Mediakutsu: Syöpälääketutkimus sairaaloissa edistää vaikuttavaa hoitoa – miten kliinistä tutkimusta voidaan lisätä? Keskustelutilaisuus 16.9.2021 klo 13–15
Kliinisillä lääketutkimuksilla on merkittävä rooli syöpäpotilaiden hyvässä hoidossa ja terveydenhuollon vaikuttavuuden kehittämisessä.Uusien lääketutkimusten määrä on kuitenkin ollut viime vuosina huolestuttavassa laskussa.
Helsingin yliopiston koordinoima Cancer IO -hanke järjestää 16.9. klo 13–15 etätapahtuman, jonka tavoitteena on herättää keskustelua kliinisen tutkimuksen toteuttamismahdollisuuksista Suomessa ja keskustella ratkaisuvaihtoehdoista tutkimuksen lisäämiseksi.
Tilaisuudessa keskustelun pohjana toimii 16.9. julkaistava Cancer IO:n ja Nordic Healthcare Groupin toteuttama selvitys, jossa kartoitettiin sairaaloiden valmiuksia toteuttaa kliinisiä syöpälääketutkimuksia sekä tutkimuksen esteitä. Selvitystä varten haastateltiin viiden yliopistosairaalan ja seitsemän keskussairaalan syövänhoidon asiantuntijoita. Raportissa kuvataan sairaaloiden resursseja, tutkimusinfrastuktuuria ja kannustimia toteuttaa tutkimuksia. Siinä esitetään myös Cancer IO -hankkeen suositukset kliinisten tutkimusten määrän lisäämiseksi Suomessa.
Tilaisuudessa aiheesta ovat keskustelemassa kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd), Sisä-Suomen Syöpäkeskuksen johtaja, ylilääkäri Annika Auranen, FICAN tutkijaprofessori ja Cancer IO:n tutkimusjohtaja Juha Klefström, sosiaali- ja terveysministeriön lääkintöneuvos Sirkku Pikkujämsä, Syöpäsäätiön tutkimusjohtaja Jarmo Wahlfors, Helsingin yliopiston lääketieteen kandidaattiseuran puheenjohtaja Matias Posa, Bristol Myers Squibb Finlandin lääketieteellinen johtaja Pia Annunen ja Suomen Syöpäpotilaat ry:n toiminnanjohtaja Minna Anttonen.
Tilaisuus järjestetään Helsingin yliopiston Tiedekulmassa ja se on katsottavissa suorana lähetyksenä Tiedekulman verkkosivuilla. Päivittyvä ohjelma löytyy Cancer IO:n sivuilta.
Katsojilla ja toimittajilla on mahdollisuus esittää kysymyksiä panelisteille viestiseinä Presemon kautta osoitteessa: https://presemo.helsinki.fi/syopatutkimukset/. Toimittajilla on lisäksi mahdollisuus haastatella Cancer IO:n asiantuntijoita ennen tilaisuutta tai sen jälkeen. Koronatilanteen vuoksi Tiedekulmaan voivat tulla paikan päälle ainoastaan puhujat.
Haastattelupyynnöt ja yhteydenotot: cancerio-office@helsinki.fi.
Lisätietoja
Juha Klefström, tutkimusjohtaja, lääketieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto
Puh.044 377 3876
Sähköposti: juha.klefstrom@helsinki.fi
@Cancer_IO_
@JuhaKlefstrom
Cancer IO on Helsingin yliopiston koordinoima immuno-onkologisiin syöpähoitoihin eli immuunihoitoihin (IO) keskittyvä kansallinen tutkimus- ja innovaatiohanke. Business Finlandin rahoittamassa Cancer IO:ssa on mukana 30 kumppania: yliopistoja, yliopistosairaaloita, potilasjärjestöjä, lääkealan yrityksiä sekä start-up yrityksiä. Hanke tekee tiivistä yhteistyötä alueellisten syöpäkeskusten kanssa.
Cancer IO -hankkeen kokonaisbudjetti on 10 miljoonaa euroa, josta julkisen tutkimuksen osuus on noin viidennes. Hanke on alallaan yksi Euroopan suurimmista.
Lue lisää: www.cancerio.org
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anu Koivusipiläviestinnän asiantuntijaHelsingin yliopisto | Meilahden kampus
Puh:02941 25491Puh:050 472 5881anu.koivusipila@helsinki.fiTietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Missä ovat pääkaupunkiseudun monimuotoisimmat ja saavutettavimmat viheralueet?9.5.2025 06:50:00 EEST | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen tulokset osoittavat, että viheralueet, jotka ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuuden kannalta, eivät aina ole samoja kuin ne, jotka ovat tärkeitä saavutettavuuden kannalta. Uudet menetelmät auttavat tunnistamaan viheralueiden merkittävyyden eri näkökulmista.
Preeria laajeni ja kutistui – uusi tutkimus paljastaa muinaisen ilmastonmuutoksen syyt8.5.2025 07:57:06 EEST | Tiedote
Pohjois-Amerikan pitkä kuivuuskausi heti jääkauden jälkeen on ollut tiedossa jo pitkään. Uusi tutkimus osoittaa, että ankaran ilmaston aiheutti maapallon kiertoradan muutos.
Helsingin yliopisto palkitsi neljä ansiokasta väitöskirjaa6.5.2025 20:00:00 EEST | Tiedote
Mattia Cordiolin, Paavo Huotarin, Ita Puuseppin ja Ina Satokankaan väitöskirjat käsittelivät biopankkeja, Vanhaa Testamenttia, koululaisten matematiikan taitojen kehitystä ja luonnon monimuotoisuutta.
KUTSU 7.-9.5.2025: Kansainväliseen vammaistutkimuksen konferenssiin 700 osallistujaa6.5.2025 10:37:32 EEST | Kutsu
Nordic Network on Disability Research (NNDR), Helsingin yliopisto, Suomen vammaistutkimuksen seura sekä Kehitysvammaliitto järjestävät kansainvälisen vammaistutkimuksen konferenssin 7.–9. toukokuuta Helsingin yliopistossa (Fabianinkatu 33 ja yliopistonkatu 3).
Ovatko maataloudessa käytettävät kasvinsuojeluaineet uhka myös ympäröivälle luonnolle?5.5.2025 12:29:02 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoitti, että kasvinsuojeluaineilla voi olla negatiivisia vaikutuksia maatalousympäristöissä eläviin lajeihin, jotka eivät ole aineiden varsinaisia kohteita. Vaikutukset kuitenkin vaihtelivat suuresti riippuen testatusta kasvinsuojeluaineesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme