Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Mieliala-näyttely jatkuu Hakasalmen huvilassa runsain tapahtumin

Jaa

Helsingin kaupunginmuseon ja HAM Helsingin taidemuseon yhdessä toteuttama Mieliala – Helsinki 1939–1945 –näyttely jatkuu Hakasalmen huvilassa 30.8.2020 saakka. HAMissa näyttely päättyi 1.3.2020. Hakasalmen huvilassa järjestetään paljon näyttelyn teemaan liittyvää ohjelmaa. Maaliskuussa on kahdesti musiikkiteatteriesitys Hakasalmen lamput palavat yhä, sekä Ihmisenä sodassa -tapahtuma, jossa asiantuntijat avaavat tuoreita näkökulmia talvi- ja jatkosotaan helsinkiläisten inhimillisenä kokemuksena.

Mieliala – Helsinki 1939‒1945 -näyttelyssä Hakasalmen huvilassa teemana on Helsingin evakuointien vaikutus mielialoihin. Kuva: Maija Astikainen
Mieliala – Helsinki 1939‒1945 -näyttelyssä Hakasalmen huvilassa teemana on Helsingin evakuointien vaikutus mielialoihin. Kuva: Maija Astikainen

Hakasalmen huvilan Mieliala – Helsinki 1939–1945 -näyttelyn teemana on Helsingin evakuointien vaikutus mielialoihin. Kaikkein arvokkaimmaksi arvioitu vietiin Helsingistä maakuntiin ja jopa Ruotsiin asti: lapset, naiset, vanhukset, tieteen ja taiteen aarteet, julkiset veistokset, kulttuuriperinnön merkkiteokset. Hakasalmen huvilassa pääsee tutustumaan suurponnistukseen, jolla varauduttiin pahimpaan. Siellä kiinnitetään huomiota myös Helsingin sotavuosien kuudenkymmenenviiden pommituspäivän vaikutuksiin kaupunkilaisten elämään sekä vieraillaan Helsingin sotasairaaloissa ja mielialatiedustelun toimistossa Vuorikadulla.


Musiikkinäytelmä vie sota-ajan Helsinkiin

Hakasalmen huvilassa esitetään tiistaina 10.3.2020 klo 19 ja keskiviikkona 18.3.2020 klo 18 pienoisnäytelmä Hakasalmen lamput palavat yhä, joka herättää eloon kevättalven 1944 herkät tunnelmat laulujen ja draaman keinoin.

Anna Kortelaisen käsikirjoittama esitys liittyy Hakasalmen huvilassa parhaillaan esillä olevaan, niin ikään Kortelaisen kuratoimaan Mieliala – Helsinki 1939–1945 -näyttelyyn. Pienoisnäytelmä tuo esiin uutta ja yllättävää tietoa ajasta, jolloin sadat vapaaehtoiset työskentelivät eri puolilla kaupunkia pelastaakseen kansalliset taiteen ja tieteen aarteet sodan jaloista. Se kertoo myös SS-johtaja Heinrich Himmlerin vierailusta vastapäisessä Kansallismuseossa kesällä 1942. Aikakauden iskelmät ja Anna-Mari Kähärän sota-ajan runoihin säveltämä musiikki lohduttaa ja rohkaisee tulevaisuudesta epätietoista museon väkeä. Näytelmän esittävät, laulavat ja soittavat näyttelijät Linda Hämäläinen, Joel Mäkinen ja Reetta Ristimäki.

Helsingin kaupunginmuseona toimivan Hakasalmen hu­vilan autiossa yläkerrassa istuu Taideteollisuuskeskuskoulun opiskelija, nuori sotilas, joka on tullut lomalle piirtääkseen harjoitustyönsä loppuun tietämättä, pääseekö hän rintamalle palattuaan enää koskaan kotiin. Nuori naisopiskelija on tullut auttamaan museonhoitajaa huvilan kellariin evakuoitujen aarteiden tarkastamisessa helmikuun tuhoöiden jäljiltä. Kaikilla kolmella on oma kokemuksensa sodasta ja siitä mikä on tärkeintä. Miten käy Helsingille ja sen henkisille kansallisaarteille?

Hakasalmen lamput palavat yhä
Esitykset Hakasalmen huvilassa, Mannerheimintie 13 B
tiistaina 10.3.2020 klo 19
keskiviikkona 18.3.2020 klo 18
Pääsymaksu 23 €, Museokortilla 20 €.
Ennakkovaraukset: www.hakasalmenhuvila.fi/tapahtumat


Tutkimus luotaa sodan jälkiä päässä ja pöksyissä

Miten sota vaikuttaa mielialoihin kotirintamalla? Miten sodasta voi selviytyä henkisesti ja millaiset jäljet se jättää ihmismieleen? Hakasalmen huvilassa pidetään lauantaina 14.3.2020 klo 14–16.30 Ihmisenä sodassa -tapahtuma, jossa asiantuntijat avaavat tuoreita näkökulmia talvi- ja jatkosotaan helsinkiläisten inhimillisenä kokemuksena.

Klo 14 Mieliala-näyttelyn kuraattori Anna Kortelainen kertoo otsikolla Helsinkiläiset tiedustelijoina ja tiedustelun kohteina, miten mielialoja urkittiin sotavuosina. Sodanajan salainen siviilitiedustelu on uskomaton tositarina, jossa on draamaa ja mustaa huumoriakin. Samalla se on ainutlaatuinen väylä tavallisten helsinkiläisten sensuroimattomiin mielenmaisemiin 1939–1944. Anna Kortelainen esittelee Kansallisarkiston suljetun arkistokokonaisuuden aineistoja ja sen erikoislaatuisimpia asiakirjoja. Mottona toimii erään pöytäkirjan lakoninen toteamus, kuin suomalaisen virkamiehen huoneentaulu: "Kaavakkeet ja naiset välttämättömiä".

Klo 14.40 dosentti, FT Ville Kivimäen esitelmä Järkyttyneiden kaupunki vie sotavuosien kaupunkeihin, jotka olivat monin tavoin sodan aiheuttamien sosiaalisten ja psyykkisten ongelmien näyttämönä. Sairaaloissa, yömajoissa, poliisilaitoksilla, rautatieasemilla ja yksityisasunnoissa sota eli elämäänsä ihmisten mielissä sekä vaikutti käyttäytymiseen ja ihmissuhteisiin. Ville Kivimäki kuvaa esityksessään tätä säröistä kaupunkitodellisuutta sodan aikana ja välittömästi sen jälkeen.

Klo 15.20 dosentti, VTT Sari Näreen aiheena on Seksinnälkäisten kaupunki. Virallisesti sota-ajan seksuaalisuudesta on annettu pidättyväinen kuva. Ihmisten jatkuva liike sota- ja kotirintamien välillä tarjosi kuitenkin uudenlaisia tilaisuuksia viettien kohtaamisille. Joskus naitiin kuin viimeistä päivää. Helsingissä ilmatorjunnan edellyttämä kaupungin pimentäminen loi puitteita seksuaalikokeiluille ja -kontakteille. Nälkä puolestaan pakotti käyttämään seksiä vaihdon välineenä. Millaisia jälkiä sota-aika jätti nykypäivän seksuaalikulttuuriin?

Klo 16 muistihoitaja Edina Bilajac muistelee otsikolla Sotamuistoja työssä ja kotona nuoruuttaan Bosnian sodassa ja tarkastelee sen valossa kokemuksiaan Suomessa vanhustyössä. Ajasta ja paikasta riippumatta sota vaikuttaa syvästi ja pitkäkestoisesti ihmisen arkeen, luottamukseen ja suhtautumiseen elämään. Sotamuistojen kohtaaminen asettaa vaatimuksensa myös kuulijalle. Edina Bilajac kertoo, mitä on oppinut sotavuosien Helsingistä kuulemistaan tarinoista ja miten ne ovat auttaneet myös häntä itseään.

Ihmisenä sodassa
Tapahtuma Hakasalmen huvilassa, Mannerheimintie 13 B
lauantaina 14.3.2020 klo 14–16.30
Pääsymaksu 12/10€, alle 18-vuotiaille ja Museokortilla vapaa pääsy.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helsingin kaupunginmuseo, tutkija-tuottaja Jere Jäppinen, jere.jappinen@hel.fi, 050 325 5440 (Hakasalmen huvilan tapahtumat)

Greta Productions, johtaja Reetta Ristimäki, reettari@gmail.com, 050 380 3050 (Hakasalmen lamput palavat yhä -musiikkiteatteriestys)

Kuvat

Mieliala – Helsinki 1939‒1945 -näyttelyssä Hakasalmen huvilassa teemana on Helsingin evakuointien vaikutus mielialoihin. Kuva: Maija Astikainen
Mieliala – Helsinki 1939‒1945 -näyttelyssä Hakasalmen huvilassa teemana on Helsingin evakuointien vaikutus mielialoihin. Kuva: Maija Astikainen
Lataa
Hakasalmen lamput palavat yhä -näytelmässä esiintyvät Reetta Ristimäki, Joel Mäkinen ja Linda Hämäläinen. Kuva: Tanja Ahola.
Hakasalmen lamput palavat yhä -näytelmässä esiintyvät Reetta Ristimäki, Joel Mäkinen ja Linda Hämäläinen. Kuva: Tanja Ahola.
Lataa
Voiko kuvasta aavistaa sota-ajan mielentilan? Ihmisenä sodassa -tapahtumassa kurkistetaan sodan kokeneiden pään sisään – ja vähän pöksyihinkin.
Voiko kuvasta aavistaa sota-ajan mielentilan? Ihmisenä sodassa -tapahtumassa kurkistetaan sodan kokeneiden pään sisään – ja vähän pöksyihinkin.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/
Hakasalmen huvila – museo jo vuodesta 1911

Hakasalmen huvila sijaitsee Finlandia-talon ja Musiikkitalon välissä lähellä Töölönlahtea. Elegantissa rakennuksessa voi tavoittaa muiston empireajan huvila-arkkitehtuurista. Huvilan tunnetuin asukas oli Aurora Karamzin (1808–1902). Nykyisin Hakasalmen huvila on osa Helsingin kaupunginmuseota ja siellä järjestetään vaihtuvia näyttelyitä. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

ENNAKKOKUTSU aamiaisinfoon Savoy-teatteriin ke 28.10. klo 9.3021.10.2020 18:32:39 EESTKutsu

Tervetuloa lehdistöaamiaiselle keskiviikkona 28.10. klo 9.30 Savoy-teatteriin Julkistamme syyskuussa -21 ensi-iltansa saavan musikaalin, joka on Savoy-teatterin ja Sublime Music Agencyn kaikkien aikojen suurin tuotanto. Savoy-teatterissa tuotettavan musikaalin ensi-ilta on 1.9.2020. Päärooleihin on kiinnitetty kansainvälisiä ja kotimaisia musiikkiteatterin huippusolisteja. Lehdistöaamiaisella tulette näkemään teoksesta tanssikohtauksen ja tapaamaan produktion kotimaisia esiintyjiä. Mukana ovat myös ohjaaja, visualisti, kapellimestari ja koreografi. Tilaisuus kestää noin 40 minuuttia. Tanssiesitys alkaa 9.35, joten saavuthan ajoissa paikalle! Ilmoittautumiset 27.10. klo 16 mennessä: sirpa.hynninen@hel.fi Turvallisuus: Kutsumme Savoyn aamiaisinfoon vain rajallisen määrän kutsuvieraita. Tulethan paikalle maski päällä. Tullessasi saat aulassa aamiaisen mukaasi saliin, jossa istutaan turvavälein tilavassa katsomossa. Haastattelumahdollisuus on tilaisuuden lopussa, ja tuolloin kehotamme toim

Maahanmuuttajanuorten Helsinki -hanke on luonut töitä ja opiskeluedellytyksiä yli kymmenelle tuhannelle nuorelle - menestyksekkäät toimintamallit saavat jatkoa ja laajentuvat20.10.2020 09:32:21 EESTTiedote

Vuonna 2016 startannut Maahanmuuttajanuorten Helsinki -hanke on luonut neljän uuden toimintamallin myötä ratkaisuja maahanmuuttajataustaisten nuorten kohtaamiin rakenteellisiin ja konkreettisiin ongelmiin. Kaikki hankkeen toiminnot saavat jatkoa, vaikka itse hanke päättyykin vuoden 2020 lopussa. Hankkeen loppuseminaari järjestetään 29.10.

Ecology Stone, a new piece of public art by Akseli Leinonen completed in Keski-Pasila19.10.2020 11:04:21 EESTPress release

Ecology Stone by Akseli Leinonen, a new work of public art, has been completed on Fredikanterassi in front of Tripla in Keski-Pasila. The work will be unveiled in the presence of the artist on Tuesday 20 October at 11 am. Ecology Stone won the general artwork competition in 2016–2017. The competition was organised by the City of Helsinki and YIT Rakennus Oy. It was organised to find a permanent and positional piece that would highlight the nature of Fredikanterassi as a space for meetings and feeling good. The organisers wanted the work to lend a unique identity to the area and offer new perspectives for both local residents and anyone visiting the Pasila area.

Det nya offentliga verket Ecology Stone av Akseli Leinonen är färdigt i Mellersta Böle19.10.2020 10:58:51 EESTTiedote

Ett nytt offentligt konstverk, Ecology Stone av Akseli Leinonen, är nu färdigt utanför Tripla i mellersta Böle. Verket offentliggörs i konstnärens närvaro tisdagen den 20 oktober kl. 11. Ecology Stone vann en allmän konsttävling som arrangerades åren 2016–2017. Tävlingen arrangerades av Helsingfors stad och YIT Rakennus Oy. Med tävlingen ville man finna ett beständigt verk med lokal förankring för att stärka Fredriksbergsterrassens karaktär av mötes- och trivselplats. Verket förväntades ge området en unik identitet och nya perspektiv åt såväl områdets invånare som andra som rör sig i Böle.

Akseli Leinosen uusi julkinen teos Ecology Stone on valmistunut Keski-Pasilaan19.10.2020 10:56:03 EESTTiedote

Triplan edustalle Keski-Pasilan Fredikanterassille on valmistunut uusi julkinen taideteos, Akseli Leinosen Ecology Stone. Teos julkistetaan taiteilijan läsnä ollessa tiistaina 20.10. klo 11. Ecology Stone voitti vuosina 2016-2017 järjestetyn yleisen taidekilpailun. Kilpailun järjestivät Helsingin kaupunki ja YIT Rakennus Oy. Siinä haettiin pysyväluonteista ja paikkasidonnaista teosta, joka vahvistaisi Fredikanterassin luonnetta kohtaamis- ja viihtymispaikkana. Teoksen toivottiin antavan alueelle ainutlaatuista identiteettiä ja tarjoavan uusia näkökulmia niin alueen asukkaille kuin muillekin Pasilassa liikkuville.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme