MIELI Suomen Mielenterveys ry

MIELI ry ja mielenterveysjärjestöt: Sateenkaarinuorten itsemurhariskiä on ehkäistävä

Jaa

MIELI ry ja muut mielenterveysjärjestöt vaativat toimia sateenkaarinuorten mielenterveyden tukemiseksi ja itsemurhien ehkäisemiseksi.

“Tarvitsemme osaamista seksuaalisen ja sukupuolisen moninaisuuden sekä sateenkaarinuorten kohtaamiseen niin, että he tulevat tunnustetuiksi ja arvostetuiksi omissa yhteisöissään. Esimerkiksi oppilaitosten tulisi kyetä tunnistamaan sateenkaarinuorten erityistarpeet, osata tukea heidän mielenterveyttään, ja torjua kiusatuksi tuleminen”, sanoo kriisipalveluiden johtaja Outi Ruishalme MIELI Suomen mielenterveys ry:stä.

“Samalla sateenkaarinuorten itsetuhoisuusriskit on tunnistettava entistä paremmin. Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöön kuuluvat tarvitsevat riittäviä mielenterveyden tukipalveluita”, sanoo Ruishalme.

Itsetuhoinen käyttäytyminen tai ajatukset ovat selvästi yleisempiä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien nuorten keskuudessa, kävi ilmi Nuorisotutkimusseuran tutkimuksesta vuodelta 2014.

Myös THL:n kouluterveyskyselyn mukaan sateenkaarinuoret kohtaavat mielenterveyden ongelmia ja kiusaamista huomattavasti useammin kuin muut nuoret. Kouluterveyskyselyssä nuoret kertoivat kokevansa terveydentilansa huonommaksi, ja raportoivat kokevansa enemmän ahdistusta.

Sateenkaarinuoret kärsivät yleisemmin kiusaamisesta, uhkailusta ja väkivallasta. Erilaiset kiusaamis-, uhkailu- ja väkivaltakokemukset olivat yleisiä erityisesti pojilla. Koulukiusatuksi vähintään kerran viikossa joutui lukiossa 7 prosenttia ja ammatillisissa oppilaitoksissa 16 prosenttia sateenkaaripojista. Sateenkaarinuoret kokivat muita nuoria harvemmin voivansa avautua asioistaan tai huolistaan muille.

Itsetuhoisuuden ja ahdistuneisuuden taustalla on usein muita yleisempi riski syrjinnän ja väkivallan kokemiseen ja haasteet lähisuhteissa esimerkiksi silloin, jos läheisiltä ei saa tukea ja hyväksyntää. Tästä syystä tarvitaan mielenterveyden huomioimista, sensitiivisyyttä ja riittävää tukea.


Akavan sairaanhoitajat ja Taja ry
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry
Kaksisuuntaiset ry
KoKoA -Koulutetut Kokemusasiantuntijat ry

Kukunori Ry
Mielenterveyden keskusliitto MTKL
Mielenterveysomaisten keskusliitto FinFami
Mielenterveysyhdistys HELMI ry
MIELI Suomen Mielenterveys ry
Nuorten mielenterveysseura - Yeesi ry
Nyyti ry
Psykosociala förbundet rf

Sexpo
Suomen Klubitalot ry
Suomen lastenpsykiatriyhdistys
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto, SuPer ry
Suomen Psykogeriatrinen yhdistys ry
Suomen Psykologiliitto ry

Suomen trauma- ja dissosiaatioyhdistys Disso ry
Syömishäiriöliitto – SYLI ry
Taiteen Sulattamo

Pride-kannanotto
Siirry videokanavalle

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kriisikeskustoimintojen johtaja Outi Ruishalme, Mieli ry.
puh. 040 542 6164
outi.ruishalme@mieli.fi

Projektipäällikkö Alviina Alametsä, Mielenterveyspooli
puh. 040 828 65 53
alviina.alametsa@mieli.fi

Tietoja julkaisijasta

MIELI Suomen Mielenterveys ry
MIELI Suomen Mielenterveys ry
Maistraatinportti
00240 Helsinki

(09) 615 516https://mieli.fi/

MIELI Suomen Mielenterveys ry tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. MIELI ry puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. Järjestö koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä edistää lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia. MIELI ry:n toimintaa tuetaan Veikkauksen tuotoilla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta MIELI Suomen Mielenterveys ry

MIELI ry: Itsetuhoisuuteen liittyvät yhteydenotot ovat kasvaneet – Tukea ja apua itsemurhayrityksen jälkeen tarjoaa Itsemurhien ehkäisykeskus29.5.2020 07:20:00 EESTTiedote

Toukokuussa 2020 MIELI Suomen Mielenterveys ry:n Kriisipuhelimeen on tullut vuorokaudessa keskimäärin 19 itsetuhoisuuteen liittyvää soittoa, kun viime vuonna vastaavia soittoja oli 8–9 päivässä. Maalis-huhtikuussa soittaja kertoi tuoreesta itsemurhayrityksestä 49:ssä keskustelussa, viime vuonna samaan aikaan 22:ssa soitossa.

MIELI Suomen Mielenterveys ry:n viestintäjohtaksi Katja Kannonlahti7.5.2020 15:03:35 EESTTiedote

MIELI Suomen Mielenterveys ry:n viestintäjohtajana on toukokuun alussa aloittanut Katja Kannonlahti. Kannonlahti siirtyi tehtävään Tampereen yliopiston viestinnän johtavan asiantuntijan tehtävästä. Tampereen yliopistossa Kannonlahti on työskennellyt muun muassa projektijohtajana ja viestintäjohtajana. Tätä ennen Kannonlahti työskenteli pitkään MTV3:n uutisten eri toimituksissa kuten Huomenta Suomi -toimituksessa, 45 minuuttia -ohjelmassa sekä uutisissa. Koulutukseltaan Kannonlahti on filosofian maisteri.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme