Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Mera algobservationer senaste vecka i de österbottniska landskapen (NTM-centralen i Södra Österbotten)

Dela

Vecka 31 iakttogs blågröna alger eller cyanobakterier på fyra av NTM-centralen i Södra Österbottens officiella observationsplatser i Österbotten, Södra Österbotten och Mellersta Österbotten.

I insjöarna observerades en aning blågröna alger på observationsplatsen vid Suninsalmi i Ähtärinjärvi. I kustområdet gjordes observationer av små algförekomster vid Storbådan i Vörå, öster som Repskäret utanför Karleby och utanför Bergö i Malax. Blågröna alger iakttogs också på observationsplatserna för kommunernas miljö- och hälsoskydd. Vid Ähtärinsalmi i Ähtärinjärvi och på badstranden i Heimsjön i Kronoby observerades en aning blågröna alger och på badstranden i Räyringinjärvi i Veteli rikligt med blågröna alger. I Rotarys uppföljning observerades en liten algförekomst på observationsplatsen Kaskö-Kristinestad i Vackergrund i Kaskö på Tallvarpens havsområde.

Under den gångna veckan gjordes medborgarobservationer av blågröna alger både i kustområdet och i insjöarna. I Karleby observerades en aning blågröna alger väster om Ruotsalonniemi och vid stranden av Potten i Yxpila. Till alguppföljningstelefonen kom ett meddelande om en liten algförekomst vid stranden vid Paloniemi-Viitamäki i Purmojärvi. Medborgarobservationerna ger viktig tilläggsinformation och kompletterar den information som insamlas genom den nationella alguppföljningen.

Algobservationerna är ofta lokala och situationen kan förändras snabbt. Aktuell information om algsituationen finns i Järvi&Meriwiki (www.jarviwiki.fi), dit också medborgarna kan meddela sina observationer. Algobservationer som sparats i karttjänsten Vatten.fi samt med hjälp av appen Havaintolähetti syns också i Järvi&Meriwiki. Du kan spara dina egna observationer och inrätta en egen uppföljningsplats eller så kan du meddela en enstaka observation. Algsobservationer kan dessutom meddelas till NTM-centralen i Södra Österbottens alguppföljningstelefon på nummer 0295 027 990.

På miljöförvaltningens observationsplats i Hinjärv i Närpes uppmättes ytvattnets temperatur i går till 17,5 grader, och på observationsplatsen vid Halkosaari i Lappajärvi till 18,5 grader. På bägge observationsplatserna är ytvattentemperaturen något svalare än medeltalet för de senaste åren.

Blågröna alger trivs i varmt, soligt och vindstilla väder, då de kan orsaka massförekomster på vattenytan. Blågröna alger syns i vattnet som grön- eller gulaktiga korn. Blågrön algmassa som drivit in mot stranden är ofta målarfärgsaktig, och skingras då man rör i den och lämnar inte kvar att hänga på till exempel en pinne. Gör man ett test med ett vattenglas är det sannolikt fråga om blågröna alger, om grönaktiga korn stiger till ytan när vattnet har stått stilla i glaset i cirka en timme. Vatten som innehåller blågröna alger bör inte användas som tvätt-, bastu- eller bevattningsvatten och särskilt små barn samt sällskapsdjur bör hållas borta från vatten som innehåller blågröna alger.

Nyckelord

Kontakter

Järvi-meriwiki www.jarviwiki.fi
Alguppföljningstelefon 0295 027 990

Om

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Följ Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Pohjalaisvesistöissä tehty sinilevähavaintoja etenkin merialueilla (Pohjalaismaakunnat)11.8.2022 12:29:19 EEST | Tiedote

Viikolla 32 Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla sijaitsevista ELY-keskuksen virallisista levähavaintopaikoista sinilevää havaittiin kuudessa havaintopisteessä. Sinilevää havaittiin hieman Luodonjärvellä Pohjoisen luodontien itäpuolella, Kuortaneenjärvellä Länsirannan läheisyydessä, Alajärvellä Pynttärinniemessä Hauta-ahon uimarannalla, Ähtärinjärvellä Kylmälahden levähdyspaikan rannalla sekä Peränteen venevalkaman havaintopisteellä Ähtärissä.

Observationer av blågröna alger särskilt i havsområdena i Österbotten (landskapen i Österbotten)11.8.2022 12:29:18 EEST | Tiedote

Under vecka 32 observerades blågröna alger vid sex av NTM-centralens officiella observationsplatser i Österbotten, Södra Österbotten och Mellersta Österbotten. Ringa mängder blågröna alger observerades i Larsmosjön öster om Norra Larsmovägen, i Kuortaneenjärvi nära Länsiranta, i Alajärvi vid Hauta-aho badstrand i Pynttärinniemi, i Ähtärinjärvi vid stranden av rastplatsen i Kylmälahti samt vid Peränne båtstrand i Etseri.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum