Maitopohjaiset ravintolisät yhdistettynä liikuntaan lisäävät terveyttä
Maitopohjaiset välipala- ja palautusjuomat ja niiden sisältämät heraproteiinit saavat aikaan suotuisia terveysvaikutuksia metabolisen oireyhtymän riskissä oleville. Kehonkoostumuksessa havaitut positiiviset vaikutukset, lisääntynyt lihasmassa ja vähentynyt kehon rasvan määrä, näkyivät kuitenkin vain yhdistettynä liikuntaan.

Terveysvaikutuksia selvitettiin myös solutasolla nyt julkaistussa eläimillä tehdyssä tutkimuksessa Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa.
- Tutkimus antaa tukea sille, että elämäntapojen täytyy olla kokonaisvaltaisesti kunnossa. Yhdessä liikunnan ja normaalin ravinnon kanssa maitoproteiinilisät tuottivat eniten aineenvaihdunnallisia hyötyjä metabolisten sairauksien riskissä oleville, tutkijatohtori Sanna Lensu liikuntatieteellisestä tiedekunnasta kertoo.
Veren haitallisen lipoproteiinin, LDL-kolesterolin, määrä vähentyi jopa 36 % yksinomaan päivittäisen heran nauttimisen seurauksena. HDL-kolesterolin määrä lisääntyi 21 % heran ja liikunnan yhteisvaikutuksella. Solutason tutkimusten perusteella vaikutti sille, että molemmat ravintolisät lisäsivät rasva-aineenvaihduntaa.
- Tämä tarkoittaa, että päivittäisen maitoproteiinijuoman tai heralisän nauttiminen kiihdytti rasvojen käyttöä energianlähteenä, mikä voitiin havaita suotuisina muutoksina sekä veren kolesterolitasoissa että kehon koostumuksessa, Lensu selvittää.
Liikunta lisäsi odotetusti lihaksen hapenkäyttökykyä, mutta hera tehosti tätä vaikutusta. Tutkimusryhmä löysi muutoksia myös solujen sirtuiiniproteiinien määrissä. Sirtuiinit ovat proteiineja, jotka säätelevät energia-aineenvaihduntaa sekä myös mm. elinikää ja solujen jakautumista.
Vaikka rasva-aineenvaihdunnan löydökset olivat pääosin suotuisia, heralisä heikensi glukoosin sietokykyä ja insuliiniherkkyyttä. Myös maitopohjainen, valmis proteiinijuoma heikensi insuliiniherkkyyttä. Kun sokeriaineenvaihduntaa tutkittiin lihassoluissa, maitoproteiinijuoma kuitenkin lisäsi sokeriaineenvaihduntaan liittyvien proteiinien määrää. Vaikka heraproteiineja tyypillisesti käytetään palautusjuomina treenin jälkeen, ravintolisät eivät tässä tutkimuksessa vaikuttaneet juoksusuorituskykyyn.
- Tämä voi johtua siitä, että lisää ei nautittu yksinomaan treenin jälkeen, vaan se oli vapaasti saatavilla ympäri vuorokauden. Metabolista oireyhtymää sairastavien on syytä myös muistaa, että lääkitys ja ravintolisät voivat aiheuttaa odottamattomia yhteisvaikutuksia, joita ei tässä tutkittu lainkaan, Lensu kertoo.
Liikunta lisää ravintolisien terveyshyötyjä
Tutkimus osoittaa, että pitkäkestoinen (ihmisiässä jopa 14 vuotta) maitoproteiinilisien nauttiminen näyttää olevan eduksi terveydelle, erityisesti yhdistettynä liikuntaan. Ravintolisät eivät yksin siis näyttäisi riittävän tuottamaan kaikkia terveyshyötyjä metabolisen oireyhtymän riskissä oleville.
- Yksi tutkimuksen mielenkiintoinen löydös oli, että heralisä vähensi vapaaehtoisen juokseminen määrää puoleen, mutta siitä huolimatta terveysvaikutukset olivat samanlaisia kuin muilla juoksijaryhmillä. Tämä tutkimus on tehty eläimillä ja vaatii vielä lisätutkimusta, jotta samanlaiset terveysvaikutukset voidaan osoittaa ihmisissä, Lensu sanoo. Kokeen annostaso vastaisi 80-kiloiselle aikuiselle noin 40 g heralisää.
Tutkimuksen yhteistyökumppani oli Valio, jonka tuottamia valmisteita käytettiin kokeessa. Valio ei ole osallistunut tulosten analysointiin tai tulkintaan.
Koe tehtiin Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnassa yhdessä amerikkalaisten ja suomalaisten tutkijoiden kanssa. Maitoproteiinijuomaa tai sen sisältämää heraproteiinia tarjottiin viiden kuukauden ajan koe-eläimille, joille kehittyy iän myötä metabolinen oireyhtymä eli ne kantavat perimässään oireyhtymän riskitekijöitä.
Alkuperäinen julkaisu:
S. Lensu, S.P. Pekkala, A. Mäkinen, N. Karstunen, A.T. Turpeinen, J.J. Hulmi, M.M. Silvennoinen, H. Ma, U.M. Kujala, S. Karvinen, L.G. Koch, S.L. Britton ja H. Kainulainen. Beneficial effects of running and milk protein supplements on Sirtuins and risk factors of metabolic disorders in rats with low aerobic capacity. Metabolism Open. https://doi.org/10.1016/j.metop.2019.100019.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tutkijatohtori Sanna Lensu, sanna.t.k.lensu@jyu.fi, 050 3011272)
Professori Heikki Kainulainen, heikki.s.o.kainulainen@jyu.fi, 050 3302901
Tiedottaja Martta Walker, martta.a.walker@jyu.fi, 040 8054717
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopiston englanninkielisten ohjelmien hakijamäärä jatkoi kasvua21.1.2021 10:52:15 EET | Tiedote
Syksyllä 2021 alkavat Jyväskylän yliopiston englanninkieliset maisteriohjelmat houkuttelivat jälleen ennätysmäärän kansainvälisiä ja kotimaisia hakijoita.
Tietotekniikan professori Lauri Kettusta kiehtoo informaatioteknologian, matematiikan ja tekniikan yhdistäminen21.1.2021 08:53:52 EET | Tiedote
Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen on kutsunut TkT Lauri Kettusen tietotekniikan (laskennallinen tiede ja teknologiset sovellutukset) professoriksi 1.1.2021 alkaen informaatioteknologian tiedekuntaan.
Kuinka sinä osallistut tieteentekoon? Osallistu kyselytutkimukseen20.1.2021 14:30:00 EET | Tiedote
Tiede on liian tärkeää jätettäväksi vain tutkijoille. Kansalaistiede lisää tieteen avoimuutta sekä luo mahdollisuuksia vastuulliseen tutkimus- ja innovaatiotoimintaan. Nyt tutkijat kuuluttavat kansalaistieteen tekijöitä vastaamaan kyselyyn, jossa tarkastelun kohteena on kansalaistiede itsessään.
Tutkinnot 2020: Ennätysmäärä tutkintoja poikkeusvuonna20.1.2021 09:31:19 EET | Tiedote
Jyväskylän yliopisto ylitti kirkkaasti tutkintotavoitteensa, sillä yliopistosta valmistui vuonna 2020 yhteensä 3428 tutkintoa: 1843 maisteria, 1407 kandidaattia sekä 173 tohtoria. Poikkeusvuotta 2008 lukuun ottamatta tämä on suurin määrä tutkintoja yliopistossa. Edellisvuonna tutkintoja valmistui 2951.
Kaappi-imettäjiä vai imetysaktivisteja? – Yli vuoden jatkuva imetys äitien kokemuksissa ja mediateksteissä19.1.2021 12:24:07 EET | Tiedote
Imetyksen sopivaan pituuteen liittyy vahvoja kulttuurisia määrittelyjä. Tutkimustietoa siitä, miten yli vuoden lastaan imettäneet äidit asian kokevat on kuitenkin vähän.
Yliopiston tutkimusprofiili vahvistuu – JYU menestyi profilointirahoitushaussa14.1.2021 11:36:59 EET | Tiedote
Suomen Akatemia on myöntänyt Jyväskylän yliopistolle 5,68 miljoonaa euroa vuosille 2021-2026 keskeisten tutkimusalojen kehittämiseen.
Kutsu tiedotusvälineille: Nuorten taloutta ja tulevaisuutta käsittelevä webinaari 15.1. alkaen klo 1014.1.2021 11:18:43 EET | Tiedote
Monitieteinen tutkimushanke DigiConsumers etsii ratkaisuja nuorten talousosaamisen, kulutustaitojen ja toimeentulon parantamiseen. Hanke haluaa kuntavaalikeväänä nostaa nuorten talouden ja tulevaisuuden haasteet poliittiseen keskusteluun. Paneelissa kuuden suurimman puolueen edustajat.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme