HUS

MeVac – Meilahden rokotetutkimuskeskus aloittaa HUSissa

Jaa

HUSin ja Helsingin yliopiston uudessa rokotetutkimuskeskuksessa tehdään rokoteyhtiöiden tilaustutkimuksia sekä tutkijoiden käynnistämiä tutkimuksia.

HUS tarjoaa ihanteelliset olosuhteet rokotetutkimukselle, sillä sen väestöpohjana on 2,1 miljoonan asukkaan suurpiiri. Joidenkin harvinaisten tai vaativaa hoitoa edellyttävien sairauksien osalta HUS palvelee koko maata.
 
Tutkimustyöllä kehitetään uusia ja parempia rokotteita sekä testataan olemassa olevien rokotteiden soveltuvuutta erityisryhmien, kuten autoimmuunitauteja sairastavien, raskaana olevien, lasten tai iäkkäiden suojaamiseen.
 
- Perusterveiden lisäksi voimme tutkia yliopistosairaalan erityisryhmien potilaita, kertoo MeVacin johtaja, infektiosairauksien professori Anu Kantele.
 
- Rokotteet antavat tartuntatauteja vastaan pitkäaikaisen, jopa elinikäisen suojan eli immuniteetin. Rokotteita voidaan antaa pistoksina, nenäsuihkeina tai suun kautta. Uusia annostelumuotoja kehitetään jatkuvasti.
 
- Rokotteilla on saatu hävitettyä maailmasta isorokko, ja poliokin on katoamassa. Myös monien muiden vakavien sairauksien aiheuttamat kuolemat ja pysyvät jälkiseuraukset ovat vähentyneet merkittävästi. Tämä ei olisi ollut mahdollista ilman jatkuvaa kehitystyötä, mainitsee Kantele.
 
Rokotetutkimukseen osallistuvat pääsevät mukaan terveyden parantamiseen tähtäävään kehitystyöhön ja parantavat samalla omaa rokotesuojaansa.
 
- Seuraavaksi rekrytoidaan yli 50-vuotiaita vyöruusun sairastaneita tutkittavia vyöruusurokotetutkimukseen. Vapaaehtoisia haetaan tutkimukseen, jossa selvitetään, miten kolera- ja lavantautirokotteiden antaminen yhtä aikaa vaikuttaa syntyvään immuunipuolustukseen.
 
MeVacin meneillään olevista rokotetutkimuksista kerrotaan HUSin internetsivuilla. Siellä neuvotaan, kuinka tutkimuksiin voi hakeutua mukaan.
 
Rokotetutkimuksiin osallistuminen on vapaaehtoista, eikä siitä makseta rahallista korvausta. Rokotteet ja tutkimuskäynnit ovat ilmaisia.

Yhteyshenkilöt

Anu Kantele
MeVacin johtaja, infektiosairauksien professori
050 427 0203 (9.4.2019 klo 16 jälkeen)
anu.kantele@hus.fi

Kuvat

Lataa
Infektiosairauksien professori, MeVacin johtaja Anu Kantele
Infektiosairauksien professori, MeVacin johtaja Anu Kantele
Lataa
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Päivitystyö aiheutti hidastumista ja toimintakatkoja HUSin potilastietojärjestelmään15.4.2019 17:18:23 EESTTiedote

HUSin potilastietojärjestelmä Uranukseen tehtiin kuluneena viikonloppuna suunniteltu päivitys. Päivitys sujui suunnitelmien mukaan, mutta maanantaiaamuna ennen kello yhdeksää käyttäjämäärien kasvettua alkoi ilmetä kirjautumisongelmia ja järjestelmän hitautta. Ongelmaa ryhdyttiin selvittämään korkealla prioriteetilla. Käyttäjiä ohjeistettiin siirtymään jatkuvuussuunnitelman mukaiseen toimintaan, joka käytännössä tarkoittaa käsin kirjaamista. Puoleen päivään mennessä ongelman syy oli saatu selville ja järjestelmän toiminta saatiin palautettua väliaikaisratkaisulla. Valitettavasti ongelmat alkoivat uudelleen iltapäivällä. Kello 16 mennessä potilastietojärjestelmän toiminta on taas saatu palautettua, mutta lopullinen korjaus on vielä tekemättä. - Potilastietojärjestelmän ongelmat ovat vaikeuttaneet ja hidastaneet potilaiden hoitoa. Yksittäisiä vastaanottoja ja toimenpiteitä on jouduttu perumaan päivän aikana, johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kertoo. Siihen saakka kunnes ongelmaan saadaan

Suu- ja hammassairauksien ilta- ja viikonloppupäivystys muuttaa Haartmanin sairaalaan 15.4.2019 / Kvälls- och veckoslutsjouren inom mun- och tandvård flyttar till Haartmanska sjukhuset 15.4.201912.4.2019 15:40:32 EESTTiedote

Suu- ja hammassairauksien ilta- ja viikonloppupäivystys päättyy Kirurgisessa sairaalassa 14.4.2019. Päivystystoiminta jatkuu Haartmanin sairaalassa 15.4.2019. Haartmanin sairaalan osoite on Haartmaninkatu 4, rakennus 12. Suusairauksien terveydenhuollon virka-ajan ulkopuolinen päivystys palvelee pääkaupunkiseudun kuntien (Helsinki, Vantaa, Espoo, Kirkkonummi, Kauniainen, Sipoo) asukkaita arki-iltaisin sekä lauantaisin, sunnuntaisin ja arkipyhinä. Suusairauksien virka-ajan ulkopuolinen päivystys on tarkoitettu kaikille kiireellistä ensiapuhoitoa tarvitseville potilaille. Hoidon tarpeen kiireellisyys arvioidaan puhelimessa. Hammaslääkäripäivystykseen hakeudutaan soittamalla ajanvarauksen puhelinnumeroon 09 471 71110. Arki-iltana ajanvaraus toimii klo 14.00 – 21.00. Lauantaisin, sunnuntaisin ja arkipyhinä ajanvaraus toimii klo 8.00 – 21.00. Yöpäivystys Suu- ja hammassairauksien yöpäivystys toimii klo 21.00-7.00, Töölön sairaalan tapaturma-asemalla suu- ja leukakirurgian päivystyksen yhteyd

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme