“Minusta ei koskaan tule mummua” - Tahattomasti lapseton joutuu kohtaamaan myös surun lapsenlapsettomuudesta

Lapsenlapsettomuus on kokemus, joka ei juuri näy julkisessa keskustelussa, mutta koskettaa yhä useampaa samalla kun pysyvästi lapsettomaksi jääminen yleistyy. Lapsenlapsettomuuden kipeys liittyy ennen kaikkea tyhjän sylin kokemukseen ja niihin merkityksiin, joita isovanhemmuuteen liitetään.
Isovanhemmuudesta puhutaan julkisuudessa paljon, useimmiten valoisassa ja onnellisessa sävyssä. –Isovanhemmuutta pidetään kulttuurissamme melko itsestäänselvänä, ja lapsenlapsettomuus rikkoo tätä normia, sanoo Lapsettomien yhdistys Simpukan toiminnanjohtaja Johanna Repo.
Lapsenlapseton jää ulkopuoliseksi, kun ystävistä tulee isovanhempia
–Tukea ja ymmärrystä on vaikeaa löytää, kertoo lapsenlapsettomuutta sureva Silja Vepsänrepo. Vepsänrevolla on taustallaan pitkät ja vaikeat lapsettomuushoidot, jotka päättyivät lopulta tuloksettomina. Vaikka lapsettomuudesta puhutaan nykyään avoimemmin, vallitsee lapsenlapsettomuuden ympärillä hiljaisuus. –Nyt olen siinä tilanteessa, jossa ikätovereistani tulee isovanhempia ja nykyään minulta kysytään, joko minulla on lapsenlapsia tai kuinka monta, Vepsänrepo sanoo. –Edelleen liian monet kuvittelevat, että on sallittua kommentoida muiden lapsettomuutta. Minunkin kohdallani on usein kuviteltu, etten vain ole halunnut lapsia.
Lapsenlapsettomuuteen liittyvä suru riippuu paljon siitä, millaisia toiveita ja mielikuvia ihmisellä itsellään on liittyen isovanhemmuuteen. Mikäli on jo itse aikoinaan valinnut lapsettomuuden, ei lapsenlapsettomuuskaan todennäköisesti aiheuta suurta surua.
Monella isovanhempi-ikäisellä on taustallaan kuitenkin oma tahaton lapsettomuus, kuten Vepsänrevolla. –Ensimmäisellä kierroksella raastaneet epäonnistumisen ja toivottomuuden tunteet eivät enää ole läsnä, mutta kipu viiltää silti välillä edelleen, Vepsänrepo toteaa. –Kun toivoa ja mahdollisuutta lapsen saamiseen ei enää ole, tilanne on erilainen, mutta kenties armollisempi.
Lapsettomaksi jääneellä saattaa myös olla huoli siitä, kuka hänestä pitää huolta, kun hän vanhenee. Pelko yksinäisyydestä saattaa olla läsnä ja korostua, kun ympärillä tuttavat saavat lapsenlapsia. –Lasten tai lastenlasten saaminen ei tietenkään automaattisesti tarkoita, etteikö voisi kokea yksinäisyyttä. Myös monet tahattomasti lapsettomat muodostavat vaihtoehtoisia perheitä ja heillä on läheisiä ihmissuhteita, jotka kantavat koko elämän, Repomuistuttaa.
Lapsettomien yhdistys Simpukka järjestää tiistaina 4.5.2021 klo 18 verkkoluennon ja keskustelutilaisuuden: Ei isä eikä vaari, ei äiti eikä mummu - Tahattomasti lapsettomasta lapsenlapsettomaksi. Luennoitsijana on psykologi, psykoterapeutti Riikka Airo.
Silja Vepsänrevon tarina kerrotaan oheisella Simpukka-yhdistyksen videolla, jonka mediat voivat ottaa käyttöön omiin videotoistopalveluihinsa. Linkki videon tiedostoon löytyy täältä https://drive.google.com/drive/folders/1UjHvhIJY2BVt9uuDl12-x2j2Rwdgp-YM?usp=sharing
Katsoaksesi videon lähteestä www.youtube.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.Videolla tahattomasti lapsenlapseton Silja kertoo tarinansa.Siirry videokanavalle
Yhteyshenkilöt
Lisätietoa:
Johanna Repo
toiminnanjohtaja
Lapsettomien yhdistys Simpukka
0404808676
johanna.repo@simpukka.info
Haastattelupyynnöt:
Miika Rautiainen
viestintäsuunnittelija
045 7876 4464
miika.rautiainen@simpukka.info
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tampellan Esplanadi 8 B LH 35
33100 TAMPERE
+358 400 844 823http://www.simpukka.info/
Simpukka on kaikkien tahatonta lapsettomuutta kokevien ja heidän läheistensä yhdistys. Simpukan tavoitteena on, että tahattomasti lapsettomat voivat yhteiskunnassa hyvin.
Tiedämme, miltä lapsettomuus tuntuu.
Lapsettomien yhdistys Simpukka ry
Kalevantie 7 C
33100 TAMPERE
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Lapsettomien yhdistys Simpukka ry
Kaksi äitiä Susanna Silvander-Rosti ja Ella Rosti palkittiin Simpukan Helmellä10.5.2025 14:00:00 EEST | Tiedote
Susanna Silvander-Rostille ja Ella Rostille on myönnetty Simpukan Helmi 2025 -tunnustuspalkinto. Lapsettomien yhdistys Simpukka jakaa vuosittain Lapsettomien lauantaina Simpukan Helmi -tunnustuksen. Tunnustus annetaan henkilölle tai taholle, joka on edistänyt tahatonta lapsettomuutta kokeneiden hyvinvointia ja asemaa yhteiskunnassa. Nooa Sammalkäpy sai kunniamaininnan Yksin isäksi -dokumentista. Lapsettomuuslääkäri Eero Varilalle myönnettiin Simpukka ry:n elämäntyöpalkinto.
Julkisen sektorin hedelmöityshoitojen resursseja on lisättävä välittömästi10.5.2025 10:06:49 EEST | Tiedote
Julkisen sektorin osuus lahjasoluhoitojen toteuttajana on kasvanut merkittävästi vuodesta 2020, mutta resursseja ei ole lisätty. Hoitojen määrän vuoksi hedelmöityshoitoklinikoilla on jatkuva pula sukusolujen lahjoittajista. Munasolulahjoittajien haittakorvauksen korotus on toivottu konkreettinen toimi, mutta ei sellaisenaan riittävä.
Lapsettomien lauantai ja Lapsettomien Simpukka-viikko 5.–11.5.2025: Vertaistuki auttaa tahattoman lapsettomuuden kriisistä selviytymisessä2.5.2025 07:17:26 EEST | Tiedote
Tahattoman lapsettomuuden kriisistä selviytymisessä tärkeää on saada tukea muilta saman kokeneilta. Vertaisten tapaaminen lievittää yksinäisyyden, ahdistuksen ja surun tunteita. Lapsettomien Simpukka-viikko 5.–11.5.2025 ja Lapsettomien lauantai 10.5.2025 muistuttavat, että tahatonta lapsettomuutta kokeva ei ole tilanteen ja tunteiden kanssa yksin.
“Vähemmän yksinäinen, vähemmän epätoivoinen.” Vertaistuki auttaa tahattoman lapsettomuuden kriisistä selviytymisessä. Lapsettomien lauantai ja Lapsettomien Simpukka-viikko 202524.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Tahattoman lapsettomuuden kriisistä selviytymisessä tärkeää on saada tukea muilta saman kokeneilta. Vertaisten tapaaminen lievittää yksinäisyyden, ahdistuksen ja surun tunteita. Lapsettomien Simpukka-viikko 5.–11.5.2025 ja Lapsettomien lauantai 10.5.2025 muistuttavat, että tahatonta lapsettomuutta kokeva ei ole tilanteen ja tunteiden kanssa yksin.
Lahjasoluhoidoilla alkunsa saaneet ovat jäämässä täysin yksin - lahjasoluviikko 21.–27.4.20258.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Lahjasoluhoidoilla alkunsa saaneilla on oikeus saada tukea omaan taustaan liittyvien tunteiden ja kokemusten käsittelyyn. Järjestöjen rahoitusleikkausten vuoksi Simpukka ry:n Helminauha-toiminta loppuu vuoden 2025 lopussa. Lahjasoluviikolla 21.–27.4.2025 tarjotaan tiedon lisäksi vertaistukea, koska vain samaa kokeneet tietävät täysin, mistä lahjasoluhoidoilla lapsiperheellistymisessä on kyse.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme