Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Ministeri Mikkonen tapaa valkoposkihanhien aiheuttamista vahingoista kärsineitä viljelijöitä Liperissä

Jaa
Vierailun tarkoituksena on keskustella viljelijöiden kanssa ratkaisuista valkoposkihanhien aiheuttamien vahinkojen vähentämiseksi.
Valkoposkihanhia Pohjois-Karjalassa. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Valkoposkihanhia Pohjois-Karjalassa. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.

Pohjois-Karjalan ELY-keskus ja ympäristöministeriö tiedottavat

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen tapaa perjantaina 14.5. viljelijöitä ja paikallista hanhityöryhmää Liperissä. Vierailun tarkoituksena on keskustella viljelijöiden kanssa ratkaisuista valkoposkihanhien aiheuttamien vahinkojen vähentämiseksi.

”Valkoposkihanhet ovat aiheuttaneet paljon haittaa viljelyksille Pohjois-Karjalassa. Olemme tarttuneet valkoposkihanhiongelmaan ja pistäneet joukon monipuolisia toimia käyntiin niiden aiheuttamien haittojen vähentämiseksi. Tänä keväänä saadaan arvokasta tietoa uusien tai ensimmäistä kertaa laajemmin käytössä olevien keinojen toimivuudesta. On ensiarvoisen tärkeää, että viljelijät voivat hoitaa työnsä rauhassa”, ministeri Mikkonen sanoo.

Valkoposkihanhien aiheuttamien vahinkojen ja haittojen vähentäminen edellyttää monipuolisia ratkaisuja. Ratkaisu koostuu sekä lintujen karkottamisesta poikkeusperusteisesti, että niille soveltuvista ruokailupaikoista, joille karkotetut linnut voivat siirtyä. Jos vahinkoja ei voida ehkäistä karkottamalla, korvataan vahinkoja.  

Viljelijöiden lisäksi ministeri tapaa Joensuun seudun lintutyöryhmän jäseniä ja tutustuu Luonnonvarakeskuksen hanhipeltotutkimukseen.

Valkoposkihanhia on tänä keväänä havaittu Liperin pelloilla n. 30 000, muualla Itä- ja Kaakkois-Suomessa yhteensä yli 100 000. Hanhien päämuuton odotetaan tapahtuvan viikonloppuna tai ensi viikon alussa, jolloin hanhien määrän odotetaan lisääntyvän merkittävästi.

Valkoposkihanhien käyttäytyminen on viime vuosina muuttunut, ja niitä pysähtyy nykyisin lepäämään suurin määrin erityisesti Pohjois- ja Etelä-Karjalan pelloille.  Viime vuosina valkoposkihanhet ovat aiheuttaneet merkittäviä tuhoja viljelysmailla. 

Tilaisuuden järjestävät Pohjois-Karjalan maaseutupalvelut ja Pohjois-Karjalan ELY-keskus.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lajivahinkokoordinaattori Mika Pirinen, Pohjois-Karjalan ELY-keskus, puh. 0295 026 214, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi


Ympäristö- ja ilmastoministerin erityisavustaja Antti Heikkinen, puh. 050 348 1406, etunimi.sukunimi@ym.fi

Kuvat

Valkoposkihanhia Pohjois-Karjalassa. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Valkoposkihanhia Pohjois-Karjalassa. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Kauppakatu 40 B, PL 69
80101 Joensuu

0295 026 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-karjala

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Pohjois-Karjalan biosfäärialueen ja Lieksan kaupungin välisen sopimuksen kärjiksi saavutettavuuden ja kiertotalouden edistäminen1.6.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Pohjois-Karjalan biosfäärialue ja Lieksan kaupunki ovat päivittäneet kumppanuussopimustaan 1.6.2023. Samalla biosfäärialue allekirjoitti kumppanuussopimuksen myös Vaara-Karjalan Leader ry:n kanssa. Sopimuksen uusiksi tavoitteiksi nostettiin mm. Kolin matkailualueen sekä retkeilyalueiden ja -reittien saavutettavuuden edistäminen sekä Koli-Ruunaa-Pielinen-kiertomatkailutuotteiden kehittäminen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme