Finanssivalvonta

Makrovakauspäätös: Finanssivalvonnan johtokunta laskee luottolaitosten pääomavaatimuksia

Jaa

Finanssivalvonnan johtokunta päätti tänään ylimääräisessä kokouksessaan laskea suomalaisten luottolaitosten pääomavaatimuksia. Kevennys toteutetaan poistamalla järjestelmäriskipuskuri ja muuttamalla luottolaitoskohtaisia vaatimuksia siten, että kaikkien luottolaitosten rakenteelliset puskurivaatimukset laskevat kokonaisuudessaan yhdellä prosenttiyksiköllä.

- Koronaviruspandemia on heikentänyt merkittävästi taloustilannetta ja finanssisektorin toimintaedellytyksiä Suomessa. Finanssivalvonnan johtokunta ilmoitti 15.3. käynnistäneensä työn kansallisen päätöksenteon piiriin kuuluvien pääomavaatimusten tason pikaiseksi tarkistamiseksi. Nyt tehdyllä päätöksellä johtokunta lisää merkittävästi suomalaisten pankkien kykyä myöntää luottoja kotitalouksillle ja yrityksille, johtokunnan puheenjohtaja Marja Nykänen toteaa.

Finanssivalvonnan tekemä päätös lisää suomalaisten pankkien luotonantokykyä arviolta 52 mrd. eurolla. Tämä yhdessä muiden maiden makrovakausvalvojien päätösten kanssa lisää laskennallista luotonantokapasiteettia suomalaisille yrityksille ja kotitalouksille arviolta 30 mrd. eurolla. Päätösten todelliset vaikutukset riippuvat luottolaitosten omista toimenpiteistä. Finanssivalvonta seuraa tarkasti, että pankit kohdistavat kevennykset talouskriisin vaikutusten lieventämiseen eivätkä ne kanavoidu osinkojen tai tulospalkkioiden maksuun.

Rakenteelliset makrovakauspuskurit on asetettu ensi sijassa pankkisektorin vakavien ongelmien varalle kriisitilanteissa. Nykyisissä erittäin poikkeuksellisissa olosuhteissa puskureita on kuitenkin perusteltua alentaa, jotta luottolaitosten kyky myöntää luottoja erityisesti yrityssektorille ei heikkenisi. Rahoitusjärjestelmän toiminnan varmistamiseksi luottolaitossektorin riskinkantokyky on tärkeää säilyttää riittävänä myös jatkossa.

Nyt tehdyt päätökset edistävät samalla sujuvaa siirtymistä ns. pankkipaketin myötä ensi vuoden alussa muuttuvaan sääntelyyn. Päätöksissä on myös huomioitu Euroopan keskuspankin tuleva luottolaitoskohtaisia makropuskureita koskeva ohjeistus sekä näiden vaatimusten oikeasuhtaisuus. Päätös on alustava, ja lopullinen päätös tehdään EU-sääntelyssä esitettyjen menettelyjen jälkeen.

Asetetuista lisäpääomavaatimuksista vain korkeampi on sitova alla olevan taulukon mukaisesti:

  Nordea OP Ryhmä Kuntarahoitus Muu luottolaitos
G-SII/B -laitosten lisäpääomavaatimus -

-

-
O-SII -laitosten lisäpääomavaatimus 2,0 % (2,0 %) 1,0 % (2,0 %) 0,5 % (0,5 %) -
Järjestemäriskipuskuriin perustuva lisäpääomavaatimus 0 % (3,0 %) 0 % (2,0 %) 0 % (1,5 %) 0 % (1,0 %)
Sitova lisäpääomavaatimus 2,0 % (3,0 %) 1,0 % (2,0 %) 0,5 % (1,5 %) 0 % (1,0 %)

Taulukossa on esitetty johtokunnan päätöksen mukaiset lisäpääomavaatimukset (suluissa nyt voimassa olevat vaatimukset).

Finanssivalvonnan johtokunta päätti kokouksessaan myös, että pankeille ja muille luottolaitoksille ei aseteta muuttuvaa lisäpääomavaatimusta ja että muiden kuin ensiasunnonostajien lainakatto säilyy 85 prosentissa johtokunnan aiemman päätöksen mukaisesti.

Finanssivalvonnan johtokunta arvioi vuosineljänneksittäin lyhyen ja pitkän aikavälin riskejä Suomen rahoitusjärjestelmän vakaudelle. Tarvittaessa johtokunta voi tiukentaa tai keventää vakautta edistäviä nk. makrovakausvälineitä. Johtokunta päättää neljännesvuosittain muuttuvan lisäpääomavaatimuksen ja asuntolainojen enimmäisluototussuhteen suuruuksista. Järjestelmäriskipuskurin ja kansallisesti merkittävien luottolaitosten lisäpääomavaatimusten (nk. O-SII puskureiden) tasot tarkistetaan vuosittain. Tilanteen niin vaatiessa johtokunta voi tehdä tarvittavat päätökset myös näistä aikatauluista poikkeavalla tavalla.      

Liitteet

Muut liitteet julkaistaan 18.3. Finnanssivalvonnan verkkopalvelussa

 • Johtokunnan päätös makrovakausvälineiden soveltamisesta (pdf)
 • Johtokunnan alustava päätös luottolaitosten lisäpääomavaatimusten alentamisesta (pdf)
 • Finanssivalvonnan johtajan lausunnolle lähetetty esitys makrovakausvälineiden soveltamisesta (pdf)
 • Finanssivalvonnan johtajan lausunnolle lähetetty esitys luottolaitosten lisäpääomavaatimusten alentamisesta (pdf)
 • Lausunnot johtajan esityksestä makrovakausvälineiden soveltamisesta (pdf)
  • Suomen Pankki
  • Valtiovarainministeriö
  • Sosiaali- ja terveysministeriö
 • Lausunnot johtajan esityksestä luottolaitosten lisäpääomavaatimusten alentamisesta (pdf)
  • Suomen Pankki
  • Valtiovarainministeriö

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Marja Nykänen, Finanssivalvonnan johtokunnan puheenjohtaja, puhelin 09 183 2007

Tietoja julkaisijasta

Finanssivalvonta
Finanssivalvonta
PL 103, Snellmaninkatu 6
00100 Helsinki

09 183 51https://www.finanssivalvonta.fi/

Finanssivalvonta on rahoitus- ja vakuutusvalvontaviranomainen, jonka valvottavia ovat muun muassa pankit, vakuutus- ja eläkeyhtiöt sekä muut vakuutusalalla toimivat, sijoituspalveluyritykset, rahastoyhtiöt ja pörssi. Edistämme finanssimarkkinoiden vakautta ja luottamusta sekä asiakkaiden, sijoittajien ja vakuutettujen suojaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finanssivalvonta

Finansinspektionen gav bankerna under sin tillsyn en rekommendation att avstå från vinstutdelning - ECB publicerade i går kväll motsvarande rekommendation till de banker som står under dess direkta tillsyn30.3.2020 15:10:00 EESTTiedote

Europeiska centralbanken offentliggjorde den 27 mars 2020 en rekommendation till bankerna om att de ska avstå från vinstutdelning fram till den 1 oktober 2020. ECB uppmanar i sin rekommendation de nationella tillsynsmyndigheterna att tillämpa motsvarande principer på de kreditinstitut som står under deras egen tillsyn.

FIN-FSA issues recommendation to supervised banks to refrain from dividend distributions - yesterday evening the ECB published a corresponding recommendation to banks under its direct supervision30.3.2020 15:10:00 EESTPress release

On 27 March 2020, the European Central Bank (ECB) published a recommendation to banks to refrain from dividend distributions until 1 October 2020. The ECB recommendation urges national supervisors to apply corresponding principles for credit institutions under their own supervision.

European Central Bank elaborated on its guidance on regulatory flexibility – FIN-FSA: All measures must be channelled to alleviating the impacts of the pandemic20.3.2020 20:33:18 EETPress release

The European Central Bank announced today further information on measures to support the ability of banks under its direct supervision to respond to the coronavirus situation and to continue funding households and corporations. The ECB clarified its press release of 12 March on relief measures concerning certain additional capital and liquidity requirements.

Europeiska centralbanken har preciserat sin vägledning om lättnader i regleringen – Finansinspektionen: Alla lättnader ska kanaliseras till att lindra effekterna av pandemin20.3.2020 20:27:07 EETTiedote

Europeiska centralbanken har i dag publicerat mer information om de åtgärder som banken vidtar för att stödja bankerna under dess direkta tillsyn så att de kan bemöta coronavirusläget och fortsätta att finansiera hushåll och företag. ECB har preciserat sitt pressmeddelande av den 12 mars om lättnaderna beträffande vissa buffert- och likviditetskrav.

Euroopan keskuspankki täsmentänyt ohjeistustaan sääntelyn joustoista – Finanssivalvonta: Kaikki joustot tulee kanavoida pandemian vaikutusten lieventämiseen20.3.2020 19:00:26 EETTiedote

Euroopan keskuspankki on tänään julkistanut lisätietoa toimista, joilla se pyrkii tukemaan sen suorassa valvonnassa olevien pankkien kykyä vastata koronavirustilanteeseen ja jatkaa kotitalouksien ja yritysten rahoittamista. EKP on selventänyt 12.3. antamaansa tiedotetta tiettyjä lisäpääoma- ja likviditeettivaatimuksia koskevista helpotuksista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme