Mannerheimin Lastensuojeluliitto

MLL-paneeli Educa 2023 - Tukioppilastoiminta ottaa koko koulun mukaan kiusaamisen ehkäisyyn

Jaa
Oppilaiden rooli kiusaamisen vastaisen ilmapiirin, normin, rakentamisessa on merkittävä. Syksyllä 2022 kiusaamisen vastaisia menetelmiä tutkiessaan, Kansallisen koulutuksen arviointikeskus Karvin, arviointiryhmä painotti, että kiusaamisen vastainen toimintakulttuuri rakentuu vasta silloin, kun oppilaat otetaan mukaan. Suomen peruskouluista 80 % toteuttaa tukioppilastoimintaa. Siinä oppilaat ovat vahvasti rakentamassa kiusaamisen vastaista kulttuuria kouluissa.

Koulukiusaaminen on pitkään vähentynyt, mutta viimeisimmän kouluterveyskyselyn tulokset antoivat viitteitä siitä, että myönteinen kehitys on hiipumassa. Vuonna 2021 lähes yhtä suuri osuus 8.-9.-luokkalaisista tytöistä ja pojista, 6%, oli kokenut kiusaamista viikoittain. Samalla yksinäisyys on kasvanut nuorten keskuudessa.

- Kouluilla on käytössään loistava toimintamalli, jonka avulla ottaa nuoret mukaan. Nyt se pitää vain entistä vahvemmin suunnata ehkäisemään kiusaamista, syrjäytymistä ja yksinäisyyttä, toteaa MLL:n kouluyhteistyön ja digitaalisen nuorisotyön päällikkö Paula Aalto.

Oppilailla merkittävä rooli

Vuosittain 11 000 oppilasta toimii kouluissa tukioppilaina lisäten kouluhyvinvointia. Tukioppilaat saavat työhönsä koulutuksen, he ryhmäyttävät uusia oppilaita, järjestävät tapahtumia ja tempauksia, jotka lisäävät oppilaiden välistä vuorovaikutusta. He pyrkivät luomaan hyvää me-henkeä ja parantamaan koulun ilmapiiriä.

- Vaikka kiusaamistapausten selvittäminen on aina aikuisten vastuulla, tukioppilailla voi olla merkittävä rooli kiusaamisen huomaamisessa, siihen puuttumisessa ja kiusaamista kokeneen tukemisessa. Jopa 40 % MLL:n hyvinvointikyselyyn vastanneista, kiusaamista kokeneista oppilaista kertoo, että koulun aikuiset eivät tiedä asiasta, toteaa kouluyhteistyön suunnittelija Anna-Kaisa Hiedanniemi.

- Tärkeää tukioppilastoiminnassa, kuten muussakin MLL:n toiminnassa on se, että se on ennaltaehkäisevää ja siinä kuuluu lasten ja nuorten oma ääni. Tavoitteena, että lapset ja nuoret eivät edes joutuisi kokemaan kiusaamista tai yksinäisyyttä, summaa Paula Aalto.

Tervetuloa Educaan kuulemaan lauantaina 28.1.2023 klo 13 – 14 MLL:n paneelia ”Että kaikilla olis koulussa hyvä olla”. Paneelissa kouluyhteisön edustajat rehtorista tukioppilaisiin ovat keskustelemassa, miten tukioppilastoiminnan avulla voidaan ehkäistä kiusaamista, syrjäytymistä ja yksinäisyyttä. Paneelin jälkeen on mahdollista haastatella panelisteja sekä MLL:n tukioppilastoiminnasta vastaavia.

Lisää aiheesta

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Mannerheimin Lastensuojeluliitto
Mannerheimin Lastensuojeluliitto
Toinen linja 17
00530 Helsinki

075 32451http://www.mll.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Mannerheimin Lastensuojeluliitto

På morsdagen belönas mammor med medalj av I klass med guldkors av Finlands Vita Ros' orden28.4.2023 12:05:00 EEST | Tiedote

Under den riksomfattande morsdagsfesten den 14 maj 2023 belönas 39 mammor för förtjänstfullt fostringsarbete med medalj av I klass med guldkors av Finlands Vita Ros' orden. President Sauli Niinistö överlåter utmärkelsetecknen till mammorna på morsdagen. Mannerheims Barnskyddsförbund (MLL) ordnar morsdagsfesten tillsammans med social- och hälsovårdsministeriet i Vita salen. Presidenten har belönat finska mammor ända sedan 1946.

Äitienpäivänä palkitaan äitejä Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitalilla kultaristein28.4.2023 12:05:00 EEST | Tiedote

Valtakunnallisessa äitienpäiväjuhlassa 14. toukokuuta 2023 palkitaan 39 äitiä ansiokkaasta kasvatustyöstä Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitalilla kultaristein. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö antaa kunniamerkit äideille äitienpäivänä. Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL) järjestää äitienpäiväjuhlan yhdessä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa Valkoisessa Salissa. Tasavallan presidentti on palkinnut suomalaisia äitejä jo vuodesta 1946 alkaen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme