Diakonissalaitos

Mediakutsu ensi-iltaan 9.12.: Povestea Romani - Romanian romanien tarinoita

Jaa
Kohtasitko Romanian romanin kadulla, ja mietit, mikä mahtaa olla hänen tarinansa? Vihdoinkin nämä keskuudessamme asuvat, mutta usein etäisiksi jäävät ihmiset saavat puheenvuoron ja kertovat tarinoita elämästään täällä ja muualla. Median edustajat ovat lämpimästi tervetulleita esityksen ensi-iltaan perjantaina 9.12.2022 klo 18.30. Esitys kestää noin tunnin.

Aika: perjantaina 9.12.2022 klo 18.30
Paikka: Keskustakirjasto Oodi, Maijansali

Povestea Romani – Romanian romanien tarinoita on Diakonissalaitoksen ja Teatteritalo Universumin Story Sharing Universum -projektin toteuttama esitys, jossa neljä Romanian romania kertoo omasta elämästään omalla kielellään. Tarinat kerrotaan romaniaksi ja suomeksi.

Toivottavasti tapaamme näiden ihmisen kokoisten tarinoiden äärellä! 

Median ilmoittautumiset ensi-iltaan, lisätiedot ja haastattelupyynnöt: viestintäpäällikkö Jenni Sarolahti, jenni.sarolahti@hdl.fi, 050 372 0828
Lisätietoa myös tiedotteesta: Povestea Romani - Romanisiirtolaisten tarinoita Oodissa joulukuussa

Muut esitykset Oodissa lauantaina 10.12. klo 15.30 sekä sunnuntaina 11.12. klo 15.30.  Lisätietoa ja paikkavaraukset maksuttomiin esityksiin: hdl.fi/romanitarinoita
 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jenni SarolahtiViestintäpäällikkö

Diakonissalaitoksen yleishyödyllinen toiminta (mm. nuoret, etsivä katutyö, paperittomat, kidutettujen kuntoutus, Itä-Euroopan liikkuva väestö, kansalaistoiminta)

Puh:+358 50 372 0828jenni.sarolahti@hdl.fi

Kuvat

Lataa
Ionica saapui maahan jo 12 vuotta sitten, koska Romaniassa oli vaikeaa. Hän tuli etsimään töitä. Hänellä on kuusi lasta ja 7 lastenlasta. 

”Yleensä siivoan hieman ja myyn Isoa numeroa. Yksi lapsistani sai juuri vauvan, ja haluan lähettää heille extra-rahaa. Sen takia kerään myös pulloja. Olen perheessäni ainoa, jolla on töitä.”
Ionica saapui maahan jo 12 vuotta sitten, koska Romaniassa oli vaikeaa. Hän tuli etsimään töitä. Hänellä on kuusi lasta ja 7 lastenlasta. ”Yleensä siivoan hieman ja myyn Isoa numeroa. Yksi lapsistani sai juuri vauvan, ja haluan lähettää heille extra-rahaa. Sen takia kerään myös pulloja. Olen perheessäni ainoa, jolla on töitä.”
Lataa
Rodica on ollut Suomessa 2018 asti ja asuu Espoossa. Hänellä on kaksi lasta, jotka ovat koulussa täällä. 

”Haluaisin että tiedätte että olemme ihan tavallisia ihmisiä. Sanon tämän siksi, että sen jälkeen, kun tulin maahan, olen kokenut monesti, etteivät ihmiset hyväksy minua.”
Rodica on ollut Suomessa 2018 asti ja asuu Espoossa. Hänellä on kaksi lasta, jotka ovat koulussa täällä. ”Haluaisin että tiedätte että olemme ihan tavallisia ihmisiä. Sanon tämän siksi, että sen jälkeen, kun tulin maahan, olen kokenut monesti, etteivät ihmiset hyväksy minua.”
Lataa
Gabi tuli Suomeen ensimmäisen kerran jo 13 vuotta sitten kun oli 24-vuotias. Hänellä on Romaniassa kolme lasta, joita hän elättää täältä käsin. 

”Näinä 13 vuotena olen tavannut vain ystävällisiä suomalaisia. Olen todella iloinen, että voin olla mukana tässä projektissa, koska näin monet paikalliset oppivat tuntemaan minut. Ehkä saan myös muutaman vinkin työllistymiseen.”
Gabi tuli Suomeen ensimmäisen kerran jo 13 vuotta sitten kun oli 24-vuotias. Hänellä on Romaniassa kolme lasta, joita hän elättää täältä käsin. ”Näinä 13 vuotena olen tavannut vain ystävällisiä suomalaisia. Olen todella iloinen, että voin olla mukana tässä projektissa, koska näin monet paikalliset oppivat tuntemaan minut. Ehkä saan myös muutaman vinkin työllistymiseen.”
Lataa
Ciprian tuli Suomeen neljä vuotta sitten ja on töissä kokoaikaisesti.

”Joskus on vaikea pukea sanoiksi, kuinka tunnen. Minulle on tärkeää, että ääneni kuullaan. On kunnia päästä eteenne. On ilo päästä kertomaan tarinani.”
Ciprian tuli Suomeen neljä vuotta sitten ja on töissä kokoaikaisesti. ”Joskus on vaikea pukea sanoiksi, kuinka tunnen. Minulle on tärkeää, että ääneni kuullaan. On kunnia päästä eteenne. On ilo päästä kertomaan tarinani.”
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Diakonissalaitos
Diakonissalaitos
Alppikatu 2
00530 HELSINKI

09 77 501https://www.hdl.fi

Diakonissalaitos 155-vuotias yleishyödyllinen säätiö ja yhteiskunnallinen yritys. Rohkea ihmisarvon puolustaja. 

Diakonissalaitos on työskennellyt syrjityn Itä-Euroopan liikkuvan väestön parissa Suomessa ja lähtömaissa vuodesta 2008. Hirundo on liikkuvan väestön päiväkeskus ja hätämajoitus Helsingin Vallilassa. Story Sharing Universum on monitaideprojekti, joka toteuttaa mm. Story Sharing Café -tapahtumia, tarinaesityksiä ja työpajoja eri puolella Suomea. UNIVERSUM on neljän helsinkiläisen ammattiteatterin muodostama tuotantotalo joka on toiminut Helsingin Punavuoressa vuodesta 1998.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos

Vanhempi konstaapeli Heikki Mäkiprosille kaikkien aikojen ensimmäinen Aurora-kumppanipalkinto10.3.2023 11:00:00 EET | Tiedote

Diakonissalaitos on tänään Auroran päivänä luovuttanut ensimmäisen Aurora-kumppanipalkinnon Helsingin poliisilaitoksen ennalta estävän toiminnan vanhemmalle konstaapeli Heikki Mäkiprosille. Mäkiprosi on ihmisarvoisen maailman puolestapuhuja, joka on ollut muun muassa luomassa Helsinkiin naapurustotyön laajaa yhteistyöverkostoa. Diakonissalaitoksen Aurora-henkilöstöpalkinnon sai ilman huoltajaa alaikäisenä Suomeen tulleille tukea ja oman yhteisön tarjoava Nuorten Olohuone.

Maija Hyle: Kun Suomen valtio unohti kidutetut lapset ja nuoret27.2.2023 18:19:32 EET | Blogi

“He eivät tiedä, mitä he tekevät”, kirjoittaa Diakonissalaitoksen Maija Hyle kidutettujen lasten, nuorten ja perheiden kuntoutuksen karmivasta rahoitustilanteesta. Kidutettujen kuntoutus perustuu Suomen ratifioimiin kansainvälisiin sopimuksiin. Järjestämisvastuu on Suomen valtiolla, mutta esimerkiksi Diakonissalaitos on tuottanut näitä erikoissairaanhoitotasoisia palveluita vuodesta 1993 alkaen yhteiskunnan varoin.­­­­ Toiminnan vitsauksena on alusta alkaen ollut katkonainen ja epävarmuutta herättävä hankerahoitus. Epävarmuus realisoitui karmealla tavalla joulukuussa, kun STEA päätti olla rahoittamatta lasten, nuorten ja perheiden kuntoutusta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme