Kirjapaja

Miten uskoa, kun ei voi uskoa? – Uutuuskirja keskustelee ihmisen tahdonvapaudesta

Jaa
Sukellus Lutherin ja Erasmuksen väkevään debattiin ihmisen vapauden rajoista tarjoaa mietittävää jokaiselle uskosta, epäuskosta ja yksilön vapaudesta kiinnostuneelle.


Miksi jotkut uskovat ja toiset eivät, vaikka kuulevat saman sanoman? Miten usko syntyy ja onko ihmisellä vapaus valita? Professori Miikka Ruokasen uutuusteos Miten uskoa kun ei voi uskoa – Martti Lutherin ja Erasmuksen väittely ihmisen vapauden rajoista (Kirjapaja 2022) tarjoaa sukelluksen Martti Lutherin teologian ytimeen ja johdattaa keskelle reformaation kuuluisinta väittelyä.

Teologi Martti Lutherin ja humanisti Erasmus Rotterdamilaisen välillä käytiin viisi vuosisataa sitten väittely, jonka vaikutus on kantanut kauas. Väittelyn keskiössä oli kysymys, voiko ihminen itse vaikuttaa siihen, pelastuuko hän vai ei. Voiko kukaan olla varma pelastumisestaan? Nyt Miikka Ruokanen paneutuu tähän kristinuskon piirissä yhä avoimeen kysymykseen ja tarjoaa Martti Lutherin pääteoksen Sidotun ratkaisuvallan tarkan analyysin, jollaista ei ole ollut aiemmin tarjolla.

Ruokanen esittää ymmärrettävänä kokonaisuutena Lutherin teologian ytimen eli käsityksen Jumalan radikaalista armosta. Hän sitoo yhteen Lutherin ajattelun keskeiset osa-alueet selkeäksi ja helposti lähestyttäväksi kokonaisuudeksi. Teos on opas Lutherin ajattelun perusperiaatteisiin. Samalla se vie merkittävästi eteenpäin suomalaista Luther-tutkimusta nostamalla Kolminaisuuden ja Pyhän Hengen keskeisyyttä Lutherin armokäsityksessä.

Kysymys tahdonvapaudesta on edelleen merkityksellinen ajassa, joka korostaa ihmisen henkilökohtaista vapautta. Ruokasen teos sopiikin kaikille epäuskosta, uskosta ja vapaan valinnan rajoista kiinnostuneille.


Teoksesta sanottua:


”Ruokanen perustelee aidosti uuden, luotettavan tulkinnan Lutherin teologisesta pääteoksesta. Hän edistää ratkaisevasti suomalaista Luther-tulkintaa.” Prof. Ian A. McFarland, Emory University.

”Ruokanen onnistuu laatimaan erinomaisen kokonaiskatsauksen Lutherin pääteokseen. Hän on laatinut tasokkaan ja selkeän perustutkimuksen klassisesta aiheesta. Pyhän Hengen teologian avulla voidaan esittää selkeästi armon Jumala-keskeisyys.” Prof. Risto Saarinen, Helsingin yliopisto

”Ruokasen oppinut ja syvällinen Martti Lutherin pääteoksen analyysi todentaa reformaattorin teologian profeetallisen merkityksen 21. vuosisadalle. Tutkimus avaa tuoreella tavalla uuden näkökulman Lutherin ajattelun keskeisimpiin sisältöihin, jotka ovat uutta luova resurssi kirkoille eri puolilla maailmaa.” Prof. David F. Ford, University of Cambridge.Teos perustuu Miikka Ruokasen Cambridgen yliopistossa laatimaan tohtorinväitöskirjaan.


Miikka Ruokanen on teologian tohtori (Helsinki) ja filosofian tohtori (Cambridge). Hän on Helsingin yliopiston dogmatiikan emeritusprofessori sekä systemaattisen teologian professori Nanjingin teologisessa seminaarissa Kiinassa.


Miikka Ruokanen: Miten uskoa kun ei voi uskoa? — Martti Lutherin ja Erasmuksen väittely Ihmisen vapauden rajoista
Kansi Tomi Kujansuu
Kirjapaja 2022
ISBN 978-952-354-684-4
400 s | Kl 23.3

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lataa
Miten uskoa kun ei voi uskoa -kirjan etukansi
Miten uskoa kun ei voi uskoa -kirjan etukansi
Lataa
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kirjapaja
Kirjapaja
Sörnäistenkatu 1
00580 Helsinki

0968774530http://www.kirjapaja.fi

Kirjapaja julkaisee monipuolisia ja moderneja tietokirjoja elämäntaidon, hyvinvoinnin, kulttuurin, kasvatuksen ja yhteiskunnan aloilta. Tuotannossamme on edustettuna myös maailmankatsomuksellinen, hengellinen ja teologinen kirjallisuus ja kirkolliset kirjat.

Yhdessä Lasten Keskuksen ja Edukustannuksen kanssa olemme Publiva Oy.

Kirjapaja on kustantanut kirjoja jo vuodesta 1942.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kirjapaja

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme