tietoja julkaisijasta
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Aluehallintoviraston verkkosivut
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Livräddningsmedaljer överräcktes till tre personer från södra Finland 7.6.2023 i Helsingfors8.6.2023 09:48:49 EEST | Tiedote
Överdirektör Merja Ekqvist vid Regionförvaltningsverket i Södra Finland överräckte livräddningsmedaljer, som republikens president beviljat, till tre personer som bor i södra Finland. En livräddningsmedalj beviljas för ett särskilt modigt och rådigt sätt att rädda en annan människas liv, till och med genom att äventyra sitt eget liv.
Hengenpelastusmitalit luovutettiin kolmelle eteläsuomalaiselle henkilölle Helsingissä 7.6.20238.6.2023 09:48:41 EEST | Tiedote
Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Merja Ekqvist luovutti tasavallan presidentin myöntämät hengenpelastusmitalit kolmelle Etelä-Suomessa asuvalle henkilölle. Hengenpelastusmitali myönnetään erityisen rohkeasta ja neuvokkaasta toiminnasta toisen ihmisen hengen pelastamiseksi jopa oman hengenvaaran uhalla.
Hanna Makkula Länsi- ja Sisä-Suomen työsuojelun vastuualueen johtajaksi7.6.2023 13:18:00 EEST | Tiedote
YTM, FM Hanna Makkula on aloittanut kesäkuun alussa Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen johtajana. Hänen virkapaikkansa on Tampere.
Hanna Makkula blir direktör för ansvarsområdet för arbetarskyddet i Västra och Inre Finland7.6.2023 13:18:00 EEST | Tiedote
SVM, FM Hanna Makkula inledde i början av juni sitt jobb som direktör för ansvarsområdet för arbetarskyddet vid regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland. Tjänsten är placerad i Tammerfors.
Ändringarna i diskrimineringslagen träder i kraft 1.6.2023 – vad förändras gällande arbetslivet?7.6.2023 07:59:52 EEST | Tiedote
Syftet med diskrimineringslagen som trädde i kraft 2015 är att främja likabehandling och förebygga diskriminering. Den delreform av lagen som träder i kraft den 1 juni 2023 förtydligar arbetsgivarens skyldigheter i fråga om främjandet av likabehandling och likabehandlingsplaneringen. Bestämmelserna preciseras också i fråga om trakasserier som kränker människovärdet och rimliga anpassningar av arbetstagare med funktionsnedsättning. Rättsskyddet för personer som upplevt diskriminering förbättras när främjandet av likabehandling och förbudet mot diskriminering i fortsättningen övervakas av både regionförvaltningsverkens ansvarsområden för arbetarskyddet, dvs. arbetarskyddsmyndigheterna, och diskrimineringsombudsmannen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme