Oulun yliopisto

Mikä liikuttaa työvoimaa?

Jaa

Työn ja työvoiman kohtaanto-ongelma sekä korkeasti koulutetun työvoiman puute ovat Suomen talouden tunnettuja pullonkauloja. Yhtäältä myös talouden paikalliset shokit, kuten laajan teollisen toiminnan alasajo Kemin paperitehtaan tapaan, aiheuttavat häiriötilanteita työmarkkinoilla sekä alueellisia ja inhimillisiä ongelmia. Mistä osaavaa työvoimaa? Mitkä tekijät vaikuttavat työvoiman liikkuvuuteen, eri aloilla ja alueiden välillä. Mikä vetää ulkomaisia osaajia? Tutkijan mukaan itse työ ei ole ratkaisevin tekijä. Koulutetut liikkuvat työn perässä yllättävän vähän. Shokeista toiset alueet selviävät paremmin kuin toiset.

Oulun yliopiston tutkijat ovat tarkastelleet työvoiman liikkuvuutta eri näkökulmista:

Väitöstutkija Niina Kotavaara, maantieteen yksikkö, aluekehityksen ja aluepolitiikan tutkimusryhmä, puh. 040 828 3940, niina.kotavaara@oulu.fi.

Työvoiman liikkuvuus ja alueiden vetovoimatekijät. Ulkomaalaisten ICT-alan osaajien rekrytointi ja pysyvyys Suomessa. Korkeakoulusta valmistuneiden liikkuvuus Suomessa 10 vuoden aikajänteellä.

Apulaisprofessori Jaakko Simonen, aluetaloustiede, puh. 0294 482 938, jaakko.simonen@oulu.fi.

Alueelliset shokit ja luova sopeutumiskyky. Alueellinen innovatiivisuus, elinkeinorakenne ja työvoiman liikkuvuus eri toimialoilla.

Professori Kristina Mikkonen, hoitotieteen ja terveyshallintotieteen tutkimusyksikkö, puh. 050 575 4686, kristina.mikkonen@oulu.fi.

Maahanmuuttajataustaisten sairaanhoitajien ja sairaanhoitajaopiskelijoiden liikkuvuus, työllistyminen ja työhön integroituminen. Kulttuurinen osaaminen sote-alan työyhteisöissä.

Aiheeseen liittyviä verkko-ohjelmia ja ulkomaisia tutkijoita Oulun yliopistossa:

Työ tekijänsä kohtaa – vai kohtaako? https://www.youtube.com/watch?v=Fb8VosvNa10

Mehdi Bennis, Katherine Mimnaugh: Why I chose Oulu https://www.youtube.com/watch?v=KQ2lJ9Oy434

Prateek Singhin uratarina: https://www.oulu.fi/fi/tapahtumat/storytime-career-stories-alumni

Denzil Ferreira: Come to study, stay for work https://www.youtube.com/watch?v=5pUDRA21EBQ

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Viestintäpäällikkö Tapio Mäkinen, Oulun yliopisto, puh. 040 546 3413

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Aivojen puhdistusjärjestelmää ylläpitävät pulsaatiot täysin poikkeavia Alzheimer-potilailla17.5.2021 06:17:00 EEST | Tiedote

Alzheimerin taudin tutkimus harppasi jälleen merkittävän askeleen eteenpäin, kun Oulun yliopiston tutkijat onnistuivat kuvaamaan yksityiskohtaisesti sen, miten aivojen puhdistusjärjestelmää ylläpitävä aivovaltimoiden sykintä eli pulsaatio poikkeaa Alzheimerin tautia sairastavilla. Merkittäviä pulsaation muutoksia löydettiin erityisesti muistitoimintoihin liittyviltä aivoalueilta.

IT-alan sukupuolittuneet mielikuvat vaativat ravistelua11.5.2021 08:50:00 EEST | Tiedote

Filosofian maisteri Fanny Vainionpään väitöskirjatutkimus tuo lisää ymmärrystä informaatioteknologia-alan sukupuolittuneisuuteen nostamalla esiin lukioikäisten tyttöjen uravalintaan vaikuttavia tekijöitä. Miten lukioympäristö ohjaa tyttöjä tiettyyn suuntaan? Mitkä asiat vaikuttavat jatko-opintojen ja uran valintaan? Tutkimus osoittaa, että uravalinta on prosessi, joka voi vaihtaa suuntaa monesti. Sen luonne on monimutkainen.

Pienhiukkaspäästöille altistuminen yhteydessä sijoittajien päätöksentekoon5.5.2021 07:10:00 EEST | Tiedote

Ilmansaasteille altistuminen voi aiheuttaa monentyyppisiä psykologisia, sosiaalisia ja taloudellisia haittoja. Tästä on saatu viitteitä myös Oulun yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Siinä tutkijat osoittivat, että ilman pienhiukkaspitoisuudet ovat yhteydessä osakemarkkinoiden tuottoon ja markkinoiden epävakauteen eli volatiliteettiin. Löytö on merkittävä, vaikka ilmiön syy-seuraussuhteista tiedetäänkin vasta vähän.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme