MAL 2023 -suunnitelma tähtää Helsingin seudun kestävään kasvuun ja liikennejärjestelmään

Jaa

Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL 2023 -suunnitelmaluonnokseen ja sen vaikutusten arviointiin voi jättää lausuntoja ja kannanottoja 3.4.–25.5.2023.

Helsingin seutu kasvaa ja tiivistyy. Kasvu toteutetaan olemassa olevaan yhdyskuntarakenteeseen ja kestävään liikennejärjestelmään tukeutuen. Muun muassa nämä periaatteet sisältyvät maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL 2023 -suunnitelmaluonnokseen. HSL:n hallitus päätti lähettää lausunnoille MAL 2023 -luonnoksen ja sen vaikutustenarvioinnin kokouksessaan 28.3.2023. Päivitetty vaikutustenarviointiselostus on saatavilla 17.4.2023 jälkeen. Helsingin seudun yhteistyökokous HSYK käsittelee lausunnoille lähettämisen kokouksessaan 29.3.2023.

Päätavoitteina MAL 2023 -suunnittelussa on hiilineutraali, hyvinvoiva ja menestyvä Helsingin seutu. ”Rakennamme MAL 2023 -suunnitelmalla seutua, jossa nykyiset ja tulevat asukkaat voivat elää onnellista elämää ja pääsevät sujuvasti liikkumaan arjessaan. Samalla meidän pitää vastata kasvuun kestävästi ja taata hyvät olosuhteet elinkeinoelämälle ja muille toimijoille. Erityisesti päästövähennystavoitteiden saavuttamisessa tarvitsemme koko Helsingin seudun ja kaikkien toimijoiden yhteistyötä”, sanoo HSL:n MAL 2023 -työstä vastaava johtaja Sini Puntanen.

400 000 asukasta lisää vuoteen 2040 mennessä

Helsingin seudun ennakoidaan kasvavan nykyisestä 1,5 miljoonasta asukkaasta lähes kahteen miljoonaan vuoteen 2040 mennessä.

Tähän haasteeseen suunnitelmassa vastataan rakentamalla vuosittain 16 500 asuntoa. Uusi rakentaminen ohjataan pääosin jo rakennetuille alueille keskuksiin ja raideliikenteeseen tukeutuen. Tämä tarkoittaa seudun yhdyskuntarakenteen tiivistymistä. 
MAL-suunnitelman toimenpiteillä tähdätään siihen, että Helsingin seudun asukkaiden tarpeisiin rakennetaan monipuolisia ja laadukkaita asumisen vaihtoehtoja. Asuinalueita, jotka uhkaavat jäädä kehityksestä jälkeen, uudistetaan määrätietoisesti.

Kaikki hyöty irti olemassa olevasta joukkoliikenneverkosta

MAL 2023 -suunnitelmassa olennaisessa roolissa on kestävä liikennejärjestelmä. Joukkoliikenne tukeutuu runkoverkkoon – ennen muuta raideliikenteeseen. On oleellista varmistaa nykyisen joukkoliikennejärjestelmän toimintakyky ja toisaalta ottaa siitä yhä enemmän hyötyjä irti. Siksi suunnitelman hankkeisiin sisältyy muun muassa lähijunavarikoiden toteuttaminen, juna-asemien perusparannuksia ja metron kulunvalvontajärjestelmän uusiminen. Logistiikan toimivuus varmistetaan sillä, että tieverkkoa kehitetään tavaraliikenteen tarpeet huomioiden ja rakentamalla raskaan liikenteen taukopaikkoja.

Myös kävely ja pyöräliikenne ovat keskeinen osa kestävää liikennejärjestelmää. Pyöräilyn seudullisen pääverkon puuttuvat yhteydet ja parannukset ovat mukana suunnitelmassa.

Tulevaisuuden ennakointi on poikkeuksellisen haastavaa

MAL 2023 -työtä on tehty isojen maailmanlaajuisten mullistusten keskellä. Koronapandemia, Ukrainan sota ja inflaatiokehitys ovat kaikki osaltaan vaikeuttaneet tulevaisuuden ennakointia.

Seudun ennakoidaan kasvavan tulevaisuudessa, ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi tarvitaan monipuolisia toimenpiteitä. Suunnitelmassa esitetyt keinot eivät ole riittäviä, jotta hiilidioksidipäästövähennystavoitteet saavutettaisiin. Lausunnonantajilta pyydetään muun muassa ehdotuksia toimenpiteistä, joilla tavoitteisiin päästäisiin.

HSL:n hallitus päätti osaltaan lähettää MAL 2023 -suunnitelmaluonnoksen ja sen vaikutusten arviointiselostuksen lausuntokierrokselle. MAL 2023 -suunnitelmaluonnokseen voi jättää lausuntoja ja kannanottoja 3.4.–25.5.2023. Päivitetty vaikutustenarviointiselostus on saatavilla 17.4.2023 jälkeen.

Mitä on MAL-suunnittelu?

  • Helsingin seudun maankäytön (M), asumisen (A) ja liikenteen (L) MAL 2023 -suunnitelma on strateginen, Helsingin seudun 14 kuntaa kattava suunnitelma. Suunnitelma ilmaisee seudun kuntien yhteisen tavoitetilan seudun kehityksestä vuoteen 2040 ja luo näkemystä vuoteen 2060 asti. Suunnitelmakokonaisuus kattaa myös lakisääteisen liikennejärjestelmäsuunnitelman.
  • Tärkeä osa MAL 2023 -suunnittelua on vaikutusten arviointi, jonka avulla varmistetaan, että suunnitellut keinot ovat vaikutuksiltaan tehokkaita ja vievät Helsingin seutua haluttuun suuntaan.
  • MAL-suunnittelua tehdään neljän vuoden syklillä. Kunnat vastaavat maankäytön ja asumisen suunnittelusta, HSL vastaa Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnittelusta ja suunnitelman vaikutusten arvioinnista.
  • Maankäytön ja asumisen osalta MAL-suunnitelmasta päättää Helsingin seudun yhteistyökokous HSYK ja seudun kunnat. Liikennejärjestelmäosion hyväksyy HSL:n hallitus jäsenkuntiensa osalta ja muiden kuntien osalta KUUMA-johtokunta ja asianomaiset kunnat.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Sini Puntanen, johtaja, Strategia-tulosalue, HSL
Yhteystiedot: puhelin: 040 501 3362, sähköposti: sini.puntanen@hsl.fi

Linkit

HSL Helsingin seudun liikenne vastaa seudun joukkoliikenteen suunnittelusta ja tilaamisesta sekä Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman laatimisesta. Kuntayhtymässä on 400 työntekijää, ja liikevaihto on noin 700 miljoonaa euroa vuodessa. Vuonna 2021 HSL:n järjestämässä liikenteessä tehtiin 238 miljoonaa, mikä on yli 60 % Suomessa tehdyistä joukkoliikennematkoista. Yhteystietoja medialle: www.hsl.fi/viestinta

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSL Helsingin seudun liikenne

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme