Jyväskylän yliopisto

Metsätieteilijöiden palkitsema professori Mikko Mönkkönen: ”Hakkuiden lisääminen edellyttää merkittävää lisäystä suojelualueisiin”

Jaa

Suomen Metsätieteellinen Seura on myöntänyt ansiomitalin metsien monimuotoisuutta edistävästä tutkimuksesta Jyväskylän yliopiston professori Mikko Mönkköselle. Soveltavan ekologian professori Mönkkönen on tutkinut, miten pohjoisia havumetsiä on hoidettava niin että niiden monimuotoisuus säilyy.

Professori Mikko Mönkkösen mukaan hyvällä aluelliseella metsien käytön suunnitulla vähennetään hakkuiden haittoja ja turvataan metsien monimuotoisuus. Kuva: Petteri Kivimäki
Professori Mikko Mönkkösen mukaan hyvällä aluelliseella metsien käytön suunnitulla vähennetään hakkuiden haittoja ja turvataan metsien monimuotoisuus. Kuva: Petteri Kivimäki

Seuran mukaan tunnustus on ansiokkaasta työstä metsätieteiden hyväksi. 

 ”Oma taustani on ekologisessa tutkimuksessa ja iloitsen tästä huomionosoituksesta erityisesti siksi, että katson sen tunnustukseksi tutkimusryhmäni monitieteiselle tutkimukselle", sanoo Mikko Mönkkönen, joka on matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan dekaani.

Mönkkösen saama mitali on pronssinen Cajander-mitali.  Seura jakoi huomionosoituksia seuran 110-vuotisen toiminnan kunniaksi järjestetyssä juhlaseminaarissa perjantaina Helsingissä. 

Mönkkönen vaatii monipuolisempia menetelmiä metsänhoitoon

Mikko Mönkkösen tutkimus on paljastanut selviä ristiriitoja metsien eri käyttömuotojen välillä.

Tutkimus on myös osoittanut, että yhteiskunnan kokonaisedun kannalta on kannattavaa lisätä merkittävästi suojeltujen metsien määrää. Hyvän suunnittelun avulla suojelusta saadaan suurin mahdollinen vaikuttavuus mahdollisimman vähäisin kustannuksin.
 
”Maisematason suunnittelu mahdollistaa sekä suuren puuntuotannon että monimuotoisuuden ja ekosysteemipalvelujen turvaamisen. Hyvällä ja monitavoitteisella, alueellisen tason metsien käytön suunnittelulla voidaan metsien hakkuiden kielteisiä vaikutuksia vähentää. Metsänhoidon ja kasvatusmenetelmien monipuolistaminen ovat avainasemassa”, kiteyttää professori Mikko Mönkkönen.

Metsien käsittely ensisijaisesti puuntuotannon tarpeisiin alentaa merkittävästi mahdollisuuksia ylläpitää metsäluonnon elonkirjoa. Samalla vähenevät metsien muut hyödyt ihmiselle.

”Hakkuiden lisääminen edellyttää merkittävää lisäystä suojelualueisiin”

Mönkkösen mukaan metsien käytön kestävyys edellyttää metsien kiertoajan muutoksia, säästöpuiden lisäämistä ja jatkuvapeitteisen metsänkasvatuksen eli eri-ikäisrakenteisen metsänhoidon osuuden kasvattamista.

Mönkkönen on osallistunut vilkkaana käyvään keskusteluun sopivasta ja kestävästä metsähakkuiden tasosta. Hänen mukaansa jo nykyisellä tasolla metsien hakkaaminen ja harventaminen on suurin yksittäinen uhkatekijä luonnon monimuotoisuudelle.
 
”Suomen metsien hakkuiden lisääminen nykyisestä ekologisesti kestävästi on mahdotonta ilman merkittävää lisäystä metsien suojelussa ja alueellisessa metsäsuunnittelussa. Hakkuutason nostaminen nykytasosta vähentäisi edelleen uhanalaisten lajien elinympäristöjen ja resurssien, esimerkiksi lahopuun määrää merkittävästi. Samalla pienenisi metsien hiilinielu, mikä vaikeuttaisi tavoitetta rajoittaa ilmaston lämpenemistä 1.5 asteeseen”, Mönkkönen arvioi.

Linkki palkinnon myöntäjän sivuille: http://www.metsatieteellinenseura.fi/

Lisätietoja:

Professori Mikko Mönkkönen, mikko.monkkonen@jyu.fi, puh. +358 50 441 3682

Tiedottaja Tanja Heikkinen, tanja.s.heikkinen@jyu.fi , puh. +3358 50 581 8351

https://www.jyu.fi/science/fi

Facebook: jyuscience Twitter: jyscience

Avainsanat

Kuvat

Professori Mikko Mönkkösen mukaan hyvällä aluelliseella metsien käytön suunnitulla vähennetään hakkuiden haittoja ja turvataan metsien monimuotoisuus. Kuva: Petteri Kivimäki
Professori Mikko Mönkkösen mukaan hyvällä aluelliseella metsien käytön suunnitulla vähennetään hakkuiden haittoja ja turvataan metsien monimuotoisuus. Kuva: Petteri Kivimäki
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 24.5.2019: Unkarin kansakuntaa rakennettiin sisäisten ja ulkoisten uhkakuvien varaan16.5.2019 08:00:00 EESTTiedote

Unkarin hallitus korostaa politiikassaan kansakunnan sisäisiä vihollisia ja ulkoisia uhkakuvia. Historiantutkimus osoittaa, että näin on Unkarin politiikassa menetelty ennenkin: sata vuotta sitten vallankumousten kolhiman maan parlamentissa kansakunnan koettelemukset olivat erottamaton osa poliittista keskustelua. Tuolloin hallitus käytti vallankumousten traumaattista muistoa osoittaakseen, että oppositio ei edustanut todellista unkarilaisuutta ja ollut siksi kelvollinen osallistumaan politiikkaan.

Osaamista Kokkolasta Singaporeen15.5.2019 14:42:57 EESTTiedote

Kuluvalla viikolla Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksessa kouluttautuu ryhmä singaporelaisia fysioterapeutteja ja liikunnanohjaajia. Singaporelaiset koulutetaan toimintakyvyn ja kuntotason arvioinnin tekemiseen mittauslaitteiden avulla sekä voimaharjoittelun toteuttamiseen senioreille. Ryhmä on jo kuudes, joka kouluttautuu GymTonic -kehittämishankkeessa. Hankkeessa viedään kokkolalaista teknologiaa ja osaamista noin 25 singaporelaiseen vanhustenkeskukseen teemalla liikunta lääkkeenä. Tähän mennessä yli 60 henkilöä on saanut koulutusta runsaan viikon kestävässä tilauskoulutuksessa. Tällä kertaa mukana koulutuksessa on 11 koulutettavaa ja GymTonic hankkeen singaporelainen projektivastaava. –Hanke on ainutlaatuinen teknologia- ja koulutusvientihanke alueen yrityksille ja yliopistokeskukselle, iloitsee Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen projektipäällikkö Magnus Björkgren. GymTonic -hanke on Singaporelaisen Lien Foundation säätiön rahoittama tutkimus- ja kehittämishanke. Kokkolalaisyrit

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme