Vihreät - De Gröna

Maria Ohisalon Linnan juhlien asu ottaa kantaa kestävän kotimaisen tekstiiliteollisuuden puolesta

Jaa

Ympäristö- ja ilmastoministeri, Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo osallistuu Linnan juhliin Samuji-brändin pääsuunnittelija Anne-Mari Pahkalan suunnittelemassa iltapuvussa, joka on kotimaisen käsityön ja ajattoman designin taidonnäyte. Asun on toteuttanut artesaani, suunnittelija-arkkitehti Ulla Vainikka studiollaan Helsingin Kruununhaassa. Ohisalo haluaa asuvalinnallaan tuoda näkyviin kestävää kotimaista suunnittelutyötä.

Kuvaaja: Satu Mali
Kuvaaja: Satu Mali

– Suunnittelijoilla on tärkeä rooli vastuullisemman muodin tulevaisuuden kehittämisessä. On hienoa jatkaa matkaa suunnittelijan kanssa, jonka vahva arvomaailma ja pitkäjänteinen työ vastuullisen muodin ja sen kehittämisen parissa on minulle jo ennestään tuttua, Ohisalo korostaa.

Asu on valmistettu Samujissa valmiina olleesta, mallistosta ylijääneestä materiaalista, mustasta hapsukankaasta.

– Muotiteollisuudessa on elänyt liian vahvana ajatus, että joka kaudella pitää keksiä kaikki uusiksi ja vanhat vaatteet joutavat lumppukeräykseen. Viime vuosina tekstiilialan toimijat Suomessa ovat kasvavissa määrin nähneet arvon ajattomalla designilla ja materiaalien kestävällä käytöllä. Ylijäämämateriaalien lisäksi myös tekstiilien uusiokäytössä piilee suuria mahdollisuuksia kiertotalouden näkökulmasta, Ohisalo korostaa.

Vastuullisuudella on kasvava merkitys sekä luonnon kantokyvyn että yritysten vientimarkkinoiden näkökulmasta. 

– Olen vuoden aikana tekstiilialan ihmisten kanssa keskustellessa kuullut kerta toisensa jälkeen samaa viestiä: alan osaajia viedään käsistä ja sijoittajat ovat kiinnostuneita Suomessa syntyvistä uusista kestävään tekstiiliteollisuuteen liittyvistä innovaatioista. Tarvitsemme lisää alan koulutuspaikkoja, tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa kiertotalouden tueksi ja kotimaista, kestävää, tekstiiliteollisuutta tukevaa vihreää politiikkaa, Ohisalo jatkaa.

Ohisalon korut ovat kotimaisen Fine van Brooklin korumerkin käsityötä. Fine van Brooklin yhdistää koruissaan saumattomasti vintage-korunosia ja uusia laatumateriaaleja. Lisäksi asuun on puettu Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan komentajamerkki ja Rajavartiolaitoksen ansioristi.

– Meitä edeltäville sukupolville oli itsestäänselvää, että esineitä käytetään loppuun ja kaikki mahdollinen kierrätetään uusiokäyttöön. Tämä on asia, josta meidän nykyisessä kulutusyhteiskunnassa olisi opittavaa, Ohisalo toteaa.

Ohisalon puoliso Miika Johansson on Linnan juhlissa pukeutunut mumminsa isän vuonna 1952 räätälintyönä teettämään frakkiin. Anne-Mari Pahkala ja vaatturi Martta Turunen muodistivat puvun tähän päivään sopivaksi vuosikymmenten takaista räätälintyötä kunnioittaen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuvaaja: Satu Mali
Kuvaaja: Satu Mali
Lataa
Kuvaaja: Satu Mali
Kuvaaja: Satu Mali
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Vihreät - De Gröna
Vihreät - De Gröna
Mannerheimintie 15b A, 4 krs
00260 Helsinki

09 5860 4160, viestinta@vihreat.fihttps://www.vihreat.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät - De Gröna

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme