Mediakutsu: Helsinki One Health päivä maanantaina 4.11. Tiedekulmassa

Miten bakteerien perimän tai koirien epilepsian tutkiminen edistää yhteistä terveyttä? Kuinka ihmisten, eläinten ja ympäristön terveys vaikuttavat toisiinsa? HOH - Helsinki One Health tutkimusverkosto yhdistää ihmisten, eläinten ja ympäristön terveyden tutkimuksen.
Tilaisuudessa HOH-verkoston johtaja Olli Peltoniemi kertoo, mikä Helsinki One Health on ja miksi siihen kannattaa kuulua, ja HOH-apulaisprofessorit esittelevät uusinta tutkimusta. Mukana myös Sanna Lauslahti, Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtaja, kertomassa miten yhteisen terveyden tutkimus vaikuttaa päätöksentekoon.
Tilaisuus järjestetään englanniksi.
Tilaisuuden esitykset:
- HOH-verkoston johtaja, professori Olli Peltoniemi: Helsinki Goes One Health
- HOH apulaisprofessori Tarja Pääkkönen: Canine epilepsy as a translational model of human epilepsy
- HOH apulaisprofessori Annamari Heikinheimo: Animals, humans and zoonotic antimicrobial resistance
- Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtaja, hallintotieteiden tohtori Sanna Lauslahti: Kuinka yhteisen terveyden tutkimus vaikuttaa päätöksentekoon
Tilaisuutta voi seurata myös webstreamin kautta.
Tilaisuuden Facebook-sivu
Seuraa Helsinki One Health Twitteriä https://twitter.com/HelsinkiOne
Lisätietoja tilaisuudesta
- HOH-tutkimuskoordinaattori Miiu Kujala, miiamaaria.kujala@helsinki.fi, +358 2941 57072
Helsinki One Health
Helsinki One Health –tutkimusverkosto perustettiin vuonna 2018 tukemaan yhteisen terveyden tutkimusta Helsingin yliopistossa. Verkosto tutkii eläin- ja ihmispopulaatioiden terveyden ja hyvinvoinnin vuorovaikutusta nopeasti muuttuvassa ympäristössä, ja sen ydinalueita ovat ruokaturvallisuus ja valvonta, translationaalinen lääketieteellinen tutkimus sekä eläinten terveys ja hyvinvointi.
Yhteisen terveyden tutkimus eli One Health -tutkimus alleviivaa eri tieteenalojen yhteistyön tärkeyttä terveysuhkien torjunnassa. Tutkimuksen aiheita maailmanlaajuisesti ovat muun muassa antibioottiresistenssi ja zoonoosit eli eläinlajista toiseen tarttuvat taudit ja taudinaiheuttajat (esim. rabies, puutiaisten välittämä borrelioosi, ebola, SARS, sikainfluenssa).
Yhteisen terveyden päivää on vietetty maailmanlaajuisesti marraskuun kolmantena päivänä vuodesta 2016 lähtien.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
HOH-tutkimuskoordinaattori Miiu Kujala, miiamaaria.kujala@helsinki.fi, +358 2941 57072
Kuvat
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme