Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry

Många med pollenallergi skulle ha nytta av desensibilisering

Dela
Livskvaliteten för många som har pollenallergi skulle förbättras genom desensibiliseringsterapi. Minst 80–90 procent av dem som får behandling får så småningom lindring av allergisymtom, betonar Allergi-, hud- och astmaförbundet under Allergiveckan 20.–26.3.

Allergi-, hud- och astmaförbundet önskar att desensibiliseringsterapi används mer vid behandling av allergier. Jämfört med resten av världen är antalet personer som får desensibiliseringsterapi i Finland ganska lågt. Oftast kan man få desensibilisering endast när patienten själv har bett att den inleds.

Desensibiliseringsterapi ger långvarig hjälp för personer som lider av pollenallergi med svåra symtom. Vissa allergiker blir helt asymptomatiska av behandlingen, och för många minskar allergisymtomen avsevärt, vilket minskar deras behov av medicinering och förbättrar livskvaliteten. Effekten bibehålls i flera år efter avslutad behandling.

– Pollenallergi har många negativa effekter på livet. Utöver olika symtom kan en allergisk person i värsta fall behöva stänga in sig under hela pollensäsongen, säger allergi-, hud- och astmaspecialist Katariina Ijäs.

– Flera allergiker har berättat för mig hur desensibilisering har förändrat deras liv. Tack vare den har deras symtom förbättrats, de har kunnat röra sig utomhus och bland människor och de har kunnat sova bättre, fortsätter Ijäs.

Var femte finländare har pollenallergi. Symtomen är vattensnuva, nysningar, klåda i näsan och tilltäppthet, hosta och astmasymtom. De flesta har också röda, kliande, svidande och rinnande ögon. Personer med allergisk snuva har 2–3,5 gånger högre risk att utveckla astma.

Desensibiliseringsterapi med tabletter är lätt att genomföra

Desensibiliseringsterapi är kausal behandling av allergi. Syftet med behandlingen är att vänja och tolerera kroppen till det allergiframkallande ämnet. Behandling finns inom både offentlig och privat hälso- och sjukvård. Det är särskilt fördelaktigt för allergiker vars symtom inte kan kontrolleras med normal allergimedicin eller vars sömnkvalitet, koncentration eller dagliga aktiviteter störs på grund av symtomen.

Beslutet att inleda desensibiliseringsterapi fattas av en läkare med erfarenhet av behandling av allergier tillsammans med patienten. Behandling finns för närvarande som injektion och tabletter under tungan. Särskilt desensibiliseringsterapi med tabletter är lätt att genomföra. Patienter över 18 år kan få den mot björkpollenallergi, samt vuxna och barn över 5 år mot pollenallergi av timotej.

Allergiveckan är en årlig kampanj av Allergi-, hud- och astmaförbundet för att öka medvetenheten om allergier och behandlingen av dem. Veckan firas i år 20.–26.3., då förbundets medlemsföreningar ordnar evenemang på olika håll i Finland, erbjuder information, rådgivning och kamratstöd.

Nyckelord

Kontakter

Specialist, allergi, hud och astma, Katariina Ijäs, Allergi-, hud- och astmaförbundet, tfn 040 188 1540, katariina.ijas@allergia.fi


Förfrågningar om intervjuer med pollenallergiker som har fått desensibiliseringsterapi: Nätverksspecialist Anu Sauliala, Allergi-, hud- och astmaförbundet, tfn 044 514 7957, anu.sauliala@allergia.fi

Bilder

Länkar

Om

Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry
Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry
Mannerheimintie 107
00280 HELSINKI

https://www.allergia.fi/

Allergia-, iho- ja astmaliitto parantaa allergiaa, ihosairauksia ja astmaa sairastavien sekä palovamman kokeneiden elämänlaatua.

Följ Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye