Missä luuraavat ammattitauti-ilmoitukset?
Ammattitaudit ja työperäiset sairaudet on määritelty työtapaturma- ja ammattitautilaissa (459/2015). Ammattitaudeiksi hyväksytyistä sairauksista on erillinen ammattitautiluettelo (769/2015). Näistä työperäisistä sairauksista ja ammattitaudeista tulee lääkärintehdä ammattitauti-ilmoitukset työsuojeluviranomaisille. Lääkärin tulee tehdä ilmoitus viipymättä, kun hän perustellusti epäilee ammattitautia tai työstä johtuvaa sairautta. Työterveyslaitoksen arvion mukaan vain noin 26 % todetuista ammattitaudeista tai muista työperäisistä sairauksista tehdään lakisääteiset ammattitauti- tai ammattitautiepäilyilmoitukset työsuojeluviranomaisille.
Yleisimmin ammattitauteja esiintyy alkutuotannossa, rakennustyössä, julkisessa hallinnossa ja maanpuolustuksessa sekä teollisuudessa. Yleisimmät ammattitaudit ovat meluvammat, hengitystiesairaudet, ihosairaudet, asbestisairaudet ja yläraajojen rasitusvammat. Viimeisen kahden vuoden aikana on ammattitautien joukkoon hyväksytty myös Covid19-infektio, ja näitä ilmoituksia on vuonna 2021 tullut Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelle lähes 300 kappaletta.
Laki velvoittaa lääkärin tekemään ammattitauti-ilmoituksen
Ammattitauti-ilmoituksen tekeminen on lääkärin lakisääteinen velvollisuus, joka koskee myös muita työperäisiä sairauksia kuin ammattitautiluettelossa mainittuja, mikäli sairaus johtuu työstä. Lain (44/2006 46a §) perusteella työsuojeluviranomainen voi tarvittaessa ryhtyä toimenpiteisiin ilmoitusvelvollisuuden laiminlyönnistä.
Ilmoituksessa ammattitaudista tai ammattitautiepäilystä tai työstä johtuvasta muusta työperäisestä sairaudesta tulee olla vähintään seuraavat tiedot:
- sairastuneen nimi, henkilötunnus sekä muut yhteystiedot kuten puhelinnumero ja osoitetiedot
- työnantajan nimi sekä työpaikan yhteystiedot kuten puhelinnumero ja osoitetiedot
- altistumisen laatu ja kesto
- tieto sairauden laadusta, toteamisesta ja siitä aiheutuneesta haitasta.
Työsuojeluviranomainen arvioi, onko lääkärin tekemän ammattitauti-ilmoituksen perusteella syytä selvittää tarkemmin sairastumiseen johtaneita syitä, liittyykö sairastumiseen laiminlyöntejä tai muita epäkohtia työpaikalla. Tavoitteena on ehkäistä vastaavien sairauksien syntymistä.
Asianmukaisesti täytetty ilmoitus auttaa työsuojeluviranomaista arvioimaan sen, onko kyseisessä tapauksessa syytä ryhtyä tarkempiin selvityksiin. Kun ammattitauti-ilmoitus jää tekemättä, se myös aiheuttaa sen, että työsuojeluviranomaiset eivät saa tietoa työelämän ongelmista. Tietoa on tärkeä saada etenkin tilanteissa, joissa työperäisiä sairastumisia esiintyy yksittäisellä työpaikalla runsaasti.
Valvottava lainsäädäntö:
Työtapaturma- ja ammattitautilaki 459/2015
Valtioneuvoston asetus ammattitautiluettelosta 769/2015
Laki työsuojelun valvonnasta ja työpaikan työsuojeluyhteistoiminnasta 44/2006
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Työsuojeluinsinööri Sirkku Lehtimäki p. 0295 016 295
Tarkastaja Auli Arkko-Liekari p. 0295 016 229
etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Pirkanmaan hyvinvointialueelle huomautus hammashoitojonoista4.7.2025 11:49:27 EEST | Tiedote
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston mukaan Pirkanmaan hyvinvointialueella on puutteita kiireettömän suun terveydenhuollon hoitoon pääsyssä. Hoitoon pääsy ei toteudu lain vaatimusten edellyttämällä tavalla hyvinvointialueen omavalvonnallisista toimenpiteistä huolimatta. Lähes 7700 tamperelaista odotti hammaslääkärin vastaanotolle pääsyä yli kuusi kuukautta helmikuussa 2025.
Pudasjärven kaupungin varhaiskasvatuksen järjestämisessä puutteita3.7.2025 12:53:12 EEST | Tiedote
Pudasjärven kaupunki on rajoittanut lasten subjektiivista oikeutta varhaiskasvatukseen. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kiinnitti kaupungin huomiota asiaan.
Kontaktpunkttjänsterna i Tillstånds- och tillsynsverket1.7.2025 13:57:59 EEST | Pressmeddelande
Kontaktpunktsuppgifterna enligt Europeiska unionens direktiv om förnybar energi, förordningen om kritiska råmaterial och förordningen om nettonollindustrin kombineras i Tillstånds- och tillsynsverket som inleder verksamheten 2026.
Yhteyspistepalvelut Lupa- ja valvontavirastossa26.6.2025 10:31:47 EEST | Tiedote
Euroopan unionin uusiutuvan energian direktiivin, kriittisten raaka-aineiden asetuksen sekä nettonollateollisuuden asetuksen mukaiset yhteyspistetehtävät yhdistyvät vuonna 2026 aloittavassa Lupa- ja valvontavirastossa.
Supervision of wild berry picking: occupational safety and health authority is prepared to investigate pickers’ status26.6.2025 07:57:00 EEST | Press release
According to preliminary information received by the occupational safety and health authority, the organisation of picking and pickers’ backgrounds will be even more diverse this year. Inspectors will likely need to determine whether pickers are in an employment relationship or if they fall under the category of pickers as defined in the Berry Act. This determination is not based on the title of the contract, but rather on how the work is actually organized in practice.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme