Kainuun ELY-keskus

Maatilojen neuvontajärjestelmä Neuvo auttaa maatilayrittäjiä

Jaa

Maatilojen neuvontajärjestelmä Neuvo auttaa ja tarjoaa maatiloille edullisia asiantuntijapalveluita. Viljelijän maksettavaksi jää vain arvonlisäveron osuus.

Ympäristökorvauksen ehdot ja luomu ovat olleet Kainuussa neuvonnan pääaiheet. (Kuva: Kimmo Rauatmaa/Kainuun ELY-keskus)
Ympäristökorvauksen ehdot ja luomu ovat olleet Kainuussa neuvonnan pääaiheet. (Kuva: Kimmo Rauatmaa/Kainuun ELY-keskus)

Maatalouteen kohdistuu nyt monenlaisia haasteita. Viimeaikainen kustannusten nousu on yksi esimerkki. Asiantuntijapalveluiden käytössä ei kannata aikailla.

"Kaikkea ei tarvitse selvittää itse ja jäädä yksin murehtimaan asioiden kanssa. Säästää aikaa ja voimia, kun kysyy asiantuntijalta", rohkaisee maaseutupalvelujen yritysasiantuntija Eeva Heikkinen Kainuun ELY-keskuksesta.

Osa tiloista käyttää Neuvo –palveluita aktiivisesti. Osa puolestaan vähemmän tai ei ole vielä käyttänyt palveluja ollenkaan.

Eniten neuvontaa Kainuun maatiloille on annettu ympäristökorvauksen ehtoihin ja luomuun. Talousneuvonnalla on annettu apua kilpailukyvyn parantamiseen sekä tiloille on tehty terveydenhuoltosuunnitelmia.

Neuvontajärjestelmän tarkoitus on tarjota varmuutta ja apua talouden hallintaan, maatalouden tukiehtojen, säädösten ja vaatimusten ymmärtämiseen sekä niiden noudattamiseen käytännössä. Lisäksi Neuvon tarkoitus on antaa apua tilan kehittämistoimenpiteiden ja sukupolvenvaihdoksen suunnitteluun. Neuvontaa annetaan maatilan tarpeet ja lähtökohdat huomioiden.

Tilojen kannattaa käyttää Neuvo –tukea, jos esimerkiksi:

 • pitäisi tarkastella tuotannon kannattavuutta, tuotteiden katteita ja tuotantokustannuksia
 • paikallaan olisi tehdä laskelmia ja suunnitelmia maatilan taloudesta, nykyaikaistamisesta ja kilpailukyvyn parantamisesta
 • velkaneuvonta tai apu verosuunnitteluun ei olisi pahitteeksi
 • suunnitelmissa energiatehokkuuden parantaminen ja uudet energiaratkaisut
 • tukiehtojen ymmärtämisessä on haasteita ja valvonta jännittää
 • eläinten hyvinvoinnin ja työympäristön parantamiseen pitäisi saada lisää näkemystä
 • suunnitelmissa on tuotantosuunnan muutos, luomu kiinnostaa
 • terveydenhuoltosuunnitelma, energiasuunnitelma ja ympäristösuunnitelma
 • suunnitelmissa on sukupolvenvaihdos, investointi, yhtiöittäminen ja näihin tarvitsisi tehdä alustavia laskelmia ja on tarve neuvonnalle.

Neuvonnan kustannukset ovat 63 euroa tunnilta sekä matkakulut. Neuvoja hakee kustannuksiin tuen suoraan ELY-keskuksesta. Viljelijän maksettavaksi jää vain arvonlisäveron osuus. Tilakohtainen kiintiö on 15 000 euroa vuosina 2014–2022. Neuvo -järjestelmän varat tulevat osana Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa.

Neuvo -maatilojen neuvontapalvelut jatkuvat myös seuraavalla ohjelmakaudella 2023 alkaen uuden tilakohtaisen määrärahan turvin.

Neuvo -neuvojia on Ruokaviraston neuvojarekisterissä. Neuvo 2020 -neuvontaa antavat muun muassa ProAgriat ja terveydenhuoltoa tekevät eläinlääkärit.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun ELY-keskus
maaseutupalvelut, yritysasiantuntija Eeva Heikkinen
p. 0295 023 539, eeva.heikkinen@ely-keskus.fi

Kuvat

Ympäristökorvauksen ehdot ja luomu ovat olleet Kainuussa neuvonnan pääaiheet. (Kuva: Kimmo Rauatmaa/Kainuun ELY-keskus)
Ympäristökorvauksen ehdot ja luomu ovat olleet Kainuussa neuvonnan pääaiheet. (Kuva: Kimmo Rauatmaa/Kainuun ELY-keskus)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kainuun ELY-keskus
Kainuun ELY-keskus
Kalliokatu 4
87100 Kajaani

029 502 3500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kainuu

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Liityntäliikenne Kuhmosta ja Sotkamosta Kajaanin lentoasemalle päättyy vuodenvaihteessa26.9.2022 15:00:42 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus luopuu Kajaanin lentoaseman liityntäliikenteen järjestämisestä vuodenvaihteessa, kun nykyinen liikennöintisopimus välillä Kuhmo - Sotkamo - Kajaanin lentoasema päättyy. Pääsyynä on vähäinen matkustajamäärä. ELY-keskuksen järjestämä säännöllinen joukkoliikenne reitillä Kuhmo - Sotkamo - Kajaanin matkakeskus jatkuu normaalisti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme