Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Marraskuu päättyi lumisena

Jaa

Pohjois-Karjalassa oli marraskuun lopussa lunta ajankohtaan nähden paikoin harvinaisen paljon. Maakuntamme vesistöissä jäätäkin jo esiintyy, mutta on syytä muistaa, että samankin vesistön eri osissa jäätilanne voi nyt vaihdella suuresti. Jäällä liikuttaessa on noudatettava suurta varovaisuutta ja varustauduttava jäänaskalein.

Pyhäselkä 28.11.2021 Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Pyhäselkä 28.11.2021 Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Marraskuun sademäärä oli Pohjois-Karjalassa lähes tavanomainen. Kuukauden aikana satoi 50-61 mm, kun tavallisesti sataa 57 mm. Suurin osa sateista tuli lumena, joten marraskuun päättyessä lunta oli maakunnassamme 20-30 cm. Normaalisti marraskuun lopussa lunta on 10-15 cm.

Ilmatieteen laitoksen mukaan marraskuu oli Pohjois-Karjalassa keskilämpötiloiltaan lähellä tavanomaista. Esimerkiksi Valtimolla marraskuun keskilämpötila oli -2,6 astetta, kun pitkänajan (1991-2020) keskiarvo on -2,2 astetta. Vastaavasti Joensuun lentoasemalla marraskuun keskiläm-pötilaksi mitattiin -0,9 astetta kun pitkänajan keskiarvo on -1,6 astetta.

Pielisen vedenpinta nousi marraskuun aikana 25 cm ja kuukauden viimeisenä päivänä vedenkorkeus oli 2 cm ajankohdan pitkäaikaista keskiarvoa ylempänä. Ennusteen mukaan vedenkorkeuden nousu on tasaantumassa. Orivesi-Pyhäselän vedenpinta nousi Arvinsalmen asteikolla mitattuna sentin marraskuun aikana. Marras-joulukuun vaihteessa Orivesi-Pyhäselän vedenkorkeus oli 9 cm ajankohdan keskiarvoa alempana, eikä suuria muutoksia vedenkorkeudelle ole odotettavissa loppuvuoden aikana. Muiden maakuntamme järvien vedenkorkeudet olivat marraskuun lopussa 3-27 cm ajankohdan keskiarvoja ylempänä.

Pielisjoen marraskuun keskivirtaama oli 90 % normaalista. Lieksanjoen virtaama marraskuussa oli hieman tavanomaista suurempi. Koitajoessa virtasi vettä marraskuussa neljänneksen normaalia enemmän. Pienempien jokien virtaamat olivat lähes puolitoista kertaiset.

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä pohjavedenkorkeus oli marraskuun lopussa Kontiolahden Jaamankaalla ja Jakokoskella 20 cm ajankohdan keskiarvoa ylempänä. Nurmeksen Juutilankankaan pohjavesiasemalla pohjavedenkorkeus oli 3 cm ja Ilomantsin Kuuksenvaaran poh-javesiasemalla 26 cm tavanomaista ylempänä. Marraskuun lopussa havaintopisteissä oli routaa 3 cm, kun tavallisesti sitä on noin 5 cm.

Maakuntamme vesistöissä jäätä jo esiintyy, ja pienemmät järvet sekä lammet ovat juuri umpeen jäätyneitä. Tällä hetkellä havaintopaikkojen jäät Pielisellä ja Pyhäselällä ovat pääsääntöisesti liian heikkoja turvalliseen jäänpaksuuden mittaukseen. On syytä muistaa, että vasta 5 cm:n vahvuinen teräsjää kantaa yhden henkilön turvallisesti. Samankin vesistön eri osissa jäätilanne voi nyt vaihdella suuresti. Jäällä liikuttaessa on noudatettava suurta varovaisuutta ja varustauduttava jäänaskalein.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesitaloussuunnittelija Esa Päivinen
esa.paivinen(at)ely-keskus.fi
p. 0295 026 218

Kuvat

Pyhäselkä 28.11.2021 Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Pyhäselkä 28.11.2021 Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Torikatu 36 A, PL 69
80101 Joensuu

0295 026 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-karjala

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme