Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Maskeja suositellaan Pohjois-Pohjanmaalla nyt 4. luokasta lähtien

Jaa
Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koordinaatioryhmä linjasi torstaina 9.12. muutoksesta alueen maskisuositukseen. Uuden suosituksen mukaan kasvomaskin käyttöä suositellaan nyt kouluissa oppilaille 4. luokasta lähtien. Aiemmin koulujen maskisuositus on koskenut oppilaita 6. luokasta ylöspäin.

Koronatilanne jatkuu Pohjois-Pohjanmaalla vakavana. Oulun yliopistollisessa sairaalassa on tällä hetkellä koronan vuoksi hoidossa 24 potilasta, joista 11 on tehohoidossa. Määrä on samaa tasoa edellisviikon kanssa.

Alueen koronatartunnoista noin 30 prosenttia todetaan 5–14-vuotiailla lapsilla ja nuorilla. Lapset sairastavat koronaviruksen aiheuttaman taudin yleensä hyvin lieväoireisina, eivätkä lasten tartunnat itsessään aiheuta riskiä sairaalahoidon kuormittumiselle. Niillä voi kuitenkin olla heijastusvaikutuksia perheisiin, jos esimerkiksi vanhemmilla ei ole rokotteita otettuna. Koordinaatioryhmä painottaakin, että rokotteiden ottaminen on edelleen tärkein keino epidemian hillitsemiseksi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksen mukaisesti myös Pohjois-Pohjanmaalla kolmansia rokoteannoksia tarjotaan kaikille 18-vuotta täyttäneille, kun edellisestä rokoteannoksesta on kulunut 5–6 kuukautta. Tarkemmat tiedot oman kunnan rokotuskäytännöistä ja -ajoista voi tarkistaa kunnan terveydenhuollosta. Myös riskiryhmiin kuuluvia 5–11-vuotiaita lapsia aletaan THL:n suosituksen mukaan rokottaa, kun lapsille tarkoitettuja rokotteita saadaan maahan.

Yksityistilaisuuksia vain pienimuotoisesti

Alueellinen koordinaatioryhmä suosittelee, että oppilaat neljännestä luokasta ylöspäin käyttävät kasvomaskia peruskouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa. Maskisuositus koskee myös koulujen koko henkilökuntaa.

Koulujen maskisuosituksen lisäksi maskin käyttöä suositellaan Pohjois-Pohjanmaalla edelleen kaikissa julkisissa sisätiloissa, joissa on pidemmän aikaa paljon ihmisiä lähellä toisiaan. Tällaisia ovat esimerkiksi yleisötilaisuudet ja muut ruuhkatilanteet. Rokottamattomille henkilöille maskia suositellaan aina julkisissa sisätiloissa liikuttaessa.

Rokotussuojasta riippumatta maskia tulisi käyttää aina matkalla koronavirustestiin ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella. Myös joukkoliikenteen maskisuositus on edelleen voimassa. Sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteissä maskeja suositellaan niin asiakkaille, vierailijoille kuin henkilökunnallekin.

Maskisuositusten lisäksi koordinaatioryhmä muistuttaa, että alueella voimassa olevan suosituksen mukaan yksityistilaisuuksia tulisi järjestää mahdollisimman pienimuotoisesti. Voimassa on myös laaja etätyösuositus, jonka mukaisesti etätyötä ja -kokouksia suositellaan kaikissa sellaisissa tehtävissä, joissa ne ovat mahdollisia.

Erityistä huomiota tulee edelleen kiinnittää ikääntyneiden ja riskiryhmien suojaamiseen – vierailuilla ikääntyneiden ja riskiryhmien luokse tuleekin kiinnittää erityistä huomiota maskien käyttöön ja hyvään käsihygieniaan.

Kaiken kaikkiaan korona-ajan turvallisuusohjeet käsi- ja yskimishygieniasta ovat voimassa edelleen. Flunssaoireisena kannattaa tehdä apteekista tai kaupasta ostettava koronan antigeeni-pikatesti. Sairaana ei tule lähteä kouluun, töihin tai asioille, vaan on tärkeää sairastaa kotona.

Rajoituksia yleisötiloissa, tilaisuuksissa ja ravintoloissa

Alueellisen koordinaatioryhmän suositusten lisäksi Pohjois-Pohjanmaalla on voimassa aluehallintoviraston päätökseen perustuvia rajoituksia, jotka koskevat yleisötilaisuuksia sekä asiakas- ja yleisötiloja. Yli kahdenkymmenen henkilön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia saa Pohjois-Pohjanmaalla järjestää vain, jos toimija edellyttää tilaisuuteen osallistujilta koronapassia.

Lisäksi asiakas- ja yleisötilojen käytöstä vastaavien toimijoiden on järjestettävä toimintansa siten, että asiakkaiden lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Vaihtoehtoisesti toimija voi edellyttää asiakkailta koronapassia.

Aluehallintoviraston asettamien rajoitusten lisäksi Pohjois-Pohjanmaata koskevat valtioneuvoston leviämisalueille asettamat rajoitukset ravitsemusliikkeiden aukioloajoista ja asiakaspaikkamääristä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Terhi Nevala, vs. johtajaylilääkäri, PPSHP. Puh. 040 352 7​257, terhi.nevala@ppshp.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde
PL 10
90029 POHDE

https://www.pohde.fi

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde vastaa yli 415 000 asukkaan hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta 1.1.2023 alkaen. Työllistämme noin 18 500 sosiaali- ja terveysalan sekä pelastustoimen osaajaa. Yhdessä tarjoamme Pohjois-Pohjanmaan ihmisille tukea elämään ja apua terveyteen tai hätään aiempaa paremmin. Toimimme vaikuttavasti ja uusin tavoin – samalla henkilöstöömme panostaen.

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue on yhdistänyt 30 kunnan sosiaali- ja terveydenhuollon, kolme sairaalaa ja kaksi pelastuslaitosta. Oulun yliopistollinen sairaala OYS on yksi Suomen viidestä yliopistollisesta sairaalasta, ja se vastaa lähes puolen miljoonan suomalaisen erikoissairaanhoidon palveluista. Tavoitteemme on vuoteen 2030 mennessä rakentaa maailman älykkäin sairaala.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme