Sitra

Mediakutsu 25.10. klo 9.30: Miten osaajat liikkuvat Suomessa? Mitkä alueet vetävät koulutettuja puoleensa?

Jaa

Joka puolella Suomea on pulaa osaavista työntekijöistä. Sitran ja MDI:n kattava selvitys kertoo, mitkä alueet vetävät osaajia puoleensa, miten koulutettu väestö liikkuu alueiden välillä ja miten vastavalmistuneet sijoittuvat työmarkkinoille. Tarkastelemme lähemmin neljän alueen lähestymistapoja osaajapulaan. Lisäksi verkkotyökalusta voi hakea ja vertailla eri alueiden asukkaiden koulutustasoa ja muita elinvoiman tunnuslukuja.

Kuva: Veera Hyytiä, Sitra.
Kuva: Veera Hyytiä, Sitra.

Suomen kaikissa kolkissa yritykset ja päättäjät pohtivat, miten saada osaajat riittämään. Väestö vähenee ja ikääntyy, työpaikoilla osaamistarpeet muuttuvat nopeasti ja koulutetut muuttavat työn perässä valikoivasti. Sitran ja MDI:n tuore selvitys ja siihen liittyvä verkkopalvelu tarjoavat kokonaiskuvan osaajien sijoittumisesta ja osaamistasosta eri alueilla.

Selvitys Miten osaajat liikkuvat alueilla? kertoo kunkin alueen asukkaiden keskimääräisen koulutuksen vuosina eli koulutustasoindeksin. Siitä käy myös ilmi, miten ammatillisen toisen asteen ja korkea-asteen koulutuksesta valmistuneet sijoittuvat työmarkkinoille, mille alueille koulutetut sijoittuvat ja minne osaajien muuttoliike suuntautuu. Selvityksen on toteuttanut Sitralle Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI.

Olemme laatineet myös muistion, jossa tarkastellaan lähemmin neljän erilaisen alueen lähestymistapoja ja ratkaisuja osaajapulaan. Alueet ovat Pirkanmaan maakunta, Raahen seutukunta, Seinäjoen ja Ilmajoen alue sekä Ylä-Savon seutukunta.

Ennakkoinfo median edustajille

  • Aika: ma 25.10.2021 klo 9.30 - 10.30
  • Paikka: Etätilaisuus Teams-alustalla

Tilaisuudessa vanhempi neuvonantaja Tapio Huttula Sitrasta ja johtava asiantuntija Timo Aro MDI:stä esittelevät kattavan aineiston päähavainnot ja vastaavat median kysymyksiin.

Ilmoittautuminen ennakkoinfoon pe 22.10. klo 16 mennessä anna-maija.vesa@sitra.fi. Lähetämme ilmoittautuneille Teams-osallistumislinkin sähköpostitse.

Tilaisuuden jälkeen toimitamme Miten osaajat liikkuvat alueilla? -selvityksen ja siihen liittyvän muistion embargolla ennakkoinfoon ilmoittautuneille median edustajille. Aineisto on julkaistavissa ke 27.10.2021 klo 2.00.

Tervetuloa!

Selvityksen, muistion ja verkkotyökalun yleisölle avoin julkistustilaisuus on ke 27.10. klo 9.00 - 10.30.

Tutustu myös Sitran Osaamisen aika -projektin tuottamaan Mille väestölle? -selvitykseen.

Sitran Osaamisen aika -projekti edistää elinikäisen oppimisen politiikan syntymistä Suomeen. Osaamisen kehittäminen on pitkän aikavälin investointi ja hyvinvoinnin lähde yksilöille, yhteisöille ja koko Suomelle. Oman osaamisen kehittäminen tulee olla mahdollista kaikissa elämänvaiheissa. Sitra tuottaa tietoa, katsoo kokonaiskuvaa ja toimii sillanrakentajana elinikäisen oppimisen politiikan synnyttämisessä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja
Anna-Maija Vesa, asiantuntija, viestintä ja yhteistyösuhteet, anna-maija.vesa@sitra.fi, p. 040 522 1988.

Kuvat

Kuva: Veera Hyytiä, Sitra.
Kuva: Veera Hyytiä, Sitra.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Sitra
Sitra
Itämerenkatu 11-13, PL 160
00180 HELSINKI

0294 618 991http://www.sitra.fi

Sitra on tulevaisuustalo, jonka toimintaa ohjaa visio Suomesta kestävän hyvinvoinnin edelläkävijänä. Ennakoimme yhteiskunnan muutoksia ja niiden vaikutuksia suomalaisiin. Teemme myös käytännön kokeiluja ja rakennamme toimintamalleja, joiden varassa uudistuminen onnistuu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sitra

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme