Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Mannerheimintien työmaa täyteen laajuuteen – muutoksia ajokaistoihin ja puiden kaatoja

Jaa
Katu kapenee kaksikaistaiseksi Postikadun ja Runeberginkadun välisellä osuudella, minkä jälkeen Mannerheimintiellä on käytössä yksi ajokaista suuntaansa. Muutosten teko alkaa iltapäivän ja illan aikana tiistaina 21. maaliskuuta. Tällä viikolla kaadetaan myös katupuita.
Liikennejärjestelyiden muutokset kartalla.
Liikennejärjestelyiden muutokset kartalla.

Kaistamuutosten tekeminen työmaa-alueella alkaa Postitalon suunnasta ja niitä tehdään läpi yön. Liikennejärjestelyiden muutosten arvioidaan valmistuvan kokonaisuudessaankeskiviikon aikana. 

Muutostöiden aikana liikenteenohjaajat ohjaavat liikennettä ja autot siirretään työmaanaikaisille ajokaistoille vaiheittain etelästä alkaen. Liikennejärjestelyjen muutokset koko 1,3 kilometrin matkalla vilkkaasti liikennöityä pääkatua ovat laaja operaatio, joka aiheuttaa todennäköisesti ruuhkia. 

Kun liikenne on siirretty työnaikaisille ajokaistoille ja Mannerheimintien itäpuoli on aidattu työmaa-alueeksi, työmaalla alkavat seuraavaksi vanhan asfaltin ja kiskojen purkutyöt. 

Mannerheimintien peruskorjauksessa kaadetaan puita

Mannerheimintien peruskorjauksessa uusitaan kadun puurivejä. Puunkaadot tehdään maaliskuussa ennen lintujen pesintäkautta. Postikadun ja Runeberginkadun välisellä osuudella kaadetaan noin 90 puuta. Puun kaadot alkavat länsipuolen katupuista. 

Puiden kaadoista on päätetty Mannerheimintien eteläosan katusuunnitelmassa. Pääosa kaadettavista puista on katupuita, mutta katusuunnitelman mukaisesti puita tullaan töiden edetessä kaatamaan myös Hesperian puiston reunasta. 

Uudet katupuurivit istutetaan hieman eri kohtaan kuin nykyiset. Samalla puut saavat paremmat kasvualustat, jolloin niillä on nykyistä paremmat edellytykset kasvaa. Nykyiset katupuut eivät todennäköisesti selviäisi elinvoimaisina, kun syviä kaivantoja tehdään aivan puiden juuristojen vieressä.  

Liikennejärjestelyiden muutokset 

Moottoriajoneuvoliikenne 

 • Mannerheimintielta poistuu ajokaistoja Postikadun ja Runeberginkadun välillä. Muutoksen jälkeen Mannerheimintiellä on käytössä yksi ajokaista kumpaankin suuntaan. 
 • Autolla ajo Aurorankadulta Mannerheimintielle suljetaan. 
 • Autolla ajo Eteläiseltä Hesperiankadulta Mannerheimintielle suljetaan.  

Pyöräily ja jalankulku 

 • Pyöräliikenne sekä jalankulku siirtyvät Mannerheimintien länsilaidalle sekä kiertoreiteille Hesperianpuiston, Hakasalmenpuiston ja Töölönlahden kautta. 
 • Kadun varren kiinteistöihin säilyy pääsy koko remontin ajan. 
 • Jalankulkijoille ja pyöräilijöille on kuusi ylityskohtaa työmaa-alueen yli Mannerheimintiellä Postikadun ja Runeberginkadun välisellä osuudella. 
 • Baanaan tulee sillan kohdalla tilapäisiä katkoja Mannerheimintien sillan purkutöiden yhteydessä, mutta muuten Baana pysyy auki. Katkojen ajankohdista, kestosta ja kiertoreiteistä kerrotaan etukäteen. 

Joukkoliikenne 

 • Kiasman tilauspysäkki säilyy käytössä ja linja-autoille jätetään levennys.  
 • Muut pysäkit: Mannerheimintien väliaikainen bussipysäkki keskustan suuntaan säilyy nykyisellä paikallaan Mannerheimintie 40 kohdalla. Keskustasta poispäin menevien bussien pysähtymiskohta siirtyy hiukan kohti pohjoista.Kansallismuseon bussipysäkki Eduskuntapuistossa pysyy ennallaan.  

Vaihtoehtoisia reittejä työmaan ohi 

Vaikka työmaan läpi voi ajaa moottoriajoneuvolla koko remontin ajan, on suositeltavaa käyttää vaihtoehtoisia reittejä, jos se vain suinkin on mahdollista. Vaihtoehtoisia reittejä työmaan ohittamiseksi on kuvattu liitteenä olevassa kartassa. 

Seuraa töiden etenemistä 

Peruskorjauksessa uusitaan kadun alla olevat vesiputket, sähkökaapelit ja muu kunnallistekniikka, raitiotiekiskot ja Baanan ylittävä silta sekä rakennetaan Mannerheimintielle yksisuuntaiset pyöräväylät. 

Työmaan etenemistä on mahdollista seurata seuraavista kanavista: 

Mannerheimintien peruskorjaus lukuina 

 • Putkiremontin aika – Mannerheimintien vanhin yhä käytössä oleva vesijohto on vuodelta 1877. 
 • Kadun alla tapahtuu – Uutta vesijohtoa 2,3 km ja uutta sadevesiviemäriä 3,1 km.
 • Uudet kiskot – 2,6 km uutta raitiotiekiskoa. 
 • Helsingin toiseksi vanhin silta uusitaan – Baanan ylittävä Mannerheimintien silta on vuodelta 1894. 
 • Helsingin suurin katuremontti – Urakka-alueen pituus noin 2,8 km ja pinta-ala noin 102 000 m2.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Peruskorjaus yleisesti:


Liisa Taskila
yksikön päällikkö, projektirakennuttaminen
kaupunkiympäristön toimiala
p. 09 3101 5368
liisa.taskila@hel.fi


Työnaikaisen toteutuksen asiat:


Pääurakoitsija VM Suomalainen Oy 
Ville Piironen 
työmaapäällikkö
p. 050 572 2143 
info@manskunkatutyot.fi


Liikennejärjestelyihin liittyvät asiat:


Tilapäisistä liikennejärjestelyistä vastaava Ramudden Oy
Mikael Saarinen
Projektipäällikkö
P. 044 755 2020
mikael.saarinen@ramudden.fi

Kuvat

Liikennejärjestelyiden muutokset kartalla.
Liikennejärjestelyiden muutokset kartalla.
Lataa
Ehdotuksia kiertoreiteiksi.
Ehdotuksia kiertoreiteiksi.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 1.6.20231.6.2023 18:38:50 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 1.6.2023. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 15.6.2023.

Uimakausi alkaa kesäkuussa31.5.2023 11:17:49 EEST | Tiedote

Helsingin uimakausi on alkamassa. Helsingin uimarantojen veden laatu on usealla rannalla heikentynyt. Huonoksi luokiteltiin neljä uimarantaa. Luokitus perustuu neljän edellisen uimakauden näytemäärän tuloksiin. Kesän 2023 aikana uimista ei suositella Ison Kallahden, Marjaniemen ja Rastilan uimarannoilla. Vantaanjoen varren uimarannoilla suositellaan välttämään uimista runsaiden sateiden yhteydessä. Uimarantojen vedenlaatua valvotaan säännöllisesti läpi kesän. Rantapelastajat päivystävät uimarannoilla 5.6.−13.8.2023.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme