Metsäteollisuus ry

Metsäteollisuuden tuotantomäärät laskivat viime vuonna

Jaa
Metsäteollisuuden tuotantomäärät laskivat Suomessa viime vuonna kaikkien päätuoteryhmien osalta vuoteen 2021 verrattuna. Tuotantoa painoivat alaspäin yleinen taloustilanne, alkuvuoden laaja lakko sekä paperitehtaan sulkeminen Kemissä.

Globaalia talouskasvua heikensivät vuonna 2022 Venäjän hyökkäys Ukrainaan, energiakriisi, makrotalouden epävarmuus ja heikko kuluttajaluottamus. Nämä tekijät vaikuttivat myös metsäteollisuustuotteiden kysyntään, tuotantoon ja vientiin.

Suurin muutos tapahtui paperin tuotannossa. Vuonna 2022 Suomessa tuotettiin paperia 31 prosenttia edellisvuotta vähemmän, eli 3,1 miljoonaa tonnia. Sellua tuotettiin viime vuonna Suomessa 7 miljoonaa tonnia, laskua edellisvuoteen nähden 15 prosenttia. Suhdannetilanteen lisäksi tuotantoon vaikuttivat myös alkuvuoden laaja lakko sekä paperitehtaan sulkeminen Kemissä syyskuussa 2021.

Paperin tuotanto on ollut laskussa jo useita vuosia. Kartongin tuotantomäärä sen sijaan on ollut pitkään nousussa ohittaen ensimmäistä kertaa paperin tuotantomäärän viime vuonna.

Sahatavaran osalta tuotanto oli kuusi prosenttia ja vanerin tuotanto kaksi prosenttia pienempi vuoteen 2021 verrattuna. Sahatavaraa tuotettiin viime vuonna 11,2 miljoonaa kuutiometriä ja vaneria 1,1 miljoonaa kuutiometriä.

Vuoden 2022 viimeisen kvartaalin aikana kaikkien päätuoteryhmien tuotantomäärät laskivat edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattua. Loka-joulukuussa paperin tuotantomäärä laski 18 prosenttia, kartongin 10 prosenttia ja sahatavaran seitsemän prosenttia. Sellun tuotantomäärä laski yhden prosentin.

- Muutoksia ei voi pitää yllätyksenä. Myös muualla Euroopassa metsäteollisuuden päätuoteryhmien tuotantomäärät olivat laskusuunnassa, erityisesti vuoden jälkipuoliskolla. Kuluttajakäyttäytymisen muutokset selittävät esimerkiksi paperin tuotantomäärän laskun. Vaikka tulevaisuus pitää juuri nyt sisällään monia markkinaepävarmuuksia, näyttää metsäteollisuustuotteiden kysyntä pidemmällä aikavälillä maailmanmarkkinoilla hyvältä ja kestävältä, kertoo Metsäteollisuus ry:n pääekonomisti Maarit Lindström.

- Metsäteollisuuden tuotteiden kasvavaa kysyntää maailmalla tukevat muuan muassa kaupungistuminen, muutokset väestörakenteessa ja digitalisaatio. Päästövähennys- ja hiilineutraalisuus- sekä kiertotaloustavoitteet ohjaavat niin ikään valitsemaan kestävästi tuotettuja ja uusiutuvista raaka-aineista valmistettuja tuotteita, hän jatkaa.

Lisätietoja: Maarit Lindström, pääekonomisti, Metsäteollisuus ry, 040 531 8262, maarit.lindstrom@forestindustries.fi

Suomi on maailman suurimpia sellun, paperin ja kartongin tuottajia sekä Euroopan kärkeä sahatavaran tuottajana. Metsäteollisuuden laaja kotimainen arvoketju työllistää noin 74 000 suomalaista ja vastaa noin viidenneksestä maamme tavaraviennistä. Suomalainen metsäteollisuus tunnetaan myös metsävaroja kasvattavasta osaamisestaan sekä uutta luovista innovaatioistaan. Metsäteollisuus ry toimii 72 metsäteollisuusyrityksen elinkeino- ja työelämäpoliittisena edunvalvojana.

Internet: www.metsateollisuus.fi
Twitter: http://twitter.com/metsateollisuus

________________________________________________________________________

Internet: www.forestindustries.fi

Finland is one of the world's largest producer of pulp, paper and paperboard in addition to being one of Europe's largest producers of sawn timber. The forest industry directly and indirectly employs approximately 74,000 people. The industry's multiplier effects extend broadly into surrounding society. Finland has a unique opportunity to pioneer the bioeconomy thanks to the abundant forest resources, sustainable forestry practices and the first-rate expertise and competence of the forest cluster as a whole.

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Metsäteollisuus ry
Metsäteollisuus ry
Snellmaninkatu 13
00170 Helsinki

09 132 61, forest@forestindustries.fihttp://www.metsateollisuus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Metsäteollisuus ry

Puukaupassa vilkas kevät; menestyvä metsäsektori on koko maan etu22.5.2023 09:40:56 EEST | Tiedote

Metsäteollisuus ry:n jäsenyritykset ostivat tammi-huhtikuussa puuta yksityismetsistä 11,5 miljoonaa kuutiota. Määrä on 20 prosenttia enemmän kuin viiden vuoden vastaavan ajan keskiarvo. ‍Tammi-huhtikuussa kuitupuun ostomäärä oli 5,9 ja tukkien ostomäärä 5,1 miljoonaa kuutiota. Viiden vuoden keskiarvoon verrattuna kuitupuun ostomäärä oli 16 prosenttia ja tukkien 24 prosenttia suurempi. Kantohinnat olivat huhtikuussa merkittävästi korkeammalla tasolla kuin vuosi sitten. Edellisen vuoden huhtikuuhun verrattuna tukkien kantohinnat olivat 15–24 prosenttia korkeammalla ja kuitupuiden kantohinnat olivat 38–48 prosenttia korkeammat kuin vuosi sitten. Huhtikuussa mäntytukista maksettiin keskimäärin 74 euroa kuutiolta hinnan vaihdellessa alueittain ja hakkuutavoittain 39 ja 79 euron välillä. Kuusitukin keskihinta oli 77 euroa kuutiolta, ja hinta vaihteli 44 ja 80 euron välillä. Koivutukin keskihinta oli puolestaan 57 euroa kuutiolta 37 ja 63 euron hintavaihteluvälillä. Kuitupuiden keskikantohint

Suomen metsäkeskuksen mittaukset antavat epätarkan kuvan ensiharvennusten laadusta Keski-Suomessa30.3.2023 11:53:09 EEST | Tiedote

Maastossa tehdyt ensiharvennusten tarkistusmittaukset antavat selvästi paremmat tulokset metsään jäävän puuston määrästä kuin Suomen metsäkeskuksen aiemmin esittämät tiedot kertovat. Lisäksi ajourien välit olivat pidemmät. Metsäteollisuus ry:n jäsenten tekemät tarkastukset tehtiin metsäkeskuksen Keski-Suomessa loppuvuonna 2022 toteutetun erillisselvityksen pohjalta. Viranomaisen toteuttaman laadunarviointimenetelmän luotettavuutta tulee parantaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme