HUS

Merkittävä tahdistinhoidon uutuus käyttöön Suomessa

Jaa

Suomen ensimmäinen eteistunnistukseen kykenevä johdoton sydämentahdistin on asennettu potilaalle HUSin Sydän- ja keuhkokeskuksessa. Pienikokoinen Micra AV -tahdistin tunnistaa sydämen oman rytmin eteisestä ja tahdistaa sen ohjaamana kammiota.

Uusi johdoton Micra AV -tahdistin on merkittävä innovaatio tahdistinhoidossa. Sen myötä johdoton tahdistus tulee mahdolliseksi myös eteis-kammiokatkospotilaille, jotka tarvitsevat jatkuvaa eteisohjattua kammiotahdistusta.

Sydämen tahdistus ilman johtoja minimoi tahdistininfektion riskin ja soveltuu myös niille potilaille, joille perinteisiä tahdistinjohtoja ei voida asentaa esimerkiksi laskimoreittiongelmien vuoksi.

Teknologisesti johdoton tahdistinkapseli on todellinen insinööritaidon näyte. Perinteiseen tahdistimeen verrattuna johdoton tahdistin on erittäin pienikokoinen (tilavuus 0,8 cm2, pituus 25,9 mm, paino 1,75 g). Pienestä koostaan huolimatta virtalähde kestää noin kymmenen vuotta. Laitteessa on valtava määrä tietotekniikka. Se kykenee mm. tunnistamaan eteisen toiminnan kammiosta käsin ja tarvittaessa nopeuttamaan sykettä potilaan liikkumisen mukaan.

Tahdistinkapseli viedään nivuslaskimoreittiä sydämen sisälle ja kiinnitetään nitinolihakasilla oikeaan kammioon. Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa röntgenläpivalaisua käyttäen.

Johdoton tahdistustekniikka on ollut käytössä muutaman vuoden ajan, mutta aiemmilla laitteilla ei ole voitu tunnistaa eteisen rytmiä, mikä on rajoittanut johdottoman tahdistuksen käytön lähinnä eteisvärinäpotilaisiin ja potilaisiin, joilla tahdistuksen tarve on satunnaista.

Micra AV -tahdistimen myötä on otettu merkittävä askel tahdistinteknologian kehittämisessä. Nyt entistä useampia potilaita voidaan hoitaa johdottomalla tahdistimella.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jarkko Karvonen
Kardiologi, HUS Sydän- ja keuhkokeskus
jarkko.karvonen(at)hus.fi
050 428 6728​

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme