Metsäteollisuus ry

Metsäteollisuus ry kartoitti: huoli tulevaisuuden osaajista on aiheellinen

Jaa

Metsäteollisuus ry kartoitti jäsenyritystensä osaavan työvoiman saatavuutta vuoden 2018 lopussa. Tavoitteena oli selvittää, millaista osaamista on ollut haastava saada. Kysely tehtiin ensimmäistä kertaa ja vastausten kattavuus ylsi 65 prosenttiin jäsenyritysten henkilöstömäärästä laskettuna.

– Vastauksista on nähtävissä, että tarve monipuolisesta osaamista on ja alan vetomaisuuden lisäämisessä on vielä tehtävää, alustaa Metsäteollisuus ry:n osaamisen ja koulutuksen päällikkö Soile Koriseva ja jatkaa: Isoin tarve osaavan työvoiman saatavuudesta ilmenee alueellisesti ja etenkin kasvukeskusten ulkopuolella, minne osaajia on vaikeampi saada.

Hyvä markkinatilanne on nostanut kilpailua hyvistä osaajista. Samalla nähtävissä on ammattiosaamisen tason vaatimusten nousu ylipäänsä.

– Kyselyn vastaukset tukevat tässä yleistä trendiä. Pelkällä peruskoululla ei enää pärjää, vaan taustalla on oltava vähintään ammatillinen perustutkinto, millä lähdetään liikkeelle.

Metsäteollisuudesta eläköityy seuravan kymmenen vuoden aikana neljännes, eli noin 10 000 henkilöä. Samalla ala uudistuu ja uudet investoinnit kasvattavat myös osaajien tarvetta. Kun huomioidaan koko puunjalostuksen arvoketju, työllistää metsäteollisuus yhteensä noin 140 000 henkilöä. Arvoketjussa tarvetta on erityisesti puutavara-auton kuljettajista ja metsäkoneen kuljettajista. (Metsäteho, Savotta 2025- laskelmat).

Rekrytoinneissa haastetta niin ammatillisista osaajista kuin korkeakoulun suorittaneista

Metsäteollisuus ry:n kyselyosoittaa, että osaamista on ollut haastava saada etenkin kunnossapito- ja huoltotehtäviin, valmistus- ja käyttötehtäviin sekä tutkimus- ja tuotekehitystehtäviin.

Työntekijöiden osalta rekrytoinnissa haasteita on ollut etenkin sähkö- ja automaatioalan, prosessiteollisuuden ja puualan ammattilaisista, kun taas toimihenkilöpuolella etenkin kone- ja sähkötekniikan insinöörejä sekä puunjalostustekniikan diplomi-insinöörejä tarvitaan.

– Nämä ovat todellisia haasteita, joihin haluamme vastata niin koulutuspoliittisilla keinoilla kuin vetovoimaa lisäämällä, Koriseva täydentää.

Merkityksellistä työtä tarjolla vastuullisissa yrityksissä

Oppisopimus on tärkeä kanava uuden työvoiman kouluttamisessa ja jo olemassa olevan henkilöstön osaamisen ylläpitämisessä. Metsäteollisuuden yritykset ovatkin nähneet oppisopimuksen hyvänä kanavana osaavan työvoiman takaamiseksi ja kantavat laajalti vastuuta henkilöstön osaamisen kehittämisestä. Oppisopimus on käytössä kaikissa Metsäteollisuus ry:n suurissa jäsenyrityksissä, jotka kattavat henkilömäärältään 80 % koko toimialasta.

– Kaikilla metsäteollisuuden alalla toimivilla on vielä työsarkaa tuoda yhdessä esille metsäteollisuuden monipuoliset, merkitykselliset uramahdollisuudet. Metsäteollisuudessa pääsee osaksi niitä ratkaisuja, joita ympäristön ja kestävän huomisen eteen tehdään.

Lisätietoja:
Soile Koriseva
päällikkö, koulutus ja osaaminen
Metsäteollisuus ry
044 509 7590

 

Suomi on yksi maailman suurimmista sellun, paperin ja kartongin tuottajista sekä Euroopan suurimpia sahatavaran tuottajia.

Metsäteollisuus työllistää suoraan ja välillisesti noin 140 000 suomalaista. Alan kerrannaisvaikutukset ulottuvat laajasti ympäröivään yhteiskuntaan. Suomella on ainutlaatuiset mahdollisuudet nousta biotalouden suunnannäyttäjäksi runsaiden metsävarojensa, kestävän metsätalouden ja koko metsäklusterin eturivin osaamisen ansiosta.

Viestintäkontakti: 
Mika Mäkinen, viestintäjohtaja, 050 555 3425

Internet: www.metsateollisuus.fi
Twitter: http://twitter.com/metsateollisuus

________________________________________________________________________

Internet: www.forestindustries.fi

Finland is one of the world's largest producer of pulp, paper and paperboard in addition to being one of Europe's largest producers of sawn timber.

The forest industry directly and indirectly employs approximately 140,000 Finns. The industry's multiplier effects extend broadly into surrounding society.

Finland has a unique opportunity to pioneer the bioeconomy thanks to the abundant forest resources, sustainable forestry practices and the first-rate expertise and competence of the forest cluster as a whole.

Contact in Communications:
Mika Mäkinen, Communications Director, mobile +358 50 555 3425

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Metsäteollisuus ry
Metsäteollisuus ry
Snellmaninkatu 13
00170 Helsinki

09 132 61, forest@forestindustries.fihttp://www.metsateollisuus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Metsäteollisuus ry

Neuvottelut mekaanisen metsäteollisuuden työehtosopimuksesta alkoivat8.10.2019 13:01:00 EESTTiedote

Metsäteollisuus ry ja Teollisuusliitto aloittivat tiistaina 8. lokakuuta neuvottelut mekaanisen metsäteollisuuden uudesta työehtosopimuksesta. Osapuolten yhteisenä tavoitteena on saada uusi sopimus aikaan nykyisen sopimuksen voimassa ollessa. Voimassa oleva mekaanisen metsäteollisuuden työehtosopimus päättyy 30. marraskuuta. Mekaanisen metsäteollisuuden työehtosopimuksen piirissä on noin 10 000 työntekijää. Lisätietoja: Teollisuusliiton sektorijohtaja Jyrki Alapartanen, puh. 040 587 7563 Metsäteollisuus ry:n työmarkkinapäällikkö Mikko Lehtonen, p. 040 334 6585 Suomi on yksi maailman suurimmista sellun, paperin ja kartongin tuottajista sekä Euroopan suurimpia sahatavaran tuottajia. Metsäteollisuus ja metsätalous työllistävät suoraan ja välillisesti noin 140 000 suomalaista. Alan kerrannaisvaikutukset ulottuvat laajasti ympäröivään yhteiskuntaan. Suomella on ainutlaatuiset mahdollisuudet nousta biotalouden suunnannäyttäjäksi runsaiden metsävarojensa, kestävän metsätalouden ja koko metsäk

Neuvottelut paperiteollisuuden työehtosopimuksesta alkavat lokakuussa17.9.2019 09:25:56 EESTTiedote

Metsäteollisuus ry ja Paperiliitto r.y. ovat sopineet aloittavansa neuvottelut uudesta työehtosopimuksesta. Neuvottelut aloitetaan keskiviikkona 16. lokakuuta. Osapuolten yhteisenä tavoitteena on saada uusi sopimus aikaan nykyisen sopimuksen voimassa ollessa. Voimassa oleva paperiteollisuuden työntekijöiden työehtosopimus päättyy 30. marraskuuta. Metsäteollisuus ry ja Paperiliitto r.y. pyrkivät takaamaan sopimiselle hyvän ilmapiirin ja neuvottelurauhan. Osapuolet ovat sopineet, että neuvotteluja ei käydä julkisuudessa. Lisätietoja Paperiliitto r.y., puheenjohtaja Petri Vanhala, p. 0400 759 872 Metsäteollisuus ry, työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén, p. 040 746 3687 Suomi on yksi maailman suurimmista sellun, paperin ja kartongin tuottajista. Metsäteollisuus ja metsätalous työllistävät välilliset vaikutukset huomioiden noin 140 000 suomalaista. Internet: http://www.metsateollisuus.fi www.metsateollisuus.fi Twitter: http://twitter.com/metsateollisuus _________________________________________

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme