Luontopaneeli

Miten juurrutamme luonnon arvot osaksi päätöksentekoa? – Keskustelu Tiedekulmassa ma 13.2. klo 13

Jaa
Luonnon monien arvojen ymmärtäminen ja huomioiminen päätöksenteossa on tärkeä osa luontokadon ratkaisua. Tiedekulmassa keskustellaan kansainvälisen luontopaneelin IPBES:n raportin pohjalta, millaiset tavat arvottaa luontoa näkyvät Suomessa ja miten luonnon erilaisia arvoja voitaisiin monipuolisemmin tuoda osaksi päätöksentekoa. Suomen Luontopaneeli julkaisee samalla suomenkielisen yhteenvedon raportista.

Aika: maanantai 13.2. klo 13.00–15.00

Paikka: Tiedekulma (Yliopistonkatu 4, Helsinki). Tilaisuutta voi seurata myös etänä Tiedekulman verkkosivujen livelähetyksen kautta.

Kansainvälinen luontopaneeli IPBES julkaisi viime heinäkuussa luonnon moninaisia arvoja koskevan raportin (ns. Values Assessment), jossa esitetään myös keinoja luonnon arvojen sisällyttämiseksi päätöksentekoon. Keskustelutilaisuuden yhteydessä julkaistaan IPBES:n raportin suomenkielinen yhteenveto, jossa tuodaan raportin pääviestejä Suomen kontekstiin. Mitkä ja kenen tavat arvottaa luontoa näkyvät suomalaisessa päätöksenteossa? Kenen ääni kuuluu? Miten erilaisia arvoja voitaisiin monipuolisemmin tuoda osaksi päätöksentekoa?

Ohjelma

13.00 Ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalon avauspuheenvuoro

13.05 The key messages of the IPBES Values Assessment

- Professori Michael Christie (Aberystwyth University) esittelee IPBES:n luonnon moninaisia arvoja ja arvottamista käsittelevän raportin keskeiset viestit. Hän on yksi Values Assessment -raportin pääkirjoittajista.

13.25 The diverse values of nature in decision making – a Helsinki case study

- Professori Christopher Raymond (Helsingin yliopisto) avaa luonnon arvojen huomioimista päätöksenteossa käytännön hanke-esimerkin kautta. Hän myös yksi IPBES:n Values Assessment -raportin pääkirjoittajista ja Suomen Luontopaneelin jäsen.

13.30 Miten luonnon monia arvoja voidaan huomioida päätöksenteossa Suomessa?

- Suomen Luontopaneelin puheenjohtaja, professori Janne Kotiaho

13.40 Kommenttipuheenvuoro: Mikä on luonnon arvojen merkitys hyvinvointitalouden näkökulmasta?

- Sosiaali- ja terveysministeriön johtaja Taru Koivisto

Ympäristöneuvos Marina von Weissenberg ympäristöministeriöstä toimii tilaisuuden puheenjohtajana.

13.45 Paneelikeskustelu

Paneelikeskustelussa teemaan pureutuvat ympäristöministeriön lainsäädäntöjohtaja Johanna Korpi, tutkija Sari Puustinen (Turun yliopisto), nuorten luontodelegaatti Alli Pylkkö (Allianssi), professori Janne Kotiaho Suomen Luontopaneelista ja apulaisprofessori Annukka Vainio Suomen ilmastopaneelista. Keskustelun juontaa ympäristöministeriön tutkimusjohtaja Tanja Suni.

Tilaisuus päättyy klo 15 mennessä, jonka jälkeen Tiedekulmassa on kahvitarjoilu. Keskustelua voi seurata paikan päällä Tiedekulmassa tai etänä livestriimin välityksellä. Professori Michael Christien ja Christopher Raymondin puheenvuorot ovat englanniksi. Muut alustuspuheenvuorot ja paneelikeskustelu käydään suomeksi.

Ilmoittautuminen ja materiaalit

Ilmoittaudu viestinnän asiantuntija Sanna Autereelle perjantaihin 10.2. mennessä. Taustamateriaalit ovat saatavilla embargolla etukäteen. Asiantuntijat ovat haastateltavissa tilaisuuden jälkeen. Luontopaneelin Christopher Raymond on yksi IPBES:n raportin pääkirjoittajista ja pj Janne Kotiaho on haastateltavissa Luontopaneelin julkaisuun liittyen. Viestinnän asiantuntija Sanna Autere auttaa haastattelupyyntöjen koordinoinnissa.

Tilaisuuden järjestävät Suomen Luontopaneeli, ympäristöministeriö ja Suomen kansallinen IPBES-työryhmä.

Lisätietoja

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Luontopaneeli on riippumaton asiantuntijaelin, joka tukee luontopolitiikan suunnittelua ja päätöksentekoa. Luontopaneelin kannanotot ja raportit perustuvat tieteelliseen näyttöön ja monialaiseen asiantuntemukseen.

www.luontopaneeli.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Luontopaneeli

Luontokadon pysäyttäminen ja kestävä hyvinvointi edellyttävät luonnon monien arvojen ottamista osaksi päätöksentekoa13.2.2023 12:57:57 EET | Tiedote

Lyhytnäköiseen hyötyyn ja kapeasti määriteltyihin markkina-arvoihin perustuva päätöksenteko kiihdyttää luontokatoa. Luontokadon ratkaisut vaativat luonnon arvojen syvällisempää ymmärtämistä ja monipuolisempaa hyödyntämistä päätöksenteon tukena, painotti hallitustenvälinen luontopaneeli IPBES viime vuonna julkaisemassaan laajassa arvoraportissa. Suomen Luontopaneelin tuore julkaisu esittää, miten IPBESin raportin keskeisiä näkökulmia voidaan hyödyntää luontokadon pysäyttämiseksi ja kestävyysmurroksen edistämiseksi Suomessa.

Luontopaneelin selvitys: EU:n biodiversiteettistrategian tavoitteet tarkoittavat merkittävää metsien lisäsuojelua Suomessa1.12.2021 02:00:00 EET | Tiedote

Luontopaneeli esittää laskelman, miten Suomi voi metsien osalta täyttää oman osansa EU:n biodiversiteettistrategian suojelutavoitteista. Luontopaneelin ehdottama maakuntakohtainen suojelun kohdentamisen menetelmä turvaa metsäluonnon monimuotoisuuden kaikkialla Suomessa. Suojelualueita tulisi lisätä merkittävästi etenkin Etelä-Suomessa, ja suojelun toteuttaminen vaatii huomattavia lisäresursseja.

Luontopaneelin raportti: Soiden ennallistaminen on tärkeä työkalu luontohaittojen korjaamisessa ja monimuotoisuuden turvaamisessa13.7.2021 06:00:35 EEST | Tiedote

Ennallistamistoimilla voidaan korjata luontohaittoja ja palauttaa mittavan ojittamisen heikentämää suoluonnon monimuotoisuutta, kertoo Suomen Luontopaneelin tuore raportti. Etenkin rehevät suot on mahdollista ennallistaa hiilinieluiksi. Kokonaisuutena arvioiden soiden pitkäjänteinen ennallistaminen kannattaa, vaikka kaikki vaikutukset eivät lyhyellä aikavälillä olisi myönteisiä. Soiden uhanalaisia lajeja ja luontotyyppejä ei voida turvata ilman ennallistamista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme