Gummerus

Mediatiedote: Parasta pöytään on komea tietokirja suomalaisen ruokakulttuurin vaiheista

Jaa

Mikä oli Turun linnan suosituin herkku 1500-luvulla? Kuka presidenteistämme tilasi aina hirvenpääkeittoa? Miten ruotsinlaivat vaikuttivat ruokakulttuuriimme? Kari Martialan ja Helena Lylyharjun tuhti tietokirja Parasta pöytään – suomalaisen gastronomian historia (Gummerus) tarjoilee ainutlaatuisia haastatteluja, yllättävää tietoa sekä klassikkoreseptejä hyvän ruoan ja historian ystäville.

Kari Martiala, Helena Lylyharju: Parasta pöytään – suomalaisen gastronomian historia (Gummerus), kansi: Anne Kaikkonen
Kari Martiala, Helena Lylyharju: Parasta pöytään – suomalaisen gastronomian historia (Gummerus), kansi: Anne Kaikkonen
Kari Martialan ja Helena Lylyharjun teos kokoaa yksiin kansiin tietoa ja tarinoita maamme ruoka- ja ravintolakulttuurista. Kirjaan on haastateltu kymmeniä alan merkkihenkilöitä, kuten kotitalousopettaja Anna-Maija Tanttua, Palacen pääkylmäkköä Sirkka Gustafssonia, ravintola-alan grand old ladya Ragni Rissasta sekä jo edesmennyttä Lapin ruokakulttuurin isää Tapio Sointua. Mukaan ovat päässeet myös Michelin-kokit, Presidentinlinnan kokit, tutut tv-kokit sekä kovassa nosteessa oleva kokkimaajoukkueemme.
 

Parasta pöytään – suomalaisen gastronomian historia keskittyy Suomen itsenäisyyden aikaan mutta tarjoaa tietoa ruoan tekijöistä, raaka-aineista ja resepteistä aina 1200-luvulta alkaen. Kirja kertoo, kuinka sodanaika ja Pietarin-yhteyksien katkeaminen köyhdyttivät ruokakulttuuria ja kuinka kieltolaki näivetti ravintolat, mutta myös vuoden 1952 olympialaisten sekä EU-jäsenyyden tuomista kansainvälisistä vaikutteista. Mukana on myös keittiömestarien 30 suosikkireseptiä ja runsaasti ennen julkaisematonta kuvamateriaalia. 

– Jotkut sanovat, ettei Suomessa mitään gastronomiaa ole ollutkaan, mutta meidän pitäisi arvostaa omaa ruokakulttuuriamme. Haluamme kirjallamme myös tarjota nuorille kokeille juuret ja siivet, Kari Martiala ja Helena Lylyharju kertovat. 

Palkittu ruokatoimittaja ja valokuvaaja Kari Martiala sekä keittiömestari Helena Lylyharju ovat kokeneita kulinaristeja sekä ruoka- ja tietokirjailijoita. Parasta pöytään kuuluu Suomi 100 -hankkeisiin, ja se tehdään yhteistyössä Paistinkääntäjien, Suomen Keittiömestarit ry:n ja Hotelli- ja ravintolamuseon kanssa.

Kari Martiala, Helena Lylyharju: Parasta pöytään – suomalaisen gastronomian historia
Sivumäärä 264

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja sekä haastattelu-, arvostelukappale- ja kuvapyynnöt:
tiedottaja Jonna Tapanainen, 040 737 9016, jonna.tapanainen@gummerus.fi

Kuvat

Kari Martiala, Helena Lylyharju: Parasta pöytään – suomalaisen gastronomian historia (Gummerus), kansi: Anne Kaikkonen
Kari Martiala, Helena Lylyharju: Parasta pöytään – suomalaisen gastronomian historia (Gummerus), kansi: Anne Kaikkonen
Lataa
Helena Lylyharju ja Kari Martiala, kuva: Michaela Martiala
Helena Lylyharju ja Kari Martiala, kuva: Michaela Martiala
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Gummerus
Gummerus
PL 749 / Lapinlahdenkatu 1 C
00101 HELSINKI

*010 6836 200http://www.gummerus.fi

Gummerus
”Tehtävämme on julkaista kirjallisuutta huviksi ja hyödyksi.” Kaarle Jaakko Gummerus

Suomen vanhin yleiskustantamo Gummerus Kustannus Oy on vuodesta 1872 toteuttanut perustajansa visiota: julkaisemme vastustamattoman viihdyttävää, inspiroivaa ja informoivaa kirjallisuutta. Omaperäiset ja uskaliaat kustannuspäätökset ovat aina olleet 145-vuotiaan Gummeruksen toiminnan ydin. Suhtaudumme kirjallisuuteen rakastavasti ja intohimoisesti, ja meitä ohjaavat yhteiset arvot: rohkea mieli, avara katse, tekevät kädet ja hyvä sydän.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Gummerus

Mediatiedote: 120-vuotias Marttaliitto kokosi keittotaitonsa yksiin kansiin17.1.2019 08:30Tiedote

Martat – Keittokirja (Gummerus) on konstailematon, houkutteleva ja moderni, ja se sopii jokaiseen suomalaiseen keittiöön. Kirjasta löytyy koko suomalaisen ruokaperinteen kirjo karjalanpiirakoista ja Hanna-tädin kakuista nyhtökaurakiusaukseen ja nokkossipseihin. Marttojen pitkä perinne näkyy tietoutena niin ruokahävikin vähentämisestä, villiyrttien hyödyntämisestä kuin taloudellisesta ajattelusta ruoanlaitossa.

Mediatiedote: Sally Greenin uusi Savuvarkaat-fantasiasarja alkaa16.1.2019 11:38Tiedote

Englantilainen Sally Green valloitti maailman Half Bad -menestystrilogialla, joka käännettiin ennätyksellisesti yli viidellekymmenelle kielelle. Greenin Savuvarkaat (Gummerus) aloittaa uuden eeppisiin mittoihin laajenevan YA-fantasiasarjan, jonka juonenkäänteitä on verrattu Game of Thronesiin. Valtakuntien välinen rauha järkkyy ja viisi nuorta saavat huomata, etteivät Pitorian Pohjoisylängöllä elävät paholaiset olekaan vaaroista pahimpia.

Mediatiedote: Pystyyn, kuolleet! avaa Fred Vargasin Kolme evankelistaa -sarjan15.1.2019 09:00Tiedote

Ranskalainen pitkän linjan dekkaristi Fred Vargas hurmaa lukijan lämpimällä huumorilla ja hykerryttävän omaperäisillä henkilöhahmoilla. Pystyyn, kuolleet! (Gummerus) on Kolme evankelistaa -sarjan avausosa, jossa boheemit historiantutkijat Mathias, Marc ja Lucien ajautuvat ratkaisemaan arvoituksellisia rikoksia. Ranskan arvostetuimman jännityskirjailijan kirjoja on myyty maailmanlaajuisesti yli 10 miljoonaa kappaletta, ja niitä on käännetty 45 kielelle.

Mediatiedote: Onko self help -oppaista todella apua elämänmuutokseen?11.1.2019 10:53Tiedote

Lontoolaisen Marianne Powerin Rikkaaksi, hoikaksi, naimisiin (Gummerus) on elämänmakuinen ja yhteiskunnallinen teos onnellisuuden löytämisestä. Itseapukirjallisuuden suurkuluttajaksi tunnustautuva Power on kolmekymppinen nainen, joka paiskii töitä, yrittää olla hyvä ihminen ja maksaa vuokransa säntillisesti. Elämän tarkoitus on kuitenkin kadonnut. Power päättää lukea 12 self help -opasta ja kokeilla, millaista on elää oppaiden ohjeiden mukaisesti.

Mediatiedote: Megasuosittu viihdekirjailija Nora Roberts tekee uuden aluevaltauksen kirjoittamalla dystopiaa9.1.2019 11:40Tiedote

Romanttisen jännityksen mestari Nora Roberts tekee uuden aluevaltauksen dystooppiseen maailmaan sijoittuvalla uutuuskirjallaan Ensimmäinen vuosi (Gummerus). Ensimmäinen vuosi käynnistyy, kun maapallolla alkaa levitä hengenvaarallinen pandemia ja maailma ajautuu kaaokseen. On myös selviytyjiä ja heillä uudenlaisia, yllättäviä voimia – osa käyttää niitä hyvään, osa pahaan. Maailman suosituimpiin kirjailijoihin lukeutuvan Robertsin kirjoja on myyty kansainvälisesti yli 500 miljoonaa kappaletta, Suomessakin yli miljoona kirjaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme