Mikroyritysten osaamista vahvistetaan. Valtakunnallinen tutkimus- ja koulutustehtävä Oulun yliopistolle

Kerttu Saalasti Instituutilla on mikroyrittäjyydestä 10 vuoden tutkimuskokemus ja se on laatuaan ainoa tutkimusyhteisö Suomessa sekä eurooppalaisella tasolla. Instituutin tutkimus kohdistuu erityisesti mikroyritysten kasvu-, kansainvälistymis- ja johtamismekanismeihin, mikroyritysten toimintaympäristöön ja yhteiskunnalliseen vaikutukseen. Instituutissa tutkitaan ja kehitetään lisäksi mikroyrittäjyyttä tukevia tulevaisuuden tuotantoteknologioita sekä alueellisia kasvu- ja muutostekijöitä.
Instituutti tuottaa tutkimukseen perustuvaa mikroyrittäjyyden valtakunnallista koulutusta käytännönläheisenä verkkokoulutuksena. Koulutusmuoto mahdollistaa yrittäjille jatkuvan oppimisen asuinpaikasta ja ajasta riippumatta.
Instituutilla on tällä hetkellä käynnissä mikroyrityksiin ja niiden toimintaedellytyksiin kohdistuvia valtakunnallisen tason tutkimus- ja kehityshankkeita lähes kaikissa maakunnissa. Mukana on noin 500 kumppaniyritystä.
Ohjelmajohtaja ”yrittäjyyden pääkaupungista Seinäjoelta”
Mikroyrittäjyyden tutkimus- ja koulutuksen ohjelmajohtajaksi on nimitetty kauppatieteiden tohtori Marko Matalamäki. Hän siirtyy uuteen tehtävään Seinäjoen ammattikorkeakoulusta. Hänellä on vahva tutkimus- ja opetuskokemus liiketoiminnan eri osa-alueilta, yrittäjätausta palveluyrityksen toimitusjohtajana sekä kokemusta kansainvälisistä projektitehtävistä.
Tutkimus- ja koulutustoiminnan tueksi tullaan perustamaan valtakunnallinen vaikuttajaverkosto sekä kokoamaan mikroyrityksiin ja niiden toimintaedellytyksiin keskittyvä kansainvälinen tutkijayhteisö.
Suomessa toimii 340 485 mikroyritystä, jotka edustavat 94 % koko maan yrityskannasta.
”Mikroyrittäjyys voi kuulostaa terminä vieraalta. Kuitenkin useampi kuin yhdeksän kymmenestä yrityksestä on mikroyritys, eli alle kymmenen henkilön ja alle 2 miljoonan euron liikevaihdon yritys. Mikroyritykset työllistävät Suomessa neljänneksen koko maan yritysten työvoimasta. Niiden merkitys kansantaloudelle on aivan keskeinen ja niiden rooli kasvaa koko ajan.” Marko Matalamäki sanoo.
Uusia yrityksiä tarvitaan
Teollisuuden ulkoistukset, mikroyritysten verkostoihin perustuvat prosessit ja yrittäjäasenteen korostuminen ovat kasvavia trendejä. Nuorten innostus yrittäjyyteen on myös suurta. Naapurimaihin verrattuna olemme kuitenkin yritysten perustamisaktiivisuudessa jäljessä. Suomessa perustetaan 4,3 osakeyhtiömuotoista yritystä tuhatta työikäistä asukasta kohti, kun Ruotsissa vastaava luku on 7,2 ja Virossa 24,6.
”Nyt tarvitaan yritysten perustamista edistäviä toimia”, Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin johtaja, professori Matti Muhos toteaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Johtaja Matti Muhos, Kerttu Saalasti Instituutti, Oulun yliopisto, puh. 0294 487 800, matti.muhos@oulu.fi
Ohjelmajohtaja Marko Matalamäki, Kerttu Saalasti Instituutti, Oulun yliopisto, puh. 0294 487 850, marko.matalamaki@oulu.fi
Viestintäpäällikkö Tapio Mäkinen, Oulun yliopisto, puh. 040 546 3413
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopisto ja Oulun ammattikorkeakoulu mukana valtakunnallisessa Opin.fi-palvelussa – suomalaisten korkeakoulujen avoimia opintoja nyt yhdessä paikassa7.5.2025 05:52:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopisto ja Oulun ammattikorkeakoulu Oamk ovat mukana uudessa valtakunnallisessa Opin.fi-palvelussa, joka kokoaa korkeakoulujen avoimia opintoja yhteen paikkaan. Maksuton palvelu tekee opintojen löytämisestä ja vertailusta helppoa ja kiinnostavaa. Opinnot ovat tarjolla joustavasti kaikenikäisille, monet ajasta ja paikasta riippumatta. Opiskeltavaa löytyy esimerkiksi kestävästä kehityksestä uusiin teknologioihin ja hyvinvoinnista terveyteen ja turvallisuusalaan.
Johtavien suomalaisyritysten 6G-hankkeessa kehitetään tulevaisuuden verkkoja6.5.2025 06:36:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten yritysten ja akateemisten sidosryhmien uudessa hankkeessa tavoitteena on nopeuttaa 5G- ja 6G-verkkojen radiotaajuusteknologioiden suunnittelua.
Polvien rakenteellisia muutoksia havaitaan yleisesti jo kolmekymppisillä – oireita ei välttämättä ole5.5.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Polven magneettikuvissa havaittavat lievät rakenteelliset muutokset ovat yleisiä jo kolmekymppisillä aikuisilla – myös ilman polvikipuja tai muita oireita. Oulun yliopiston tutkimuksessa yli puolella 33-vuotiaista löytyi merkkejä nivelvaurioista. Korkea painoindeksi oli yleisin nivelmuutoksiin liittyvä tekijä.
Matti Latva-ahosta tutkimusvararehtori ja Petteri Alahuhdasta yhteistyösuhteiden vararehtori Oulun yliopistoon29.4.2025 15:32:25 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston hallitus on valinnut kokouksessaan 29.4.2025 tutkimusvararehtoriksi tekniikan tohtori Matti Latva-ahon ja yhteistyösuhteiden vararehtoriksi filosofian tohtori Petteri Alahuhdan.
Ferritiinitasot eivät näytä liittyvän merkittävästi PCOS-naisten hedelmällisyyteen tai aineenvaihdunnalliseen terveyteen24.4.2025 05:35:00 EEST | Tiedote
Ferritiinitasot ovat munasarjojen monirakkulaoireyhtymää (PCOS) sairastavilla naisilla keskimäärin korkeammat kuin verrokeilla, mutta tällä ei ole merkittävää vaikutusta heidän hedelmällisyyteensä tai metaboliseen terveydentilaansa. Myöskään raudanpuutteella ei vaikuta olevan yhteyttä PCOS-naisten lapsettomuuteen. Tulokset perustuvat Oulun yliopistossa tehtyyn tutkimukseen, jossa selvitettiin ferritiinitasojen merkitystä PCOS-naisten terveydelle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme