HUS

Med hjälp av optikermottagningar förkortas köerna till starroperationer

Dela
Vid HUS starrenhet har man tagit i bruk optikermottagningar som en del av läkarens förundersökningsbesök. I och med den nya modellen kan man göra mer än 1 500 starroperationer per år.

Den åldrande befolkningen och det ökade antalet patienter samt coronaåren har lett till att köerna till starroperationer har blivit längre. Vid HUS starrenhet har man tagit i bruk optikermottagningar, med vilka man har lyckats effektivisera operationsverksamhetsprocesserna avsevärt. Optiker som arbetar som läkarens arbetspar deltar i förundersökningsbesöken. Tidigare gjorde läkaren dem ensam.

"Effektiviteten av läkarens insats på förundersökningsbesöken har nästan fördubblats på några månader. I och med den nya modellen har vår starroperationsverksamhet ökat betydligt då vi har kunnat rikta läkarresurser dit de mest kritiskt behövs. År 2022 utförde vi cirka 4 800 starroperationer på vår enhet. Nu har vi kunnat ta i bruk en fjärde operationssal, vilket innebär cirka 1 500 fler starroperationer per år", berättar biträdande överläkare Risto Nieminen.

Patienterna nöjda med reformen

På starrenhetens poliklinik har väntetiden förkortats då man kommer till läkar-optiker-mottagningen snabbare. Tillfredsställelsen syns i NPS-rekommendationsindexet, som för starrenheten är över 80. Måltalet inom HUS är 70.

"Reformen förbättrar också kontakten mellan patienten och läkaren. Patienten träffar den opererande läkaren redan vid poliklinikbesöket. Det är trevligare att komma till operationen när en bekant läkare möter dig", säger avdelningsskötare Satu Rantahakala.

Målet är att pröva på den fungerande modellen även vid andra enheter för ögonsjukdomar. Genom reformen förbereder man sig för Eksjukhuset som håller på att byggas, där operationsverksamheten för ögonsjukdomar kommer att öka ytterligare. Sjukhuset som öppnas 2025 förenar alla HUS enheter för ögonsjukdomar i Helsingforsregionen under samma tak.

Mera information för media:

Kontaktuppgifter till HUS medietjänst

Nyckelord

Om

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen cirka 680 000 patienter. Våra nästan 27 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till oss.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum