ManpowerGroupin työmarkkinabarometri: suomalaisten työnantajien työllistämisaikeet pitävät pintansa

Tutkimusta varten haastateltiin 627 suomalaista työnantajaa. Heistä 19 % ennustaa henkilöstömäärän lisäystä, 6 % vähennystä ja 74 % henkilöstömäärän pysymistä ennallaan. Kun tuloksissa huomioidaan kausitasoitus[1], on saldoluku +8. Näkymässä on kolmen prosenttiyksikön pudotus edelliseen vuosineljännekseen verrattuna ja yhden prosenttiyksikön lasku vuodentakaiseen näkymään verrattuna. Tutkimuksen kenttätyö tehtiin 6.-28. tammikuuta ennen tietoa koronaviruksen leviämisestä.
“On rohkaisevaa huomata, että suomalaiset työnantajat ovat edelleen kohtalaisen optimistisia lähikuukausien henkilöstönäkymien osalta, siitäkin huolimatta, että talouden hidastumisesta varoitellaan tiuhaan tahtiin ja globaalit epävarmuustekijät eivät ole hävinneet mihinkään”, toteaa ManpowerGroupin Suomen ja Baltian toimitusjohtaja Matti Kariola.
Kariolan mukaan on myös mahdollista, että suomalaiset työnantajat reagoivat hitaasti päämarkkinoillamme tapahtuviin muutoksiin. Toisaalta tuorein tutkimus näyttää, että Suomessa osaajapula on kasvanut vuodessa 20 prosenttiyksikköä, ja nyt jopa 67 % työnantajista[2] sanoo, että heillä on vaikeuksia täyttää avoimia työtehtäviä. Luku on jo huomattavasti globaalin tutkimuksen keskiarvoa korkeampi ja osoittaa selkeästi suomalaisen työmarkkinan pullonkaulan: osaavaa työvoimaa ei riitä edes nykytilanteeseen, kasvusta puhumattakaan. “Koronaviruksen globaaleja vaikutuksia työllistämiseen on vielä liian aikaista arvioida. Monilla markkinoilla on matala työttömyys, ja globaalisti 54 % työnantajista kamppailee työvoiman ja oikean osaamisen löytämisen kanssa”, Matti Kariola sanoo.
[1]Suomen työmarkkinabarometrin tuloksissa huomioidaan kausitasoitettu data. Kausitasoitus on laskennallinen menetelmä, jonka avulla tutkimustuloksista pyritään poistamaan säännöllisenä toistuva kausivaihtelu, joka liittyy esimerkiksi vuodenaikoihin, pyhäpäiviin, lomakausiin ja eri toimialojen sesonkivaihteluihin. Saldoluku saadaan, kun henkilöstömääränsä lisäämistä suunnittelevien työnantajien prosenttiosuudesta vähennetään henkilöstömääränsä vähentämistä suunnittelevien työnantajien prosenttiosuus.[2]67 % suomalaisista työnantajista kamppailee rekrytointivaikeuksien kanssa. Katso tarkemmat tulokset: https://tietopankki.manpower.fi/ratkaisuja-osaajapulaan-mita-tyontekijat-haluavatKaikki toimialat plussalla
Henkilöstömäärään ennustetaan lisäystä kaikilla seitsemällä sektorilla huhti-kesäkuussa. Vuoden alkuun verrattuna työllistämisaikeet kuitenkin heikkenevät viidellä sektorilla; kun tulosta verrataan edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan, indikaattori on heikompi neljällä sektorilla seitsemästä.
- Rahoitus ja vakuutus, kiinteistöala ja liike-elämän palvelut raportoivat kyselyn vahvimmista työllistämisaikeista saldoluvulla +18. Työllistämisaikeet kuitenkin heikkenevät 7 prosenttiyksikköä vertailussa kuluvan vuoden alkuun ja 14 prosenttiyksikköä vertailussa vastaavaan ajanjaksoon viime vuonna.
- Majoitus- ja ravitsemistoiminnassa ennustetaan suotuisimpia työllistämisnäkymiä kahteen vuoteen; saldoluku on +16. Näkymät pysyvät lähes muuttumattomina alkuvuoteen verrattuna ja vahvistuvat 6 prosenttiyksikköä edellisen vuoden vastaavasta ajanjaksosta.
- Teollisuuden työnantajat raportoivat heikoimmista tuloksista neljään vuoteen. Huhti-kesäkuun näkymien saldoluku on +7. Alkuvuoteen verrattuna laskua on 5 prosenttiyksikköä ja viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna laskua on 9 prosenttiyksikköä.
“Suomen teollisuus on hyvin riippuvainen ulkomaisesta kysynnästä, ja jos päämarkkinamme alkaisivat hiljentyä, vientiteollisuutemme olisi isoissa haasteissa. Mutta kun tarkastelemme lähikuukausien työllistämisaikeita kahdeksalla tärkeimmällä vientimarkkinallamme, tilanne näyttää vielä valoisammalta kuin osasimme odottaa: työllistämisaktiviteetti vahvistuu kuudessa maassa ja pysyy ennallaan kahdessa”, Kariola analysoi.
Kausitasoitetut työllistämisaikeet Suomen tärkeimmillä vientimarkkinoilla (saldoluku, järjestys tärkeimpien vientimaiden mukaan):
Saksa +13
Ruotsi + 10
Yhdysvallat + 19
Alankomaat +12
Kiina +6
Iso-Britannia +4
Belgia +13
Norja +16
Alueellinen vertailu
Työmarkkinoiden odotetaan kehittyvän positiiviseen suuntaan kaikilla neljällä alueella. Vahvimmat työllistämisaikeet tulevat Etelä-Suomesta, jossa saldoluku on +9. Pohjois-Suomessa indikaattori on +7 ja Länsi- ja Itä-Suomessa +6. Alkuvuoteen verrattuna näkymät heikkenevät kolmella alueella neljästä. Etelä-Suomen työnantajien rekrytointiaikeet laskevat 6 prosenttiyksikköä, Länsi-Suomen 5 ja Itä-Suomen 2 prosenttiyksikköä, kun taas Pohjois-Suomi raportoi 2 prosenttiyksikön noususta.
Viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna näkymät heikkenevät Länsi-Suomessa 8 ja Etelä-Suomessa 5 prosenttiyksikköä. Itä-Suomessa näkymät pysyvät ennallaan ja nousevat Pohjois-Suomessa 7 prosenttiyksikköä.
Keskikokoiset ja suuret työnantajat ennustavat rekrytoivansa eniten
Huhti-kesäkuun työllistämisaikeet ovat positiiviset kaikissa kokoluokissa – keskikokoiset ja suuret työnantajat arvioivat kasvattavansa henkilöstömääräänsä eniten (saldoluku +15 ja +13). Pienintä henkilöstömäärän lisäystä (+2) ennustetaan alle 10 henkilöä työllistävissä organisaatioissa.
Suomen työmarkkinabarometria koskevat lisätiedot ja liitteet voit ladata osoitteesta https://www.manpowergroup.fi/Ajankohtaista1/
Kaikkien 43 maan tulokset ovat nähtävissä interaktiivisella Manpower Employment Outlook Survey Explorer-työkalulla.
ManpowerGroupin työmarkkinabarometrin vuoden 2020 kolmannen kvartaalin tulokset julkistetaan 9.6.2020.
Työmarkkinabarometri
Työmarkkinabarometri (ManpowerGroup Employment Outlook Survey) mittaa neljännesvuosittain työnantajien aikomuksia lisätä tai vähentää henkilöstönsä määrää seuraavan kvartaalin aikana. Barometri on lajissaan ainutlaatuinen: se on suurempi, laajempi, pitkäaikaisempi ja kattavampi kuin muut tutkimukset. Barometri lanseerattiin yli 55 vuotta sitten Yhdysvalloissa, ja se on yksi luotetuimmista työllistämisaikeita mittaavista tutkimuksista maailmassa. Suomessa haastateltiin 627 julkisen ja yksityisen sektorin työnantajaa. Kaikki haastatellut vastaavat samaan kysymykseen: ”Miten arvioitte henkilöstön kokonaismäärän toimipisteessänne kehittyvän huhti-kesäkuun aikana verrattuna meneillään olevaan kvartaaliin?”
ManpowerGroup
ManpowerGroup® on henkilöstö- ja työvoimaratkaisujen sekä ulkoistettujen palveluratkaisujen asiantuntija, kehittäjä ja tuottaja. Yhtiö työllistää joka päivä 600 000 ihmistä eri osaamisalueilla ja toimialoilla 80 maassa. Manpower®, Experis®, Talent Solutions sekä Proservia palvelevat 400 000 asiakasorganisaatiota tarjoamalla niiden muuttuviin työvoimatarpeisiin kattavan valikoiman HR-ratkaisuja – henkilöstövuokrauksesta rekrytointiin ja ulkoistetuista palveluratkaisuista uramuutospalveluihin. Pohjoismaissa ja Baltiassa yhtiö on markkinajohtaja. Vuonna 2019 ManpowerGroup valittiin 17. kerran Fortune’s Most Admired Companies -yhtiöksi; vuonna 2020 pääsimme 11. kerran World’s Most Ethical Companies® -listalle. Lue lisää yhtiön toiminnasta ja palveluista osoitteessa www.manpowergroup.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätiedot
Matti Kariola, toimitusjohtaja
ManpowerGroup Oy
matti.kariola@manpowergroup.fi
Puh. 040 824 0117
Mika Wilén, markkinointi- ja viestintäjohtaja
ManpowerGroup Oy
mika.wilen@manpowergroup.fi
Puh. 041 455 2970
Kuvat
Liitteet
Tietoja julkaisijasta
ManpowerGroup
ManpowerGroup® on henkilöstö- ja työvoimaratkaisujen sekä ulkoistettujen palveluratkaisujen asiantuntija, kehittäjä ja tuottaja. Yhtiö työllistää joka päivä 600 000 ihmistä eri osaamisalueilla ja toimialoilla 80 maassa. Manpower®, Experis®, Talent Solutions sekä Proservia palvelevat 400 000 asiakasorganisaatiota tarjoamalla niiden muuttuviin työvoimatarpeisiin kattavan valikoiman HR-ratkaisuja – henkilöstövuokrauksesta rekrytointiin ja ulkoistetuista palveluratkaisuista uramuutospalveluihin. Pohjoismaissa ja Baltiassa yhtiö on markkinajohtaja. Vuonna 2019 ManpowerGroup valittiin 17. kerran Fortune’s Most Admired Companies -yhtiöksi; vuonna 2020 pääsimme 11. kerran World’s Most Ethical Companies® -listalle. Lue lisää yhtiön toiminnasta ja palveluista osoitteessa www.manpowergroup.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ManpowerGroup
Työmarkkinabarometri: Työnantajien työllistämisodotukset huhti-kesäkuulle mollivoittoiset11.3.2025 08:30:00 EET | Tiedote
Vuoden 2025 toisella neljänneksellä työnantajien rekrytointiaikeet pysyvät edelleen positiivisina, mutta laskusuhdanteisena. Työnantajien työllistämishalukkuutta kuvaava kausitasoitettu indeksi on 21 prosenttiyksikköä. Laskua edelliseen vuosineljännekseen on yksi prosenttiyksikkö ja viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon 2 prosenttiyksikköä. Suomi on globaalin keskiarvon, 25 prosenttiyksikköä, alapuolella, mutta kuitenkin yhden prosenttiyksikön EMEA-alueen keskiarvon yläpuolella.
Osaajapula kiristymässä Suomessa21.1.2025 08:30:00 EET | Tiedote
Vuoden 2025 osaajapulatutkimuksen mukaan suomalaisten työnantajien haasteet löytää tarvitsemaansa osaamista ovat vaikeutumassa. Tutkimuksen mukaan 68 %:lla yrityksistä on vaikeuksia löytää oikeaa osaamista. Edellisessä vuoden 2024 mittauksessa 58 % työnantajista kertoi vaikeuksistaan löytää tarvittavaa osaamista. Globaalisti 74 % työnantajista raportoi osaajien löytämisen haasteista.
Työmarkkinabarometri: Vuosi alkaa varovaisen toiveikkaana10.12.2024 08:30:00 EET | Tiedote
Vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä työnantajien rekrytointiaikeet pysyvät positiivisina, mutta varovaisina talouden elpyessä hitaasti. Työnantajien työllistämishalukkuutta kuvaava kausitasoitettu indeksi on 22 prosenttiyksikköä. Laskua edelliseen neljännekseen on yksi prosenttiyksikkö ja viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna 6 prosenttiyksikköä. Suomi sijoittuu kuitenkin edelleen työllisyysnäkymissä EMEA-alueen keskitason yläpuolelle, ollen kolme prosenttiyksikköä alueellista keskiarvoa korkeammalla. Tutkimuksen kysely on tehty lokakuussa (1.-31.10.2024).
Työmarkkinabarometri: Työnantajien työllistämisodotukset loka-joulukuulle pysyneet vakaina10.9.2024 08:30:00 EEST | Tiedote
Työnantajien työllistämishalukkuutta kuvaava kausitasoitettu indeksi vuoden viimeiselle neljännekselle on +23 prosenttiyksikköä. Tämä merkitsee, että indeksi on parantunut yhden prosenttiyksikön edellisestä vuosineljänneksestä, mutta heikentynyt 9 prosenttiyksikköä vuoden takaisesta tuloksesta. Alavireisyydestä huolimatta Suomi sijoittuu EMEA-alueen kärkijoukkoon, kaksi prosenttiyksikköä alueen keskiarvon yläpuolelle. Tutkimuksen kysely on tehty heinäkuussa (1.-31.7.2024).
Työmarkkinabarometri: Työnantajien varovaisuus työllistämisaikeissa jatkuu heinä-syyskuulle11.6.2024 08:30:00 EEST | Tiedote
Työnantajien työllistämishalukkuutta kuvaava kausitasoitettu indeksi heinä-syyskuulle 2024 on +22 prosenttiyksikköä. Laskua edellisestä vuosineljänneksestä on 1 prosenttiyksikköä. Suomen työnantajien työllistämisaikeet ovat jämähtäneet edellisen kvartaalin tasoille ollen kuitenkin vielä globaalin keskiarvon (+22) kanssa samassa linjassa. Tutkimuksen kysely on tehty huhtikuussa (1.-30.4.2024).
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme