Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Ministeri Leppä tapaa hanhivahingoista kärsineitä viljelijöitä Pohjois-Karjalassa

Jaa
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä tapaa tänään 20.5. viljelijöitä Pohjois-Karjalan Polvijärvellä. Tilaisuudessa keskustellaan valkoposkihanhista sekä siitä, miten niiden aiheuttamia vahinkoja voitaisiin vähentää.
Valkoposkihanhia Värtsilän hanhipelloilla 19.5.2021. Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Valkoposkihanhia Värtsilän hanhipelloilla 19.5.2021. Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä tapaa tänään 20.5. viljelijöitä Pohjois-Karjalan Polvijärvellä. Tilaisuudessa keskustellaan valkoposkihanhista sekä siitä, miten niiden aiheuttamia vahinkoja voitaisiin vähentää. Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen teki vastaavan vierailun Pohjois-Karjalaan viime viikon perjantaina.

– Valkoposkihanhet aiheuttavat viljelijöille täysin kohtuuttomia vahinkoja. Perustimme ministeri Mikkosen kanssa viime keväänä työryhmän, joka kokosi joukon mahdollisia ratkaisuja. Nykyistä poikkeuslupajärjestelmää pitää kehittää ja myönnetyt luvat pitää voida pistää heti täytäntöön. Tänä keväänä selvitetään myös erilaisten karkotuskeinojen ja lintupeltojen tehokkuutta, ministeri Leppä toteaa.

Valkoposkihanhia on havaittu tänä keväänä Polvijärven pelloilla suhteellisen vähän, vain muutamia tuhansia. Muualla Suomessa hanhia on havaittu yhteensä yli 500 000. Iso osa hanhista on jo jatkanut matkaansa arktisille pesimäalueille. Nyt on käsillä hanhien päämuutto, jonka aikana niiden määrä kasvaa merkittävästi, mutta voi vain arvailla minkä verran niitä lopulta laskeutuu Suomen pelloille.

Ministeri Leppä kirjoitti hanhiongelmasta maa- ja metsätalousministeriön blogissa 14.5. Asian ratkaisu vaatii EU-vaikuttamista. Lajin suojeluluokitusta pitää muuttaa lintudirektiivissä, jotta metsästyksellä voidaan hillitä valkoposkihanhikannan kasvua ja estää näin se, että vahinkomäärät kasvavat tulevaisuudessa entisestään.

– Siksi minusta on erittäin tärkeätä, että Suomesta aktiivisesti vaikutetaan komission suuntaan. Ehdotankin, että lähetämme yhdessä kollegani Mikkosen kanssa avoimen kirjeen komissiolle, jossa edellytämme sitä pikaisesti aloittamaan tämän erittäin runsaslukuisen ja merkittäviä vahinkoja aiheuttavan lajin liitteen muutoksen, ministeri Leppä kirjoitti.

Ministeri Leppä tapaa tänään myös Joensuun seudun lintutyöryhmää ja tutustuu Luonnonvarakeskuksen tuoreeseen hanhipeltotutkimukseen. Vierailun järjestää Pohjois-Karjalan maaseutupalvelut ja Pohjois-Karjalan ELY-keskus.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoa maa- ja metsätalousministeriöstä:


Ministerin erityisavustaja Annukka Kimmo, p. 050 478 0226, annukka.kimmo(at)mmm.fi


Lisätietoa valkoposkihanhista:


Lajivahinkokoordinaattori Mika Pirinen, Pohjois-Karjalan ELY-keskus, puh. 0295 026 214, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Valkoposkihanhia Värtsilän hanhipelloilla 19.5.2021. Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Valkoposkihanhia Värtsilän hanhipelloilla 19.5.2021. Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Kauppakatu 40 B, PL 69
80101 Joensuu

0295 026 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-karjala

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Pohjois-Karjalan biosfäärialueen ja Lieksan kaupungin välisen sopimuksen kärjiksi saavutettavuuden ja kiertotalouden edistäminen1.6.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Pohjois-Karjalan biosfäärialue ja Lieksan kaupunki ovat päivittäneet kumppanuussopimustaan 1.6.2023. Samalla biosfäärialue allekirjoitti kumppanuussopimuksen myös Vaara-Karjalan Leader ry:n kanssa. Sopimuksen uusiksi tavoitteiksi nostettiin mm. Kolin matkailualueen sekä retkeilyalueiden ja -reittien saavutettavuuden edistäminen sekä Koli-Ruunaa-Pielinen-kiertomatkailutuotteiden kehittäminen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme