Vihreät - De Gröna

Maria Ohisalo: Uusi translaki parantaa transihmisten oikeuksia ja poistaa edellytyksen lisääntymiskyvyttömyydestä

Jaa

Hallitus on antanut esityksen uudesta translaista eduskunnalle. Lain on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2023 alusta. Vihreiden puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo kommentoi uutta lakia Vihreässä blogissa.

– Translain uudistus on yksi tämän hallituksen tärkeimmistä toimista ihmisoikeuksien edistämiseksi Suomessa. Sitä on vaadittu niin kansalaisaloittein kuin mielenilmauksinkin yli hallituskausien. Olin jo hetken huolissani, että toteutuuko hallitusohjelmaan ajamamme laki sittenkään, mutta työ tuotti vihdoin tulosta, Vihreiden puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo toteaa.

Ohisalo kiittää kaikkia vuosikymmenen uuden translain puolesta taistelleita, joiden ansiosta uudistus oli mahdollinen.

Ohisalo iloitsee siitä, että vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä poistuu. 

– Vanha laki kytkee transihmisten mahdollisuuden vahvistaa juridinen sukupuolensa lääketieteellisiin hoitoihin. Sukupuoltaan ei voi vahvistaa ilman todistusta lisääntymiskyvyttömyydestä. Käytännössä tämä on siis tarkoittanut pakkosterilisointia. Se on ollut räikeä itsemääräämisoikeuden loukkaus, Ohisalo toteaa.

Uuden lain myötä vanhemmat voivat myös muuttaa väestötietojärjestelmän tietoihin nimikkeensä vastaamaan vahvistettua sukupuolta äidiksi tai isäksi. 

– Annoimme hallituksessa tällä viikolla eduskunnalle myös esityksen, jolla henkilötunnuksesta tehdään sukupuolineutraali. Sukupuolineutraali henkilötunnus parantaa ihmisten yksityisyyden suojaa, ja siitä on myös käytännöllistä hyötyä henkilötietojen hallinnoinnin kannalta, Ohisalo jatkaa.

Ohisalo korostaa, että työtä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien edistämiseksi tulee jatkaa. Vihreät tekevät töitä sen eteen, että uusi translaki saataisiin ulotettua myös alaikäisiin. Myös intersukupuolisten lasten tarpeeton kosmeettinen kirurgia tulisi kieltää translaissa. Sukupuolen vahvistamisen tulisi myös onnistua pelkällä ilmoituksella, sillä identiteetti on jokaisen oma asia.

– Ensi hallituskaudella on tärkeää parantaa muun muassa transihmisten hoitojen saavutettavuutta ja lisätä lainsäädäntöön kolmas sukupuoli moninaisten sukupuoli-identiteettien tunnustamiseksi ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien vahvistamiseksi, Ohisalo korostaa.


Lue koko teksti Vihreiden verkkosivuilta: 

https://www.vihreat.fi/ajankohtaista/kiitos-jokaiselle-uuden-translain-puolesta-taistelleelle-pakkosterilisaatio-poistuu/ 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vihreät - De Gröna
Vihreät - De Gröna
Mannerheimintie 15b A, 4 krs
00260 Helsinki

09 5860 4160, viestinta@vihreat.fihttps://www.vihreat.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät - De Gröna

Atte Harjanne: Vihreä siirtymä ei ole ongelma, vaan ratkaisu energiakriisiin24.9.2022 11:05:40 EEST | Tiedote

Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne muistutti energiakriisin olevan seuraus Venäjän aloittamasta hyökkäyssodasta ja vihreän siirtymän olevan ratkaisu tähän kriisiin. Harjanne myöskin kannusti Suomea ottamaan aktiivisen ja ennakkoluulottoman roolin osana Nato-liittoumaa. Harjanne piti avauspuheenvuoron Vihreiden puoluevaltuuston kokouksessa Kuopiossa lauantaina 24.9.

Maria Ohisalo: Valtio-omisteisten yritysten ei tulisi jatkossa laittaa uusia euroja kiinni fossiiliteollisuuteen24.9.2022 10:55:28 EEST | Tiedote

Vihreiden puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo peräänkuuluttaa hiilinielujen pelastuspaketin kiireellisyyttä. Ohisalo korosti fossiilitaloudesta irtaantumisen tärkeyttä ja esitti valtion tukien kohdentamista niin, ettei niillä tehdä merkittävää haittaa luonnon monimuotoisuudelle, ilmastolle tai elinympäristölle. Ohisalo puhui Vihreiden puoluevaltuuston kokouksessa Kuopiossa 24.9.

Vihreät puolustivat luontoa ja uhanalaisia eläimiä maa- ja metsätalousvaliokunnassa20.9.2022 12:36:42 EEST | Tiedote

Vihreät puolusti ainoana puolueena uhanalaisten eläinten suojelua, kun maa- ja metsätalousvaliokunnassa käsiteltiin neljää kansalaisaloitetta. Ainoastaan vasemmistoliiton toinen jäsen äänesti vihreiden esitysten puolesta. Saimaannorppia ja uhanalaisia vesilintuja koskevien kansalaisaloitteiden kohdalla valiokunnan enemmistö torjui uhanalaisten eläinten suojelun parantamisen. Susia ja valkoposkihanhia koskevien kansalaisaloitteiden kohdalla valiokunnan enemmistö halusi heikentää rauhoitettujen eläinten suojelua. Aloitteet koskivat verkkokalastuskiellon pidentämistä saimaannorpan levinneisyysalueella, susien metsästystä, valkoposkihanhien metsästyksen sallimista sekä uhanalaisten lajien, käytännössä lähinnä uhanalaisten vesilintujen, metsästyksen kieltämistä metsästyslaissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme