Miljoonaa kiloa väärää tavaraa keräysastiaan – Lasi on kiitollinen kierrätettävä, mutta sen lajittelussa on vielä opettelemista
Lasia voi kierrättää loputtomasti. Sen laatu säilyy ennallaan kierrätyskerrasta toiseen ja kilo lajiteltua lasipakkausjätettä säästää puoli kiloa kasvihuonekaasupäästöjä. Parilla muistisäännöllä lasi saataisiin kiertämään vieläkin paremmin. Tänä vuonna vietetään kansainvälistä lasin vuotta.

Lasi on 3000 vuotta vanha keksintö ja tänä päivänä ajankohtaisempi kuin koskaan. Lasia kiitollisempaa kierrätettävää materiaalia saa hakea.
”Lasi ei väsy, sen voi kierrättää kuinka monta kertaa tahansa. Lasin laatu ja puhtaus säilyvät ennallaan. Nykyiset lasimme ovat olleet käytössä jo ties kuinka monta sataa vuotta sitten”, kertoo Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n operatiivinen johtaja Pertti Tammivuori.
Lasin kierrättäminen on helppo ekoteko: yksi kilo lajiteltua lasipakkausjätettä säästää puoli kiloa kasvihuonekaasupäästöjä verrattuna siihen, että lasi päätyisi sekajätteeseen. Jokainen suomalainen kierrättää vuositasolla noin 4,7 kiloa pantittomia lasipakkauksia.
Lasin kierrätyslaitoksille toimitettiin vuonna 2021 ennätysmäärä lasia: yhteensä 27 981 tonnia. Lasi kiertää Suomessa hyvin, mutta lasipakkausten keräysastiaan päätyy joka vuosi noin miljoona kiloa sinne kuulumatonta tavaraa: posliinia, keittiön lasiesineitä, ikkunalasia, metallia, peilejä ja valaisimia.
”Juhlissa rikkoutunut viinilasi ei kuulu lasipakkausten keräysastiaan. Kuten ei uunivuoka tai mummon posliinikuppikaan. Näiden paikka on sekajäteastia”, muistuttaa Tammivuori.
Lasi kruunaa kesän juhlat
Rinki kerää lasipakkauksia kierrätettäväksi yli 1850 ekopisteellä ympäri Suomen. Pian entistä useampi suomalainen löytää lasipakkausten keräysastian omalta pihaltaan, sillä pakkausjätteiden (muovi, kartonki, metalli, lasi) erilliskeräys muuttuu pakolliseksi kaikille vähintään 5 asunnon taloyhtiöille heinäkuussa 2023. Myös kiinteistöiltä kerätty lasipakkausjäte ohjautuu Ringin toimesta kierrätykseen.
”Tulevana viikonloppuna lukemattomat ylioppilasjuhlat käynnistyvät jälleen lasien kilistelyllä. Lasi on läsnä aina, kun juhlitaan”, toteaa Tammivuori.
Tänä vuonna juhlitaan myös itse lasia: Vuosi 2022 on YK:n kansainvälinen lasin vuosi. Lasilla on keskeinen rooli useiden YK:n Agenda 2030 -tavoitteiden saavuttamisessa.
Egyptiläisten parfyymipulloista kännyköiden näyttöihin ja koronarokotteiden annospakkauksiin, ihmiset ovat käyttäneet ja käyttävät lasia juhlassa ja arjessa, kaupassa ja teollisuudessa. Pakkausmateriaalina lasin vahvuus on sen turvallisuus ja hygieenisyys: lasipakkauksista ei sekoitu mitään pakattuun aineeseen tai tuotteeseen.
Näin lasi kiertää
- Lasin kierrätyslaitoksille toimitetun lasin määrä: 27 981 tonnia (2021).
- Markkinoille saatetun lasin alustava kierrätysprosentti: 92 % (2021)
- Lasipakkauskeräysastiaan heitetyn sinne kuulumattoman jätteen osuus: hieman yli 4 % (2021).
- Vuositasolla suomalaiset vievät lasinkeräysastioihin 963 500 kiloa keräykseen kuulumatonta tavaraa.
- Kierrätetystä lasista 70 %, päätyy uusien pakkausten, kuten juomapullojen ja elintarviketölkkien valmistamiseen. Lopuista tehdään rakennusteollisuuden tuotteita, kuten vaahtolasia ja lasivillaa.
Palauta pantilliset lasipullot kaupan palautusautomaattiin! Lasipakkausten lajitteluohjeen löydät liitteistä tai Ringin verkkosivuilta. Lisää lasin lajitteluvinkkejä löytyy Ringin lajittelukoulusta: lajittelukoulu.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Viestintäpäällikkö Heli Satuli
sähköposti heli.satuli@rinkiin.fi, puh. 044 320 3622
Kuvat
Tietoja julkaisijasta

Tynnyrintekijänkatu 1C
00580 HELSINKI
09 6162 3500, info@rinkiin.fihttps://www.rinkiin.fi
Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy on voittoa tavoittelematon, Suomen teollisuuden ja kaupan vuonna 1997 perustama ja omistama palveluyhtiö. Tuotamme yrityksille tehokkaita ja kestäviä ratkaisuja pakkausten lakisääteisen tuottajavastuun toteutukseen. Yli 4600 tuottajavastuullista yritystä hoitaa vastuunsa kuulumalla Rinkiin. Kuluttajille tarjoamme valtakunnallisen, yli 1850 pisteen Rinki-ekopisteverkoston pakkausten keräykseen ja lasipakkausjätteen kierrätykseen. www.rinkiin.fi
Mitä Rinki-ekopisteille voi tuoda? Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy ylläpitää Suomessa yli 1850 Rinki-ekopisteen verkostoa. Kaikissa Rinki-ekopisteissä kerätään kotitalouksien kartonki- ja lasipakkauksia sekä pienmetallia. Noin 700 pisteestä löytyy myös muovinkeräysastia. Lähimmän Rinki-ekopisteen löydät osoitteesta Rinkiin.fi/rinki-ekopisteet. Pakkausjätteen lajitteluohjeet löytyvät osoitteesta www.rinkiin.fi/lajitteluohjeet. Ohjeet löytyvät myös keräyssäiliöistä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy
Turun Prisma Itäharjun Rinki-ekopiste siirtyy29.6.2022 15:01:00 EEST | Tiedote
Turun Prisma Itäharjun yhteydessä sijaitseva Rinki-ekopiste siirtyy toiselle puolelle kaupan pihaa. Ekopiste siirretään keskiviikkona 30. kesäkuuta.
Rinki-ekopiste Seinäjoen Kasperissa suljetaan28.6.2022 14:20:00 EEST | Tiedote
Seinäjoella suljetun K-Market Kasperin yhteydessä ollut Rinki-ekopiste poistetaan käytöstä. Lähin korvaava ekopiste löytyy S-market Kivistöstä.
Rinki-ekopiste Kuopion Hermanninrannassa suljetaan28.6.2022 09:01:00 EEST | Tiedote
Kuopion S-market Ykkösrastin yhteydessä sijainnut Rinki-ekopiste poistetaan käytöstä. Lähin korvaava ekopiste löytyy Prisma Kuopiosta.
Rinki-ekopiste Ylöjärven Kurussa siirtyy15.6.2022 14:15:00 EEST | Tiedote
Ylöjärven Sale Kurun yhteydessä sijaitseva Rinki-ekopiste siirtyy takaisin vanhalle paikalleen kaupan pihalle. Ekopiste siirretään torstaina 16. kesäkuuta.
Rinki-ekopiste Kiteellä siirtyy uuteen paikkaan6.6.2022 15:30:00 EEST | Tiedote
S-market Kiteen yhteydessä sijaitseva Rinki-ekopiste siirtyy toiselle puolelle kaupan pihaa. Ekopiste siirretään tiistaina 7. kesäkuuta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme