Aulis Lundell Oy

Mansikkapaikka Lohjalta

Jaa

Ympäri maailmaa kiertänyt yrittäjäpariskunta on löytänyt unelmien kotipaikan Lohjalta. Erikoiset toiveet täyttävä Pyörre-talo valmistuu Lohjan vuoden 2021 asuntomessuille.

Jukka Turunen ja Timo Ranta suunnittelevat unelmiensa kotia Leena Lundellin seurassa
Jukka Turunen ja Timo Ranta suunnittelevat unelmiensa kotia Leena Lundellin seurassa

Lohjalaiset kahvilayrittäjät Jukka Turunen ja Timo Ranta ovat kiertäneet maailmaa ja saaneet vaikutteita niin Etelä-Amerikasta, Australiasta kuin ympäri Eurooppaa. Ajatus pyöreästä kotitalosta lausuttiin ensimmäisen kerran ääneen Mikkelin asuntomessuilla vuonna 2017.

”Silloin mietimme ensimmäisen kerran, miksei asuintalo voisi olla pyöreä”, toteaa Jukka Turunen.

Pohdimme ensin hirsirakenteista pyöreää taloa, mutta emme saaneet rakentajilta vastakaikua, joten asia jäi. Ajatus uuden kodin rakentamisesta jäi silti elämään – vaikkakin ystäväpiirissä nykyisestä kodista luopuminen on herättänyt ihmetystä. Tunnelmallisessa talossa on useita ihastuttavia yksityiskohtia.

”Tosiasia kuitenkin on, että mitään uutta ei voi saada, ellei malta luopua tärkeistäkin asioista”, Timo toteaa.

Lohjan asuntomessuille

Jukka ja Timo ovat toimineet yrittäjinä Cafe Laurissa, jonka asiakas lohjalaisen Aulis Lundell Oy:n toimitusjohtaja Leena Lundell on ollut jo vuosia. Myös arkkitehti Matti Kuittinen kuuluu kahvilan kanta-asiakkaisiin. Erään kahvihetken aikana puheeksi tulivat Lohjalla järjestettävät asuntomessut. Kuittinen tuumi, että ehkä Jukan ja Timonkin olisi syytä rakentaa unelmiensa koti juuri asuntomessualueelle.

”Silloin sanoimme ehdottoman ein”, muistelee Timo.

Idea jäi kuitenkin itämään, ja yksi alueen tonteista sai ajatukset laukkaamaan.

”Pyörsin sanani ja kysyin Matilta, voisiko hän piirtää meille talon”, Timo kertoo.

Silloin myös teräsnaisena tunnettu Leena Lundell astui kuvaan – hän lupasi, että Aulis Lundell Oy voi toteuttaa pariskunnalle unelmien talon teräksestä. Asiasta lyötiin kättä päälle vuonna 2018, ja pyörät pyöreän kodin suunnittelemiseksi lähtivät liikkeelle.

Sosiaalisesti omassa rauhassa

Syksyllä 2020 kaikki on jo pitkällä. Pyöreästä talosta tulee pesämäinen koti – kaiken keskellä mutta silti omassa rauhassa. Pyöreän talon ikkunat avautuvat valtaosin sisälle päin, ja esimerkiksi sisäpihan lasiterassi tarjoaa asukkaille täydellisen rauhan.

”Samalla koiramme saavat mennä ulos ja sisään aivan omien halujensa mukaan”, Timo kiittelee.

Pyöreän talon sisällä on suljettujen huoneiden sijasta paljon avointa tilaa.

”Meillä on nykyisessä kodissamme käyttämätön vierashuone, jossa vieraamme eivät koskaan nuku”, Jukka toteaa. ”He nukkuvat mieluummin olohuoneessa ilmapatjalla.”

Kiertotalouden pioneeri

Pyörre-talo on ekologisten ratkaisujen edelläkävijä, jonka pienen hiilijalanjäljen eteen on nähty valtavasti vaivaa.

”Jo se on melkoinen ekoteko, että talo valmistetaan ikuisesti kierrätettävästä teräksestä”, Timo toteaa. ”Kotimme runko on tehty neljästä taitavasti kierrätetystä autonromusta, ja esimerkiksi puhallusvilla on valmistettu kierrätyslasista.”

Teräsjalkojen päällä tukevasti seisova talo on paitsi esteettinen näky, myös ympäristöystävällinen teko – maaperää ei ole tarvinnut tuhota. Myös energiantuotannossa on hyödynnetty ympäristöystävällisiä ratkaisuja, kuten ilmavesilämpöpumppua ja aurinkopaneeleja.

”Kotimme on vastuullisesti ja jäljitettävästi rakennettu, ja siitä on olemassa yhtä tarkka tuoteseloste kuin näkkileipäpaketista”, kertoo Jukka.

Jukka ja Timo ovat uuden kotinsa myötä innostuneet kiertotaloudesta entistä enemmän, ja nyt pariskunta jo ajaa täyssähköautolla. Ympäristöajatusta tehostaa myös talon keskellä sijaitsevan atriumin ytimeen istutettava omenapuu, joka on kotoisin lohjalaisen Timo Krapen puutarhasta. Myös ympäröivillä maisemilla on Pyörteen luontoa rakastaville asukkaille suuri merkitys – terassilta ja olohuoneesta on näkymä Lohjanjärvelle. Pyörteen aaltopeltinen julkisivu kestää koviakin ilmasto-olosuhteita. Kontrastia luo sisäkehän puuverhoilu. Myös kodin muihin sisäisiin maisemiin on kiinnitetty paljon huomiota. Aikaisemmin Jukan ja Timon kodin sisustus on ollut vaaleansävyistä, mutta se vaihe on nyt nähty. Pyörteessä uskalletaan käyttää voimakkaampia sävyjä, ja esimerkiksi keittiönkaapit ovat yönsiniset.

Esteettömyyttä ja estetiikkaa

Jukka ja Timo uskaltavat ajatella kotiaan pidemmällä tähtäimellä; heidän oman elinkaarensa loppuun saakka ja jopa sitä pidemmälle. Kun teräksinen talo tulee tiensä päähän, sen rakennusmateriaali on käytettävissä kerta toisensa jälkeen uudelleen.

”Tämä talo on myös meidän loppusijoituspaikkamme”, toteaa Jukka. ”Meidän elinkaartamme ajatellen kaikki on tehty esteettömäksi. Kaikki on yhdessä tasossa ilman kynnyksiä ja kääntyvien ovien sijasta talossa on helppokäyttöiset Liune-liukuovet.”

Taide ja estetiikka ovat Jukalle ja Timolle tärkeitä elämän elementtejä, ja liukuovet on varustettu Johanna Oraksen upeilla maalauksilla myös spa- ja saunaosastolla, jossa Onnenpolku-teos johdattaa kylpijän satumetsän tunnelmaan. Taide on vallannut oman paikkansa myös keittiössä, jossa yläkaappien paikalle on jätetty tilaa vangitsevalle teokselle ”Viimeinen ehtoollinen.” Lisäksi Pyörteen eteisaula on jo nimetty galleriaksi, jonka lattialla tulevat virtamaan kultavärillä maalatut purot. Laattoja lattiassa ei tulla näkemään, vaan kaikki on saumatonta ja selkeää mikrosementtiä, joka tarjoaa maalaustaiteelle halkeilemattoman pinnan.

”Taide voi olla niin paljon muutakin, kuin perinteinen kehystetty taulu seinällä”, Jukka toteaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Leena Lundell

Kuvat

Jukka Turunen ja Timo Ranta suunnittelevat unelmiensa kotia Leena Lundellin seurassa
Jukka Turunen ja Timo Ranta suunnittelevat unelmiensa kotia Leena Lundellin seurassa
Lataa
Hahmotelma Pyörre-talosta
Hahmotelma Pyörre-talosta
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aulis Lundell Oy
Aulis Lundell Oy
Tarrankuja 2
08500 Lohja

0207 341400https://www.aulislundell.fi/

Ympäri maailmaa kiertänyt yrittäjäpariskunta Timo Ranta ja Jukka Turunen on löytänyt unelmien kotipaikan Lohjalta. Erikoiset toiveet täyttävä Pyörre-talo valmistuu Lohjan vuoden 2021 asuntomessuille.

Teräsrunkoisen Pyörre-talon toteutuksesta vastaavat Aulis Lundell Oy ja arkkitehti Matti Kuittinen, jonka suunnitteleman talon hiilijalan- ja  hiilikädenjälki vastaavat ympäristöministeriön 2025 voimaan tulevaa  asetusta. Talossa käytettävät rakenneratkaisut perustuvat Aulis Lundell Oy:n pitkäaikaiseen tuotekehitykseen ja tuotantoon.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aulis Lundell Oy

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme