Finanssivalvonta

Makrovakauspäätös: Finanssivalvonnan johtokunta laskee luottolaitosten pääomavaatimuksia

Jaa

Finanssivalvonnan johtokunta päätti tänään ylimääräisessä kokouksessaan laskea suomalaisten luottolaitosten pääomavaatimuksia. Kevennys toteutetaan poistamalla järjestelmäriskipuskuri ja muuttamalla luottolaitoskohtaisia vaatimuksia siten, että kaikkien luottolaitosten rakenteelliset puskurivaatimukset laskevat kokonaisuudessaan yhdellä prosenttiyksiköllä.

- Koronaviruspandemia on heikentänyt merkittävästi taloustilannetta ja finanssisektorin toimintaedellytyksiä Suomessa. Finanssivalvonnan johtokunta ilmoitti 15.3. käynnistäneensä työn kansallisen päätöksenteon piiriin kuuluvien pääomavaatimusten tason pikaiseksi tarkistamiseksi. Nyt tehdyllä päätöksellä johtokunta lisää merkittävästi suomalaisten pankkien kykyä myöntää luottoja kotitalouksillle ja yrityksille, johtokunnan puheenjohtaja Marja Nykänen toteaa.

Finanssivalvonnan tekemä päätös lisää suomalaisten pankkien luotonantokykyä arviolta 52 mrd. eurolla. Tämä yhdessä muiden maiden makrovakausvalvojien päätösten kanssa lisää laskennallista luotonantokapasiteettia suomalaisille yrityksille ja kotitalouksille arviolta 30 mrd. eurolla. Päätösten todelliset vaikutukset riippuvat luottolaitosten omista toimenpiteistä. Finanssivalvonta seuraa tarkasti, että pankit kohdistavat kevennykset talouskriisin vaikutusten lieventämiseen eivätkä ne kanavoidu osinkojen tai tulospalkkioiden maksuun.

Rakenteelliset makrovakauspuskurit on asetettu ensi sijassa pankkisektorin vakavien ongelmien varalle kriisitilanteissa. Nykyisissä erittäin poikkeuksellisissa olosuhteissa puskureita on kuitenkin perusteltua alentaa, jotta luottolaitosten kyky myöntää luottoja erityisesti yrityssektorille ei heikkenisi. Rahoitusjärjestelmän toiminnan varmistamiseksi luottolaitossektorin riskinkantokyky on tärkeää säilyttää riittävänä myös jatkossa.

Nyt tehdyt päätökset edistävät samalla sujuvaa siirtymistä ns. pankkipaketin myötä ensi vuoden alussa muuttuvaan sääntelyyn. Päätöksissä on myös huomioitu Euroopan keskuspankin tuleva luottolaitoskohtaisia makropuskureita koskeva ohjeistus sekä näiden vaatimusten oikeasuhtaisuus. Päätös on alustava, ja lopullinen päätös tehdään EU-sääntelyssä esitettyjen menettelyjen jälkeen.

Asetetuista lisäpääomavaatimuksista vain korkeampi on sitova alla olevan taulukon mukaisesti:

  Nordea OP Ryhmä Kuntarahoitus Muu luottolaitos
G-SII/B -laitosten lisäpääomavaatimus -

-

-
O-SII -laitosten lisäpääomavaatimus 2,0 % (2,0 %) 1,0 % (2,0 %) 0,5 % (0,5 %) -
Järjestemäriskipuskuriin perustuva lisäpääomavaatimus 0 % (3,0 %) 0 % (2,0 %) 0 % (1,5 %) 0 % (1,0 %)
Sitova lisäpääomavaatimus 2,0 % (3,0 %) 1,0 % (2,0 %) 0,5 % (1,5 %) 0 % (1,0 %)

Taulukossa on esitetty johtokunnan päätöksen mukaiset lisäpääomavaatimukset (suluissa nyt voimassa olevat vaatimukset).

Finanssivalvonnan johtokunta päätti kokouksessaan myös, että pankeille ja muille luottolaitoksille ei aseteta muuttuvaa lisäpääomavaatimusta ja että muiden kuin ensiasunnonostajien lainakatto säilyy 85 prosentissa johtokunnan aiemman päätöksen mukaisesti.

Finanssivalvonnan johtokunta arvioi vuosineljänneksittäin lyhyen ja pitkän aikavälin riskejä Suomen rahoitusjärjestelmän vakaudelle. Tarvittaessa johtokunta voi tiukentaa tai keventää vakautta edistäviä nk. makrovakausvälineitä. Johtokunta päättää neljännesvuosittain muuttuvan lisäpääomavaatimuksen ja asuntolainojen enimmäisluototussuhteen suuruuksista. Järjestelmäriskipuskurin ja kansallisesti merkittävien luottolaitosten lisäpääomavaatimusten (nk. O-SII puskureiden) tasot tarkistetaan vuosittain. Tilanteen niin vaatiessa johtokunta voi tehdä tarvittavat päätökset myös näistä aikatauluista poikkeavalla tavalla.      

Liitteet

Muut liitteet julkaistaan 18.3. Finnanssivalvonnan verkkopalvelussa

 • Johtokunnan päätös makrovakausvälineiden soveltamisesta (pdf)
 • Johtokunnan alustava päätös luottolaitosten lisäpääomavaatimusten alentamisesta (pdf)
 • Finanssivalvonnan johtajan lausunnolle lähetetty esitys makrovakausvälineiden soveltamisesta (pdf)
 • Finanssivalvonnan johtajan lausunnolle lähetetty esitys luottolaitosten lisäpääomavaatimusten alentamisesta (pdf)
 • Lausunnot johtajan esityksestä makrovakausvälineiden soveltamisesta (pdf)
  • Suomen Pankki
  • Valtiovarainministeriö
  • Sosiaali- ja terveysministeriö
 • Lausunnot johtajan esityksestä luottolaitosten lisäpääomavaatimusten alentamisesta (pdf)
  • Suomen Pankki
  • Valtiovarainministeriö

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Marja Nykänen, Finanssivalvonnan johtokunnan puheenjohtaja, puhelin 09 183 2007

Tietoja julkaisijasta

Finanssivalvonta
Finanssivalvonta
PL 103, Snellmaninkatu 6
00100 Helsinki

09 183 51https://www.finanssivalvonta.fi/

Finanssivalvonta on rahoitus- ja vakuutusvalvontaviranomainen, jonka valvottavia ovat muun muassa pankit, vakuutus- ja eläkeyhtiöt sekä muut vakuutusalalla toimivat, sijoituspalveluyritykset, rahastoyhtiöt ja pörssi. Edistämme finanssimarkkinoiden vakautta ja luottamusta sekä asiakkaiden, sijoittajien ja vakuutettujen suojaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finanssivalvonta

Makrovakauspäätös: Asuntolainojen lainakattoa kevennetään, luottolaitosten muuttuva lisäpääomavaatimus säilyy ennallaan 0,0 prosentissa29.6.2020 14:00:00 EESTTiedote

Finanssivalvonnan johtokunta palauttaa asuntolainojen lainakaton perustasolle 90 prosenttiin muille kuin ensiasunnonostajille. Päätöksellä tuetaan asuntomarkkinoiden toimintaa koronapandemian seurauksena muuttuneessa taloustilanteessa. Johtokunta ei aseta muuttuvaa lisäpääomavaatimusta pankeille ja muille luottolaitoksille.

Makrotillsynsbeslut: Bolånetaket mildras, det kontracykliska buffertkravet för kreditinstitut hålls oförändrat på nivån 0,0 procent29.6.2020 14:00:00 EESTTiedote

Finansinspektionens direktion återställer bolånetaket på basnivån 90 % för andra än förstagångsköpare. Genom beslutet stöds verksamheten på bostadsmarknaden i det förändrade ekonomiska läget till följd av coronapandemin. Direktionen ställer inte något kontracykliskt buffertkrav för banker och andra kreditinstitut.

Macroprudential decision: Residential mortgage loan cap to be relaxed, countercyclical capital buffer rate remains unchanged at 0.0 percent29.6.2020 14:00:00 EESTPress release

The Board of the Financial Supervisory Authority (FIN-FSA) is restoring the loan cap for residential mortgage loans other than first-home loans to the standard level of 90%. This decision supports the proper functioning of the housing market in an economic environment altered by the coronavirus pandemic. The Board will not impose a countercyclical capital buffer (CCyB) requirement on banks and other credit institutions.

Finanssivalvonta on määrännyt seuraamusmaksun Evli-Rahastoyhtiö Oy:lle liputusilmoituksen viivästymisestä16.6.2020 12:09:19 EESTTiedote

Finanssivalvonta on määrännyt 45 000 euron suuruisen seuraamusmaksun Evli-Rahastoyhtiö Oy:lle, sillä yhtiö ei ole noudattanut arvopaperimarkkinalaissa säädettyä määräaikaa huomattavien omistus- ja ääniosuuksien ilmoittamiselle. Liputusilmoitus on tehtävä ilman aiheetonta viivytystä, ja tässä tapauksessa liputusilmoitus viivästyi 20 kaupankäyntipäivällä.

FIN-FSA imposes penalty payment on Evli Fund Management Company Ltd for delay in notification of major holdings16.6.2020 12:09:19 EESTPress release

The Financial Supervisory Authority (FIN-FSA) has imposed a penalty payment of EUR 45,000 on Evli Fund Management Company Ltd for failure to comply with the deadline laid down in the Securities Markets Act for notifying major shareholdings and proportions of voting rights. The notification must be made without undue delay, whereas in this case the delay was 20 trading days.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme