Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Mieliala-näyttely jatkuu Hakasalmen huvilassa runsain tapahtumin

Jaa
Helsingin kaupunginmuseon ja HAM Helsingin taidemuseon yhdessä toteuttama Mieliala – Helsinki 1939–1945 –näyttely jatkuu Hakasalmen huvilassa 30.8.2020 saakka. HAMissa näyttely päättyi 1.3.2020. Hakasalmen huvilassa järjestetään paljon näyttelyn teemaan liittyvää ohjelmaa. Maaliskuussa on kahdesti musiikkiteatteriesitys Hakasalmen lamput palavat yhä, sekä Ihmisenä sodassa -tapahtuma, jossa asiantuntijat avaavat tuoreita näkökulmia talvi- ja jatkosotaan helsinkiläisten inhimillisenä kokemuksena.
Mieliala – Helsinki 1939‒1945 -näyttelyssä Hakasalmen huvilassa teemana on Helsingin evakuointien vaikutus mielialoihin. Kuva: Maija Astikainen
Mieliala – Helsinki 1939‒1945 -näyttelyssä Hakasalmen huvilassa teemana on Helsingin evakuointien vaikutus mielialoihin. Kuva: Maija Astikainen

Hakasalmen huvilan Mieliala – Helsinki 1939–1945 -näyttelyn teemana on Helsingin evakuointien vaikutus mielialoihin. Kaikkein arvokkaimmaksi arvioitu vietiin Helsingistä maakuntiin ja jopa Ruotsiin asti: lapset, naiset, vanhukset, tieteen ja taiteen aarteet, julkiset veistokset, kulttuuriperinnön merkkiteokset. Hakasalmen huvilassa pääsee tutustumaan suurponnistukseen, jolla varauduttiin pahimpaan. Siellä kiinnitetään huomiota myös Helsingin sotavuosien kuudenkymmenenviiden pommituspäivän vaikutuksiin kaupunkilaisten elämään sekä vieraillaan Helsingin sotasairaaloissa ja mielialatiedustelun toimistossa Vuorikadulla.


Musiikkinäytelmä vie sota-ajan Helsinkiin

Hakasalmen huvilassa esitetään tiistaina 10.3.2020 klo 19 ja keskiviikkona 18.3.2020 klo 18 pienoisnäytelmä Hakasalmen lamput palavat yhä, joka herättää eloon kevättalven 1944 herkät tunnelmat laulujen ja draaman keinoin.

Anna Kortelaisen käsikirjoittama esitys liittyy Hakasalmen huvilassa parhaillaan esillä olevaan, niin ikään Kortelaisen kuratoimaan Mieliala – Helsinki 1939–1945 -näyttelyyn. Pienoisnäytelmä tuo esiin uutta ja yllättävää tietoa ajasta, jolloin sadat vapaaehtoiset työskentelivät eri puolilla kaupunkia pelastaakseen kansalliset taiteen ja tieteen aarteet sodan jaloista. Se kertoo myös SS-johtaja Heinrich Himmlerin vierailusta vastapäisessä Kansallismuseossa kesällä 1942. Aikakauden iskelmät ja Anna-Mari Kähärän sota-ajan runoihin säveltämä musiikki lohduttaa ja rohkaisee tulevaisuudesta epätietoista museon väkeä. Näytelmän esittävät, laulavat ja soittavat näyttelijät Linda Hämäläinen, Joel Mäkinen ja Reetta Ristimäki.

Helsingin kaupunginmuseona toimivan Hakasalmen hu­vilan autiossa yläkerrassa istuu Taideteollisuuskeskuskoulun opiskelija, nuori sotilas, joka on tullut lomalle piirtääkseen harjoitustyönsä loppuun tietämättä, pääseekö hän rintamalle palattuaan enää koskaan kotiin. Nuori naisopiskelija on tullut auttamaan museonhoitajaa huvilan kellariin evakuoitujen aarteiden tarkastamisessa helmikuun tuhoöiden jäljiltä. Kaikilla kolmella on oma kokemuksensa sodasta ja siitä mikä on tärkeintä. Miten käy Helsingille ja sen henkisille kansallisaarteille?

Hakasalmen lamput palavat yhä
Esitykset Hakasalmen huvilassa, Mannerheimintie 13 B
tiistaina 10.3.2020 klo 19
keskiviikkona 18.3.2020 klo 18
Pääsymaksu 23 €, Museokortilla 20 €.
Ennakkovaraukset: www.hakasalmenhuvila.fi/tapahtumat


Tutkimus luotaa sodan jälkiä päässä ja pöksyissä

Miten sota vaikuttaa mielialoihin kotirintamalla? Miten sodasta voi selviytyä henkisesti ja millaiset jäljet se jättää ihmismieleen? Hakasalmen huvilassa pidetään lauantaina 14.3.2020 klo 14–16.30 Ihmisenä sodassa -tapahtuma, jossa asiantuntijat avaavat tuoreita näkökulmia talvi- ja jatkosotaan helsinkiläisten inhimillisenä kokemuksena.

Klo 14 Mieliala-näyttelyn kuraattori Anna Kortelainen kertoo otsikolla Helsinkiläiset tiedustelijoina ja tiedustelun kohteina, miten mielialoja urkittiin sotavuosina. Sodanajan salainen siviilitiedustelu on uskomaton tositarina, jossa on draamaa ja mustaa huumoriakin. Samalla se on ainutlaatuinen väylä tavallisten helsinkiläisten sensuroimattomiin mielenmaisemiin 1939–1944. Anna Kortelainen esittelee Kansallisarkiston suljetun arkistokokonaisuuden aineistoja ja sen erikoislaatuisimpia asiakirjoja. Mottona toimii erään pöytäkirjan lakoninen toteamus, kuin suomalaisen virkamiehen huoneentaulu: "Kaavakkeet ja naiset välttämättömiä".

Klo 14.40 dosentti, FT Ville Kivimäen esitelmä Järkyttyneiden kaupunki vie sotavuosien kaupunkeihin, jotka olivat monin tavoin sodan aiheuttamien sosiaalisten ja psyykkisten ongelmien näyttämönä. Sairaaloissa, yömajoissa, poliisilaitoksilla, rautatieasemilla ja yksityisasunnoissa sota eli elämäänsä ihmisten mielissä sekä vaikutti käyttäytymiseen ja ihmissuhteisiin. Ville Kivimäki kuvaa esityksessään tätä säröistä kaupunkitodellisuutta sodan aikana ja välittömästi sen jälkeen.

Klo 15.20 dosentti, VTT Sari Näreen aiheena on Seksinnälkäisten kaupunki. Virallisesti sota-ajan seksuaalisuudesta on annettu pidättyväinen kuva. Ihmisten jatkuva liike sota- ja kotirintamien välillä tarjosi kuitenkin uudenlaisia tilaisuuksia viettien kohtaamisille. Joskus naitiin kuin viimeistä päivää. Helsingissä ilmatorjunnan edellyttämä kaupungin pimentäminen loi puitteita seksuaalikokeiluille ja -kontakteille. Nälkä puolestaan pakotti käyttämään seksiä vaihdon välineenä. Millaisia jälkiä sota-aika jätti nykypäivän seksuaalikulttuuriin?

Klo 16 muistihoitaja Edina Bilajac muistelee otsikolla Sotamuistoja työssä ja kotona nuoruuttaan Bosnian sodassa ja tarkastelee sen valossa kokemuksiaan Suomessa vanhustyössä. Ajasta ja paikasta riippumatta sota vaikuttaa syvästi ja pitkäkestoisesti ihmisen arkeen, luottamukseen ja suhtautumiseen elämään. Sotamuistojen kohtaaminen asettaa vaatimuksensa myös kuulijalle. Edina Bilajac kertoo, mitä on oppinut sotavuosien Helsingistä kuulemistaan tarinoista ja miten ne ovat auttaneet myös häntä itseään.

Ihmisenä sodassa
Tapahtuma Hakasalmen huvilassa, Mannerheimintie 13 B
lauantaina 14.3.2020 klo 14–16.30
Pääsymaksu 12/10€, alle 18-vuotiaille ja Museokortilla vapaa pääsy.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helsingin kaupunginmuseo, tutkija-tuottaja Jere Jäppinen, jere.jappinen@hel.fi, 050 325 5440 (Hakasalmen huvilan tapahtumat)

Greta Productions, johtaja Reetta Ristimäki, reettari@gmail.com, 050 380 3050 (Hakasalmen lamput palavat yhä -musiikkiteatteriestys)

Kuvat

Mieliala – Helsinki 1939‒1945 -näyttelyssä Hakasalmen huvilassa teemana on Helsingin evakuointien vaikutus mielialoihin. Kuva: Maija Astikainen
Mieliala – Helsinki 1939‒1945 -näyttelyssä Hakasalmen huvilassa teemana on Helsingin evakuointien vaikutus mielialoihin. Kuva: Maija Astikainen
Lataa
Hakasalmen lamput palavat yhä -näytelmässä esiintyvät Reetta Ristimäki, Joel Mäkinen ja Linda Hämäläinen. Kuva: Tanja Ahola.
Hakasalmen lamput palavat yhä -näytelmässä esiintyvät Reetta Ristimäki, Joel Mäkinen ja Linda Hämäläinen. Kuva: Tanja Ahola.
Lataa
Voiko kuvasta aavistaa sota-ajan mielentilan? Ihmisenä sodassa -tapahtumassa kurkistetaan sodan kokeneiden pään sisään – ja vähän pöksyihinkin.
Voiko kuvasta aavistaa sota-ajan mielentilan? Ihmisenä sodassa -tapahtumassa kurkistetaan sodan kokeneiden pään sisään – ja vähän pöksyihinkin.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Hakasalmen huvila – museo jo vuodesta 1911

Hakasalmen huvila sijaitsee Finlandia-talon ja Musiikkitalon välissä lähellä Töölönlahtea. Elegantissa rakennuksessa voi tavoittaa muiston empireajan huvila-arkkitehtuurista. Huvilan tunnetuin asukas oli Aurora Karamzin (1808–1902). Nykyisin Hakasalmen huvila on osa Helsingin kaupunginmuseota ja siellä järjestetään vaihtuvia näyttelyitä. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Grammy-palkittu meksikolaistähti Lila Downs ensimmäistä kertaa Suomeen20.3.2023 12:07:27 EET | Tiedote

Maailman merkittävimpiin latinalaismuusikoihin lukeutuva laulaja-lauluntekijä Lila Downs vierailee Savoy-teatterissa sunnuntaina 10. syyskuuta. Suomen-vierailu on artistin ensimmäinen. Meksikolaisen misteekkiäidin ja skotlantilais-amerikkalaisen isän lapsi Lila Downs kasvoi kahden kulttuurin vaikutuspiirissä, Yhdysvaltain Minnesotassa ja Meksikon Oaxacassa. Monikulttuurinen tausta kuuluu hänen musiikissaan, joka sisältää kaikuja meksikolaisista rancheroista, boleroista, jazz-standardeista, hip-hopista ja pohjoisamerikkalaisesta folkista. Downs käyttää lauluissaan espanjan ja englannin lisäksi useita Amerikan alkuperäiskansojen kieliä, kuten sapoteekin-, misteekin- ja taraskinkieliä. Downsin laulut kertovat usein Meksikon historiasta ja nykypäivästä aiheinaan muun muassa kapitalismikritiikki, ympäristöongelmat, huumesodat ja alkuperäiskansojen vaikea tilanne. Lila Downs tunnetaan laulujensa lisäksi myös lavakarismastaan ja monivivahteisesta lauluäänestään. ”Downsin ääni taipuu hämmästyt

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme