Mediakutsu: Syöpälääketutkimus sairaaloissa edistää vaikuttavaa hoitoa – miten kliinistä tutkimusta voidaan lisätä? Keskustelutilaisuus 16.9.2021 klo 13–15
Kliinisillä lääketutkimuksilla on merkittävä rooli syöpäpotilaiden hyvässä hoidossa ja terveydenhuollon vaikuttavuuden kehittämisessä.Uusien lääketutkimusten määrä on kuitenkin ollut viime vuosina huolestuttavassa laskussa.
Helsingin yliopiston koordinoima Cancer IO -hanke järjestää 16.9. klo 13–15 etätapahtuman, jonka tavoitteena on herättää keskustelua kliinisen tutkimuksen toteuttamismahdollisuuksista Suomessa ja keskustella ratkaisuvaihtoehdoista tutkimuksen lisäämiseksi.
Tilaisuudessa keskustelun pohjana toimii 16.9. julkaistava Cancer IO:n ja Nordic Healthcare Groupin toteuttama selvitys, jossa kartoitettiin sairaaloiden valmiuksia toteuttaa kliinisiä syöpälääketutkimuksia sekä tutkimuksen esteitä. Selvitystä varten haastateltiin viiden yliopistosairaalan ja seitsemän keskussairaalan syövänhoidon asiantuntijoita. Raportissa kuvataan sairaaloiden resursseja, tutkimusinfrastuktuuria ja kannustimia toteuttaa tutkimuksia. Siinä esitetään myös Cancer IO -hankkeen suositukset kliinisten tutkimusten määrän lisäämiseksi Suomessa.
Tilaisuudessa aiheesta ovat keskustelemassa kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd), Sisä-Suomen Syöpäkeskuksen johtaja, ylilääkäri Annika Auranen, FICAN tutkijaprofessori ja Cancer IO:n tutkimusjohtaja Juha Klefström, sosiaali- ja terveysministeriön lääkintöneuvos Sirkku Pikkujämsä, Syöpäsäätiön tutkimusjohtaja Jarmo Wahlfors, Helsingin yliopiston lääketieteen kandidaattiseuran puheenjohtaja Matias Posa, Bristol Myers Squibb Finlandin lääketieteellinen johtaja Pia Annunen ja Suomen Syöpäpotilaat ry:n toiminnanjohtaja Minna Anttonen.
Tilaisuus järjestetään Helsingin yliopiston Tiedekulmassa ja se on katsottavissa suorana lähetyksenä Tiedekulman verkkosivuilla. Päivittyvä ohjelma löytyy Cancer IO:n sivuilta.
Katsojilla ja toimittajilla on mahdollisuus esittää kysymyksiä panelisteille viestiseinä Presemon kautta osoitteessa: https://presemo.helsinki.fi/syopatutkimukset/. Toimittajilla on lisäksi mahdollisuus haastatella Cancer IO:n asiantuntijoita ennen tilaisuutta tai sen jälkeen. Koronatilanteen vuoksi Tiedekulmaan voivat tulla paikan päälle ainoastaan puhujat.
Haastattelupyynnöt ja yhteydenotot: cancerio-office@helsinki.fi.
Lisätietoja
Juha Klefström, tutkimusjohtaja, lääketieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto
Puh.044 377 3876
Sähköposti: juha.klefstrom@helsinki.fi
@Cancer_IO_
@JuhaKlefstrom
Cancer IO on Helsingin yliopiston koordinoima immuno-onkologisiin syöpähoitoihin eli immuunihoitoihin (IO) keskittyvä kansallinen tutkimus- ja innovaatiohanke. Business Finlandin rahoittamassa Cancer IO:ssa on mukana 30 kumppania: yliopistoja, yliopistosairaaloita, potilasjärjestöjä, lääkealan yrityksiä sekä start-up yrityksiä. Hanke tekee tiivistä yhteistyötä alueellisten syöpäkeskusten kanssa.
Cancer IO -hankkeen kokonaisbudjetti on 10 miljoonaa euroa, josta julkisen tutkimuksen osuus on noin viidennes. Hanke on alallaan yksi Euroopan suurimmista.
Lue lisää: www.cancerio.org
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anu Koivusipiläviestinnän asiantuntijaHelsingin yliopisto | Meilahden kampus
Puh:02941 25491Puh:050 472 5881anu.koivusipila@helsinki.fiTietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme