Jyväskylän yliopisto

Minna Torppa kasvatustieteiden professuuriin

Jaa
Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen on kutsunut PsT, dosentti Minna Torpan professorin tehtävään 1.4.2022 alkaen. Professuurin ala on oppiminen sekä lasten ja nuorten hyvinvointi. Professuuri sijoittuu opettajankoulutuslaitokselle, kasvatustieteiden ja psykologian tiedekuntaan.
Apulaisprofessorina toiminut Torppa on tutkinut erityisesti lukutaidon ja matemaattisten taitojen kehitystä. Kuva: Petteri Kivimäki
Apulaisprofessorina toiminut Torppa on tutkinut erityisesti lukutaidon ja matemaattisten taitojen kehitystä. Kuva: Petteri Kivimäki

Minna Torppa väitteli psykologian tohtoriksi Jyväskylän yliopistosta vuonna 2007. Hän on Jyväskylän yliopiston kehityspsykologian dosentti ja on työskennellyt Jyväskylän yliopistossa monissa tehtävissä. Torppa nimitettiin apulaisprofessoriksi vuonna 2019, jota ennen hän toimi Suomen Akatemian akatemiatutkijana vuosina 2014–2019.

Torppa on kansainvälisesti tunnettu oppimisen ja oppimisvaikeuksien tutkija. Hän on tarkastellut seurantatutkimusten antamaa tietoa taitojen kehityksen ennustamisesta sekä yksilötekijöiden ja ympäristön vaikutuksista oppimispolkuihin.

Torpan kiinnostuksen kohteena ovat olleet erityisesti lukutaidon ja matemaattisten taitojen kehitys sekä niihin liittyvät motivationaaliset tekijät ja hyvinvointi. Hän on perehtynyt varhaiseen kognitiiviseen kehitykseen sekä oppimiseen ja oppimisvaikeuksiin liittyvien geneettisten ja ympäristöllisten tekijöiden muodostaman kokonaisuuden tutkimukseen.
Torpan tutkimusten erityispiirteenä ovat muun muassa laajat aineistot ja monipuoliset tilastolliset menetelmät. Hänellä on merkittävä kansainvälinen yhteistyöverkosto, johon liittyen laaja julkaisutuotanto, hankkeita ja vierailuja.

Euroopan tutkimusneuvosto (ERC) myönsi Minna Torpalle Consolidator Grant -rahoituksen vuosiksi 2021–2026. EARLYMATH-hankkeen tutkimuksissa seurataan lasten matematiikan taitojen kehitystä syntymästä yhdeksän vuoden ikään saakka. Torppa on lisäksi Suomen Akatemian Strategisen neuvoston (STN) myöntämän konsortiohankkeen (CRITICAL) varajohtaja ja Jyväskylän työpaketin johtava tutkija sekä InterLearn huippututkimusyksikön metodityöpaketin toinen johtaja.

Lisätietoja:

professori Minna Torppa, minna.p.torppa@jyu.fi, +358 40 805 3538

https://educritical.fi/fi/

www.jyu.fi/earlymath 

Yhteyshenkilöt

viestinnän asiantuntija
Kirke Hassinen
kirke.m.hassinen@jyu.fi
puh. +358 50 462 6920

Kuvat

Apulaisprofessorina toiminut Torppa on tutkinut erityisesti lukutaidon ja matemaattisten taitojen kehitystä. Kuva: Petteri Kivimäki
Apulaisprofessorina toiminut Torppa on tutkinut erityisesti lukutaidon ja matemaattisten taitojen kehitystä. Kuva: Petteri Kivimäki
Lataa
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote

Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.

Jyväskylän Kesän puheohjelmassa pohditaan sivistyksen merkitystä ajassa24.6.2025 07:45:00 EEST | Tiedote

Tänä vuonna Jyväskylän Kesän sivistys-teemaisessa puheohjelmassa tarkastellaan muun muassa sananvapauden ja vastuun suhdetta, koulutuksen ja demokratian tulevaisuutta sekä arkkitehtuurin roolia yhteiskunnassa. Festivaaliviikolla 2.–7.7.2025 voi osallistua myös tiedettä ja taidetta yhdistävälle luontoretkelle, jaloitella ajatuksiaan filosofien opastamana, tutustua niityn perustamiseen niittytalkoisiin osallistumalla.

Sivistyksen vuoksi -kirjan tavoitteena on sivistyneen elämän kunnianpalautus: Tervetuloa kirjan julkistamistilaisuuteen Jyväskylän Kesän avajaispäivänä ke 2.7.23.6.2025 09:09:04 EEST | Tiedote

Sivistys ei kuulu vain harvoille ja valituille, vaan meille kaikille. Sivistyksen vuoksi -kirjan kantava ajatus on, että sivistyksen tavoittelu niin yksilön kuin yhteiskunnan tasolla rakentaa merkityksellistä, hyvää elämää. Kirjan 32 kirjoittajaa käsittelevät sivistystä eri näkökulmista kirkastaen sivistyksen olemusta, kielen ja kulttuurin sivistävää voimaa, ruumiin sivistystä, polarisaation ja sivistyksen suhdetta sekä sivistyksen merkitystä yksilöllisenä ja yhteiskunnallisena tavoitteena. Kirjoittajajoukkoon kuuluvat muun muassa Tarja Halonen, M. A. Numminen, Jarkko Martikainen, Kirsi Piha, Juha Hurme, Julia Thurén ja Piia Viitanen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye