Oulun yliopisto

Mikroyritysten osaamista vahvistetaan. Valtakunnallinen tutkimus- ja koulutustehtävä Oulun yliopistolle

Jaa

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt mikroyrittäjyyden valtakunnallisen tutkimus- ja koulutustehtävän Oulun yliopistolle kaudelle 2021-2024. Tehtävästä ja siihen osoitetusta valtakunnallisesta rahoituksesta päätettiin nyt ensimmäistä kertaa Suomessa. Mikroyrittäjyyden tutkimuksen ja koulutuksen tavoitteena on parantaa suomalaisten mikroyritysten toimintaedellytyksiä, osaamista ja kasvua. Lisäksi kehitetään vientiä, joka on suomalaisissa mikroyrityksissä selvästi vähäisempää moniin muihin Euroopan maihin verrattuna. Tavoitteena on myös uusien yritysten perustamisaktiivisuuden lisääminen. Valtakunnallisen tehtävän toteuttamisesta Oulun yliopistossa vastaa Kerttu Saalasti Instituutti. Ohjelmajohtajaksi on nimitetty Marko Matalamäki.

Kuva: Oulun yliopisto
Kuva: Oulun yliopisto

Kerttu Saalasti Instituutilla on mikroyrittäjyydestä 10 vuoden tutkimuskokemus ja se on laatuaan ainoa tutkimusyhteisö Suomessa sekä eurooppalaisella tasolla. Instituutin tutkimus kohdistuu erityisesti mikroyritysten kasvu-, kansainvälistymis- ja johtamismekanismeihin, mikroyritysten toimintaympäristöön ja yhteiskunnalliseen vaikutukseen. Instituutissa tutkitaan ja kehitetään lisäksi mikroyrittäjyyttä tukevia tulevaisuuden tuotantoteknologioita sekä alueellisia kasvu- ja muutostekijöitä.

Instituutti tuottaa tutkimukseen perustuvaa mikroyrittäjyyden valtakunnallista koulutusta käytännönläheisenä verkkokoulutuksena. Koulutusmuoto mahdollistaa yrittäjille jatkuvan oppimisen asuinpaikasta ja ajasta riippumatta.

Instituutilla on tällä hetkellä käynnissä mikroyrityksiin ja niiden toimintaedellytyksiin kohdistuvia valtakunnallisen tason tutkimus- ja kehityshankkeita lähes kaikissa maakunnissa. Mukana on noin 500 kumppaniyritystä.

Ohjelmajohtaja ”yrittäjyyden pääkaupungista Seinäjoelta”

Mikroyrittäjyyden tutkimus- ja koulutuksen ohjelmajohtajaksi on nimitetty kauppatieteiden tohtori Marko Matalamäki. Hän siirtyy uuteen tehtävään Seinäjoen ammattikorkeakoulusta. Hänellä on vahva tutkimus- ja opetuskokemus liiketoiminnan eri osa-alueilta, yrittäjätausta palveluyrityksen toimitusjohtajana sekä kokemusta kansainvälisistä projektitehtävistä.

Tutkimus- ja koulutustoiminnan tueksi tullaan perustamaan valtakunnallinen vaikuttajaverkosto sekä kokoamaan mikroyrityksiin ja niiden toimintaedellytyksiin keskittyvä kansainvälinen tutkijayhteisö.

Suomessa toimii 340 485 mikroyritystä, jotka edustavat 94 % koko maan yrityskannasta.

”Mikroyrittäjyys voi kuulostaa terminä vieraalta. Kuitenkin useampi kuin yhdeksän kymmenestä yrityksestä on mikroyritys, eli alle kymmenen henkilön ja alle 2 miljoonan euron liikevaihdon yritys. Mikroyritykset työllistävät Suomessa neljänneksen koko maan yritysten työvoimasta. Niiden merkitys kansantaloudelle on aivan keskeinen ja niiden rooli kasvaa koko ajan.” Marko Matalamäki sanoo.

Uusia yrityksiä tarvitaan

Teollisuuden ulkoistukset, mikroyritysten verkostoihin perustuvat prosessit ja yrittäjäasenteen korostuminen ovat kasvavia trendejä. Nuorten innostus yrittäjyyteen on myös suurta. Naapurimaihin verrattuna olemme kuitenkin yritysten perustamisaktiivisuudessa jäljessä. Suomessa perustetaan 4,3 osakeyhtiömuotoista yritystä tuhatta työikäistä asukasta kohti, kun Ruotsissa vastaava luku on 7,2 ja Virossa 24,6.

”Nyt tarvitaan yritysten perustamista edistäviä toimia”, Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin johtaja, professori Matti Muhos toteaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johtaja Matti Muhos, Kerttu Saalasti Instituutti, Oulun yliopisto, puh. 0294 487 800, matti.muhos@oulu.fi
Ohjelmajohtaja Marko Matalamäki, Kerttu Saalasti Instituutti, Oulun yliopisto, puh. 0294 487 850, marko.matalamaki@oulu.fi

Viestintäpäällikkö Tapio Mäkinen, Oulun yliopisto, puh. 040 546 3413

Kuvat

Kuva: Oulun yliopisto
Kuva: Oulun yliopisto
Lataa
Ohjelmajohtaja Marko Matalamäki
Ohjelmajohtaja Marko Matalamäki
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Väitös: Yksittäisiä fotoneita havaitsevan CMOS-teknologiaan pohjautuvan viivasensorin suorituskyky Raman-spektroskopian sovelluksissa6.4.2021 06:30:00 EEST | Tiedote

Raman-spektroskopia on tehokas optinen työkalu, joka hyödyntää erästä laservalon ja materiaalin vuorovaikutusmekanismia (Raman-sirontaa) erilaisten näytteiden kemiallisen koostumuksen määrittämiseksi. Raman-spektroskopian suurena haasteena on ollut useiden näytteiden laservalon aiheuttama voimakas taustasäteily (fluoresenssi), joka voi peittää alleen itse Raman-signaalin. Tehokas keino vähentää taustasäteilyn vaikutusta mitattuun Raman-spektriin on erotella taustasäteily ja Raman-signaali aikatasossa. Tätä varten tarvitaan sensori, joka pystyy erittäin tarkasti (alle sekunnin miljardisosan tarkkuudella) aikaleimaamaan näytteeltä saapuvien valohiukkasten saapumisajan sensorille.

Pelillistetty digitaalinen terveysratkaisu MS-taudin omahoitoon18.3.2021 09:21:09 EET | Tiedote

Tutkijat pyrkivät auttamaan multippeliskleroosia eli MS-tautia sairastavia henkilöitä parempaan elämänlaatuun uuden näyttöön perustuvan digitaalisen sovelluksen avulla. Terveydenhuollon digitalisaatio pyrkii siihen, että myös potilaat itse voisivat hoitaa sairauksiaan digitaalisten työkalujen avulla. Vielä ei ole kuitenkaan saatu kovinkaan paljon näyttöä siitä, että tämä toisi lisäarvoa hoitoprosessiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme