Kustannusosakeyhtiö Otava

Mikä on totta ja mikä unta? Marko Leinon Unimaailman vangit on lukuromaani unen ja ajan arvoituksista

Jaa

Unen ja toden rajamailla liikkuva romaani on mukaansa tempaava seikkailutarina. Elokuvanakin hurmanneesta, kansainvälistä menestystä niittäneestä Joulutarinastaan tutun Marko Leinon uutuus on koko perheelle suunnattu viisas kertomus oman itsensä ja rohkeutensa löytämisestä, rakkauden voimasta.

Adan äiti joutuu onnettomuuteen ja makaa sairaalassa tiedottomana. Samalla kun kaupunki peittyy lumivaippaan, suru valtaa Adan maailman ja äiti vaipuu yhä syvemmälle uneen. Mutta isoäidin luona Ada oppii äidistään asioita, jotka johdattavat hänet salaisuuden äärelle.

Mennyt ja tuleva peilautuvat toisiinsa, valveen ja unen raja hämärtyy. Pystyykö Ada löytämään tien äidin uneen ja auttamaan hänet takaisin hereillä odottavaan maailmaan?

Kun Marko Leinon tytär Ada Isabella syntyi vuonna 2012, hän päätti kirjoittaa tälle omistetun tarinan. Alkuun kirjalle ei ollut kuin kirjailijaa itseään kiehtova, kutsuva nimi, Unimaailman vangit.

Samannimiseen tiedostoon alkoi syntyä ensiajatuksia sisällöstä, alustavia kohtausideoita, yksittäisiä virkkeitä, kuvia, hajanaisia yrityksiä juonesta. Varsinaiseen kirjoitustyöhön ryhtymistä Leino kuitenkin kertoo vältelleensä ja varsin vähällä vaivalla, sillä muita kirjoitusprojekteja riitti ruuhkaksi asti. Vuosien varrella ideoita ja ajatuksia romaania varten kertyi aina kun jokin Leinon lukema, kuulema tai näkemä asia tai aihe tuntui liittyvän teksti-ideaan.

”Yhtäkkiä oli kulunut yli seitsemän vuotta siitä, kun tyttäreni oli syntynyt. Hän alkoi jo itsekin kysellä kirjan perään. Mutta minulta puuttui alkukuva ja sen myötä myös suunta,” Leino kertoo.

Unimaailmaan osin sijoittuvan kirjan teemaan sopien teoksen alkukuva, tuttu jostakin vuosien takaa, tuli Leinolle eräänä yönä unessa. Hän näki punaisen, korkeuksiin kurottavan savupiipun, jonka takana meri avautui rannattomaksi aavaksi. Aamulla Leino muisti oikeasti nähneensä vastaavan piipun maisemineen viisitoista vuotta aiemmin Espanjassa erästä elokuvakäsikirjoitusta kirjoittaessaan.

Alkukuvan myötä Unimaailman vangit todella pääsi käyntiin, ja nyt, kymmenen vuotta sen syntyajatusten jälkeen, kirja viimein ilmestyy. Valmiissa teoksessa myös espanjalaisen savupiipun merkitys tarinalle aukeaa.

Marko Leino (s. 1967) on palkittu kirjailija ja elokuvakäsikirjoittaja. Leinon proosateoksia on käännetty kuudelletoista kielelle. Vuonna 2007 ilmestyneestä Joulutarina-lukuromaanista otetaan edelleen uusia painoksia maailmalla, ja Leinon kirjasta käsikirjoittama elokuva oli myös suuri menestys. Leinolle itselleen kaikkein rakkain kirjoittamisen laji on kaunokirjallisuus, jonka saralla hän kokee saavuttaneensa parhaat onnistumisensa.

Unimaailman vangit ilmestyy 15.9., ja se on saatavilla kovakantisen lisäksi myös sähkö- ja äänikirjana.

Haastattelupyynnöt, arvostelukappaleet ja lisätiedot anni.gullichsen@otava.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lataa
Lataa
Kuva: Kalle Pernu.
Kuva: Kalle Pernu.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kustannusosakeyhtiö Otava
Kustannusosakeyhtiö Otava
Uudenmaankatu 10
00120 HELSINKI

Puhelinvaihde 09 15661https://otava.fi/

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Otava

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme