Metsäteollisuus ry

Metsäteollisuus pitää hyvänä, että EU-parlamentti kannattaa komission esitystä vuoden 2030 nielutavoitteeksi

Jaa

Euroopan parlamentti esittää LULUCF-asetuksen vuoden 2030 nielutavoitteeksi 310 Mt. Parlamentin äänestyksessä kaatui ympäristövaliokunnan pohjaesitys maankäyttösektorin nielutavoitteeksi 310 Mt + 50 Mt vuoteen 2030 mennessä. Metsäteollisuus pitää esitystä hyvänä, vaikkakin erittäin kunnianhimoisena.

Euroopan parlamentti äänesti maankäyttösektorin ilmastovaikutuksia säätelevästä LULUCF-asetuksesta 8.6. pidetyssä täysistunnossa. Äänestys toteutettiin parlamentin ympäristövaliokunnan valmisteleman mietinnön pohjalta. Valiokunnan valmistelutyötä johti parlamentaarikko Ville Niinistö.

- Metsäteollisuus pitää hyvänä, että parlamentti kallistui kannattamaan komission esitystä vuoden 2030 nielutavoitteeksi. Asetettu tavoite on edelleen erittäin kunnianhimoinen. Tämä edellyttää, että kaikki nieluja kasvattavat toimet, myös hiiliviljelytoimenpiteillä muodostettavat, auttavat valtioita pääsemään tavoitteeseen, toteaa Metsäteollisuus ry:n EU-metsäasioiden päällikkö Maija Rantamäki.

Jäsenvaltioiden ilmoittama vuotuinen kokonaisnettonielu maankäyttösektorilta oli noin -268 Mt CO2 vuosina 2016–2018, mikä tarkoittaa, että maankäyttösektorin nieluja tulisi lisätä 15 % alle kymmenessä vuodessa. Myös Suomessa joudutaan tekemään merkittäviä toimenpiteitä, jotta vuoden 2030 nielutavoite saavutetaan.

- EU-alueen tulee olla ilmastolain mukaan hiilineutraali vuonna 2050. Maankäyttösektorin nieluilla on tässä työssä tärkeä, mutta rajallinen rooli. EU:n ilmastopolitiikan päätavoitteena tulee olla fossiilisten päästöjen vähentäminen, ei niiden kompensoiminen maankäyttösektorin nieluilla, korostaa Rantamäki.

Nielujen vuosittainen vaihtelu voi olla suurta, ja metsätuhojen uhka kasvattaa epävarmuutta. Aktiivisella ja kestävällä metsänhoidolla edistetään metsien terveyttä ja vahvistetaan niiden kasvua.

Asetuksen soveltamisalaa ei laajenneta

Metsäteollisuus ry pitää myös tärkeänä, että parlamentti ei kannata LULUCF-asetuksen soveltamisalan laajentamista koskemaan myös taakanjakosektorin maatalouden metaani- ja typpidioksidipäästöjä. Parlamentin kannan mukaan maankäyttösektorin maatalouden päästöt sisältävää AFOLU-sektoria ei muodosteta.

EU-jäsenmaiden väliset neuvottelut nieluista ovat vielä kesken. Jäsenmaiden kannan varmistuttua, neuvosto, komissio ja parlamentti neuvottelevat asetuksesta ennen sen lopullista julkaisua.


Lisätietoja:

Maija Rantamäki, 040 828 3012


Suomi on maailman suurimpia sellun, paperin ja kartongin tuottajia sekä Euroopan kärkeä sahatavaran tuottajana. Metsäteollisuuden laaja kotimainen arvoketju työllistää noin 100 000 suomalaista ja vastaa noin viidenneksestä maamme tavaraviennistä. Suomalainen metsäteollisuus tunnetaan myös metsävaroja kasvattavasta osaamisestaan sekä uutta luovista innovaatioistaan. Metsäteollisuus ry toimii 72 metsäteollisuusyrityksen elinkeino- ja työmarkkinapoliittisena edunvalvojana.

Internet: www.metsateollisuus.fi
Twitter: http://twitter.com/metsateollisuus

_______________________________________________________________________

Internet: www.forestindustries.fi

Finland is one of the world's largest producer of pulp, paper and paperboard in addition to being one of Europe's largest producers of sawn timber. The forest industry directly and indirectly employs approximately 100,000 Finns. The industry's multiplier effects extend broadly into surrounding society. Finland has a unique opportunity to pioneer the bioeconomy thanks to the abundant forest resources, sustainable forestry practices and the first-rate expertise and competence of the forest cluster as a whole.

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Metsäteollisuus ry
Metsäteollisuus ry
Snellmaninkatu 13
00170 Helsinki

09 132 61, forest@forestindustries.fihttp://www.metsateollisuus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Metsäteollisuus ry

Alkuvuoden puukauppa neljänneksen hiljaisempaa edellisvuoteen verrattuna17.5.2022 12:05:43 EEST | Tiedote

‍Metsäteollisuus ry:n jäsenyritykset ostivat tammi-huhtikuussa puuta yksityismetsistä 7,4 miljoonaa kuutiota, mikä on 24 prosenttia vähemmän kuin edellisen vuoden vastaavana aikana. Vuosi Kuitupuu Tukit Muut Kokonaismäärä Muutos 2022 3,8 milj. m³ 3,2 milj. m³ 0,4 milj. m³ 7,4 milj. m³ - 24 % 2021 4,8 milj. m³ 4,6 milj. m³ 0,4 milj. m³ 9,8 milj. m³ ‍Tammi-huhtikuussa kuitupuun ostomäärä oli 20 prosenttia vähemmän ja tukkien 29 prosenttia kuin viime vuoden vastaavana aikana. - Kysyntää kotimaiselle puulle on ja odotamme tarjonnankin loppuvuodesta vilkastuvan merkittävästi, toteaa Metsäteollisuus ry:n metsäjohtaja Karoliina Niemi. ‍Kantohinnat ennallaan ‍Havutukkien kantohinnat olivat huhtikuussa 2 prosenttia korkeammat kuin maaliskuussa. Koivutukin kantohinta oli samalla tasolla kuin maaliskuussakin. Kuitupuiden kantohinnat olivat 1–2 prosenttia korkeammalla kuin maaliskuussa. 2022 huhtikuu Mäntytukki Kuusitukki Kuitupuu Keskihinta 63 € m³ 67 € m³ 18-20 € m³ Vaihteluväli 40-67 € m³ 40-70

Raportti: Näin Suomi voittaa kilpailun vihreistä investoinneista ja työpaikoista – seuraavalle hallitukselle kuuden kohdan korjauslista5.5.2022 09:00:00 EEST | Tiedote

Teollisuuspolitiikka on tehnyt näyttävän paluun kansainväliseen keskusteluun viime vuosien aikana. Vientiteollisuuden tilaama raportti kertoo, kuinka Suomi voi pärjätä uudenlaisen teollisuuspolitiikan aikakaudella ja voittaa kilpailun vihreistä investoinneista ja työpaikoista. Risto E.J. Penttilän johdolla valmisteltu raportti esittelee erilaisia skenaarioita, johtopäätöksiä ja kuuden kohdan korjauslistan seuraavalle hallitukselle. Avain menestykseen on huolehtia yritysten toimintaedellytyksistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme